Ως κιβωτό που αναδύεται από τη γη και είναι δεμένη τόσο αρμονικά με το περιβάλλον χαρακτήρισε το μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την ομιλία του στην τελετή των εγκαινίων του μουσείου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι το μουσείο «κλείνει στα σπλάχνα του τα απομεινάρια της κραταιάς Αρχαίας Ελεύθερνας» και τόνισε πως η περιοχή στην οποία φιλοξενείται «πνίγεται σε μια απαράμιλλη σύνθεση αρωμάτων που αναδίδουν ο δίανθος, - το άνθος του Διός - η δάφνη, η λεβάντα , η μέντα, το φασκόμηλο, το φλισκούνι». Επιπλέον ο κ. Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον καθηγητή Γιάννη Σταμπολίδη και τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Κουτσογιάννη.

Στο ιστορικό ανέγερσης του μουσείου αναφέρθηκε ο οραματιστής του έργου, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης. Στη συνέχεια η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου απήγγειλε ποίημα από την τραγωδία του Ευρυπίδη «Κρήτες» που μιλά για τη γέννα του Δία στο όρος Ιδη. 

Στο πλαίσιο των εγκαινίων ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων απέδωσε τον χορό Κουρητών, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα των παρισταμένων με τον λεβέντικο χορό.

 

Χρηματοδότηση όλων των δράσεων μουσείων στα προγράμματα νέας περιόδου

«Από τα προγράμματα της νέας περιόδου θα χρηματοδοτήσουμε όλες τις δράσεις που αφορούν τα μουσεία και για τα οποία οι μουσειολογικές μελέτες είναι στην τελική φάση, ενώ μέχρι σήμερα έχουμε ήδη προχωρήσει στη χρηματοδότηση έργων πολιτισμού συνολικού ύψους 35 εκ. ευρώ» τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης στον χαιρετισμό του που απηύθυνε στην εκδήλωση εγκαινίων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ελεύθερνας Ρεθύμνου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, αρχών, φορέων, Ακαδημαϊκής κοινότητας, του πολιτισμού και πλήθους κόσμου. 

Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στην ομιλία του παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Υπουργών-Αρχών-φορέων τόνισε:

«Στην καρδιά της Κρήτης, στο χώρο της Αρχαίας Ελεύθερνας συντελείται σήμερα ένα  μεγάλο  Πολιτιστικό γεγονός. Ένα γεγονός που λαμπρύνεται με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόκειται για μια ημέρα ορόσημο για το Ρέθυμνο και την Κρήτη, καθώς ύστερα από τριάντα χρόνια ο αξιολογότατος Καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης παραδίδει στην ιστορία την ίδια την ιστορία αυτού του τόπου και μάλιστα την ιστορία των λεγόμενων «σκοτεινών χρόνων». 

Αγαπητέ κ. Σταμπολίδη, Ξεκινήσατε την ανασκαφή γνωρίζοντας ότι τίποτα δεν πάει χαμένο και πως ακόμη και τα λάθη μπορούν να αξιοποιηθούν στο μέλλον. Το παρόν όμως σας δικαιώνει και το μέλλον έχει να αξιοποιήσει μόνο τους κόπους της δουλειάς σας, τους καρπούς της επιστημονικής σας συνέπειας. Μαζί με την επιστημονική σας ομάδα, μαζί με τους εκατοντάδες Έλληνες και ξένους φοιτητές της Αρχαιολογίας αντλώντας δύναμη από τη μυθική σπηλιά του Ψηλορείτη φέρατε στο φως μια πόλη που τα ίχνη της χάνονται στο 3000 π.χ.

Έργα σαν και αυτό που σήμερα εγκαινιάζουμε, δεν αποτελούν μόνο μια σπουδαία επένδυση στον πολιτισμό αυτού του τόπου. Αποτελούν ταυτόχρονα μια σπουδαία επένδυση και στον τουρισμό, καθώς τα μηνύματα και οι συμβολισμοί της Αρχαίας Ελεύθερνας, μεταφέρουν σε κάθε γωνιά του κόσμου τον πυρήνα του ελληνικού πολιτισμού. Είναι αυτά τα στοιχεία που αποκαλύπτονται σήμερα μέσα σε αυτό το λαμπρό μουσείο. Είναι η έννοια της γνώσης, της καθαρότητας, του καθημερινού αγώνα, της αγάπης για το ωραίο. Είναι αυτά τα στοιχεία που διατηρούν αναλλοίωτη την ταυτότητα των Κρητικών. Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι εργάστηκαν, για την ολοκλήρωση αυτού του Μουσείου. Να συγχαρώ ξανά τον Καθηγητή Νίκο Σταμπολίδη, όλους τους αρχαιολόγους, τους συντηρητές καθώς και αυτούς που δούλεψαν σε αυτόν εδώ το χώρο»

Το μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας καταλαμβάνει έκταση 1700 τ.μ. ενώ η συνολική έκταση του αρχαιολογικού χώρου είναι 13 στρέμματα.

Στα εγκαίνια του μουσείου που βρίσκεται στις παρυφές του Ψηλορείτη, το "παρών" έδωσαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, βουλευτές και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου.