Τελευταία ενημέρωση 14:38

Ξεκίνησαν σήμερα στις εγκαταστάσεις της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης  οι ουσιαστικές συζητήσεις στο πλαίσιο της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών – Έντονη κριτική απο τους Προκαθήμενους για τις απουσίες

Νωρίς το πρωί ετελέστη Θεία Λειτουργία στην Μονή Γωνιάς και στις 11 το πρωί ξεκίνησε η συνεδρίαση των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Στην συνεδρίαση παρίσταται και καρδινάλιος της καθολικής εκκλησίας ως εκπρόσωπος του Πάπα. καθώς και εκπρόσωποι άλλων μη Ορθόδοξων εκκλησιών (Διαμαρτυρόμενοι κ.α.)

Την έναρξη της Αγίας Συνόδου έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “ως Εκκλησία Θα ήμασταν υπόλογοι ενώπιον Θεού και ιστορίας εαν αναβάλαμε εκ νέου την Σύνοδο.”

ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε πως δεν υπήρχαν περιθώρια για αναβολές στη σύνοδο λόγω των σημαντικών ανοικτών θεολογικών ζητημάτων ενώ σημείωσε πως δεν αποκλείεται στο μέλλον να ακολουθήσει και άλλη σύνοδος στην οποία θα μετέχουν και οι 4 εκκλησίες που απουσιάζουν από τις εργασίες.

Επίσης ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι από την πρώτη ημέρα της εκλογής του, εργαζόνταν για την σημερινή σύγκληση αυτής της Συνόδου, ενώ αποκάλεσε συντηρητικούς όλους εκείνους που απουσιάζαν από την Κρήτη.

“Μας αιφνιδίασαν δυσαρέστως” ανάφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης συμπληρώνοντας πως αυτό έγινε ενώ είχαν αποστείλει τον πλήρη κατάλογο των αντιπροσώπων τους και είχαν γίνει όλες οι ενέργειες για την παρουσία τους στην Κρήτη.

Όμως και άλλοι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων  Εκκλησιών που πήραν τον λόγο, αναφέρθηκαν με αρνητικές αιχμές στην απουσία των εκπροσώπων των τεσσάρων εκκλησιών .

Χαρακτηριστική ήταν η ομιλία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.Χρυσόστομου, ο οποίος επιτέθηκε με σφοδρότητα στους απόντες Προκαθημένους αλλά και στις ομάδες των φανατικών που επιτίθενται στην Σύνοδο.

Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί απο τις 4:00 μμ έως τις 7:30μμ.

Στην συνέχεια θα ακολουθήσει συναυλία Μίκη Θεοδωράκη στο Ευρωμεσογειακό Κέντρο Νεότητας, στα Νωπήγεια Κισσάμου.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook