Το γαλλικό γιοτ Dignite al Karama το οποίο προσπάθησε σήμερα να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και κατελήφθη από ισραηλινούς κομάντο του Πολεμικού Ναυτικού έφτασε στο λιμάνι Ασντότ.

Το Dignite al Karama έφτασε στο Ασντότ περίπου στις 17:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) οδηγούμενο από τρία πλοία του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού.

Στο γιοτ επέβαιναν 16 άνθρωποι: Γάλλοι, Καναδοί, Σουηδοί, ένας Ελληνας, η γνωστή ισραηλινή δημοσιογράφος της Haaretz Αμίρα Χάας και δύο δημοσιογράφους του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαζίρα.

Μόλις έφτασαν στο Ασντότ στους 16 ακτιβιστές δόθηκε φαγητό και νερό και τώρα αναμένεται να ανακριθούν προτού τους αναλάβουν το υπουργείο Εσωτερικών και οι υπηρεσίες μετανάστευσης του Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Η Γαλλία κάλεσε το Ισραήλ να αντιδράσει με μέτρο και υπευθυνότητα απέναντι στους επιβαίνοντες στο γαλλικό γιοτ.

Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως μεταξύ των επιβαινόντων συγκαταλέγεται και ένας Έλληνας πολίτης, ο οποίος επιβιβάσθηκε παράτυπα στο σκάφος, παρά τις προειδοποιήσεις των αρμοδίων ελληνικών αρχών ότι δε διαθέτει κατάλληλα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Το υπουργείο σημειώνει πως είναι σε επικοινωνία με τις ισραηλινές αρχές και παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης. Από το Ισραήλ έχει ζητηθεί να μεριμνήσει για την ασφάλεια του Έλληνα πολίτη και τον ταχύτερο δυνατό επαναπατρισμό του.

ΑΠΕ-ΜΠΕ