Με αφορμή τις πρόσφατες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στον νομό Ρεθύμνου, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου επιθυμεί να ενημερώσει τους πολίτες του Ρεθύμνου για τα παρακάτω:

–    από την 1η Μαΐου  έως την 31η Οκτωβρίου είναι σε ισχύ, όπως κάθε χρόνο για την χώρα μας, η αντιπυρική περίοδος. Κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, απαγορεύεται αυστηρά με οποιοδήποτε τρόπο η χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο, καθ’ όλο το 24ωρο. Η ισχύς της παραπάνω απαγόρευσης είναι συνεχής κατά τη διάρκεια του παραπάνω χρονικού διαστήματος, ακόμα και κατά τις ημέρες κατά τις οποίες υπάρχει σχετικά χαμηλή ένταση ανέμων ή πιθανή νέφωση / βροχόπτωση.

–    Καλούνται οι πολίτες όπως εφαρμόσουν τα μέτρα πρόληψης που αναφέρονται στην ιστιοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα :
•    Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τη  διάρκεια των θερινών μηνών και ιδιαίτερα όταν πνέουν  ισχυροί άνεμοι.
•    Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους όπου υπάρχουν ξερά χόρτα. 
•    Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες, μελισσοκομικές εργασίες). 
•    Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα, όταν βρίσκεσθε σε υπαίθριους χώρους ή έξω από το αυτοκίνητο, ενώ είστε σε κίνηση.
•    Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης. 
•    Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε ευαίσθητες περιοχές σε περιόδους υψηλού κίνδυνου
•    Καθαρίστε τις ιδιοκτησίες σας από σωρούς ξερών κλαδιών και άλλων εύφλεκτων υλικών.
– Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία,  όποιος συλληφθεί με την κατηγορία του εμπρησμού υφίσταται βαρύτατες ποινικές ( ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή – άρθρα 264,265 και 266 του Ποινικού Κώδικά) άλλα και διοικητικές κυρώσεις ( παύση δικαιώματος σε εξισωτική αποζημίωση, επιστροφή χρημάτων, που έχουν εισπραχτεί στο παρελθόν από την εξισωτική αποζημίωση – ΚΥΑ 693/2008 άρθρο 9 και 15)
Οι πυρκαγιές, πέραν των καταστροφών, που επιφέρουν στην χλωρίδα και πανίδα καθώς και στην οικονομία κάθε περιοχής ( καταστροφή καλλιεργειών, υπόστεγων, θάνατος ζώων) επιφέρουν και σημαντική υποβάθμιση του περιβάλλοντος καθώς και της ποιότητας ζωής μας.

Η προστασία του παραπάνω είναι υπόθεση όλων μας.

Τηλέφωνο Πυροσβεστικής Υπηρεσίας 199

Ευρωπαϊκός Αριθμός Έκτακτης Ανάγκης 112, με δυνατότητα δορυφορικού εντοπισμού της θέσης του καλούντα, ακόμα και σε περιοχές χωρίς δίκτυο κινητής τηλεφωνίας)
                                                       

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook