Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε το πρωί της Παρασκευής 17 Ιουνίου στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γιάννη Μαργαρώνη, ο πρέσβης της Γεωργίας στην Ελλάδα κ. Joseb Nanobashrili.

Μεταξύ των πρώτων θεμάτων που συζητήθηκαν οι ιστορικοί δεσμοί που συνδέουν την Ελλάδα με την Γεωργία από την αρχαιότητα αφού από τότε χρονολογείται η Ελληνική παρουσία εκεί, το αμοιβαίο ενδιαφέρον για σύσφιξη των στενών διμερών πολιτισμικών σχέσεων και το μεγάλο ενδιαφέρουν των Γεωργιανών για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, τα ελληνικά γράμματα και τον πολιτισμό.

Αναφορικά με τις επενδύσεις στη Γεωργία ο κ. Joseb Nanobashrili μεταξύ άλλων ανέφερε ότι υπάρχει πλήρη διαφάνεια και καμία γραφειοκρατία αφού 300 δημόσιες υπηρεσίες είναι πλήρως ψηφιοποιημένες, το φορολογικό σύστημα είναι ευέλικτο, η Γεωργία είναι η 4η χώρα με το μικρότερο φορολογικό συντελεστή μετά το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Χονγκ-Κονγκ ενώ υπάρχει ελεύθερο εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο κ. Joseb Nanobashrili πρότεινε στον πρόεδρο του ΕΒΕΧ και έγινε αποδεκτό, να τον φέρει σε επαφή με το Κεντρικό Επιμελητήριο της Γεωργίας προκειμένου να υπάρξει συνεργασία σε διάφορα θέματα μεταξύ αυτών και στον τουρισμό αφού από 1/1/2017 καταργείται η βίζα εισόδου των Γεωργιανών στην Ελλάδα, ενώ ανέφερε ότι με μια νέα σιδηρογραμμική γραμμή που δημιουργήθηκε η Γεωργία μπορεί να γίνει διακομετακομιστικό κέντρο για τη σύντομη προώθηση των κρητικών προϊόντων στις χώρες της Άπω Ανατολής.

Οι κ. Μαργαρώνης και Nanobashrili συμφώνησαν με τη μεσολάβηση του πρέσβη, να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των Επιμελητηρίων Χανίων και Γεωργίας.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook