Την ελπίδα ότι οι απόντες Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών θα έρθουν στη Μεγάλη και Αγία Σύνοδο που πραγματοποιείται στην ΟΑΚ Χανίων, εξέφρασε ο Μητροπολίτης Γαλλίας, Εμμανουήλ, στο περιθώριο της σημερινής Μικρής Σύναξης των Πατριαρχών στο Κολυμπάρι. Όπως τόνισε ο Μητροπολίτης Γαλλίας, η Ορθοδοξία τους καλεί όλους χωρίς να βάζουν όρια. Επιπλέον ο Μητροπολίτης Γαλλίας υπογράμμισε ότι το μήνυμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, θα απευθύνεται κυρίως στον κόσμο:

«Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Εμείς ελπίζουμε ότι οι Εκκλησίες οι οποίες είναι απούσες θα μπορέσουν τελικά να έρθουν. Η Ορθοδοξία είναι εδώ και τους καλεί όλους, δεν βάζουμε όρια. Εμείς θέλουμε να δείξουμε την ενότητα της Εκκλησίας. Εμείς πρέπει να δώσουμε στον κόσμο μια ελπίδα, αυτό που περιμένει να ακούσει, όχι αυτό που θέλουμε εμείς να περάσουμε. Πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε μια άλλη γλώσσα, να αναφέρουμε τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στον κόσμο.»

 

Το πρωί οι 10 Προκαθήμενοι των Αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών συμπροσευχήθηκαν στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας Γωνιάς.

 
 
 

 

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν πεζή από τη Μονή Γωνιάς προς την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης προκειμένου να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις της Μικρής Σύναξης των Αυτοκέφαλων Ορθοδόξων Εκκλησιών ενόψει και της έναρξης των εργασιών της Συνόδου τη Δευτέρα. Στη Μικρή Σύναξη προεδρεύει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Παρόντες είναι οι Πατριάρχες Αλεξανδρείας Θεόδωρος, Ιεροσολύμων Θεόφιλος, Σερβίας Ειρηναίος, Ρουμανίας Δανιήλ και οι Αρχιεπίσκοποι Κύπρου Χρυσόστομος, Αθηνών Ιερώνυμος, Αλβανίας Αναστάσιος, Πολωνίας Σάββας, Τσεχίας και Σλοβακίας, Ραστισλάβ. Στη Μικρή Σύναξη συμμετέχουν επίσης, δύο Επίσκοποι από κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία.

 

Και σήμερα τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα ενώ πέρα από την επίγεια αστυνομική δύναμη, ελικόπτερο της ΕΛΑΣ πραγματοποιούσε πτήσεις πάνω από την περιοχή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook