Μια απλή οφθαλμολογική εξέταση ίσως προσφέρει μελλοντικά διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Αυτό υπόσχονται ερευνητές από την Εθνική Υπηρεσία Επιστημών της Αυστραλίας (CSIRO) οι οποίοι παρουσίασαν πρώιμα ενθαρρυντικά αποτελέσματα σχετικά με το τεστ των οφθαλμών στο διεθνές συνέδριο της Ενωσης Αλτσχάιμερ που λαμβάνει χώρα στο Παρίσι.

Όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο δρ Σον Φροστ που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα είναι γνωστό ότι η νόσος Αλτσχάιμερ προκαλεί αλλαγές και στα μάτια εκτός από τον εγκέφαλο.

Φωτογραφίες του αμφιβληστροειδούς

Η εξέταση που ανέπτυξε η αυστραλιανή ομάδα περιλαμβάνει, σύμφωνα με άρθρο του vima.gr, φωτογράφιση των αιμοφόρων αγγείων στον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού. Πριν την εξέταση οι ειδικοί εγχέουν ειδικές σταγόνες στο μάτι του ασθενούς προκειμένου να γίνει διαστολή της κόρης, όπως ακριβώς συμβαίνει και στο συμβατικό οφθαλμολογικό έλεγχο. Σημειώνεται ότι και αμερικανοί ερευνητές εργάζονται αυτή τη στιγμή στο πεδίο της ανάπτυξης ενός αντίστοιχου τεστ που θα «διαβάζει» την Αλτσχάιμερ στα μάτια.

\"Απλή
Ο δρ Σον Φροστ από την Εθνική Υπηρεσία Επιστημών της Αυστραλίας δοκιμάζει τη νέα απλή οφθαλμολογική εξέταση για διάγνωση της Αλτσχάιμερ Credit: Αssociated Press

Οι ερευνητές από το CSIRO συνέκριναν εικόνες του αμφιβληστροειδούς που είχαν ληφθεί από 110 υγιή άτομα με αυτές 13 ατόμων με Αλτσχάιμερ καθώς και 13 ατόμων με ήπια γνωστική διαταραχή – κατάσταση που θεωρείται προάγγελος της νευροεκφυλιστικής νόσου. Ολοι οι εθελοντές συμμετείχαν σε μια ευρύτερη μελέτη σχετικά με τη γήρανση. Όπως προέκυψε από τη σύγκριση των εικόνων το πλάτος ορισμένων αιμοφόρων αγγείων ήταν διαφορετικό στα άτομα με Αλτσχάιμερ σε σύγκριση με τους υγιείς εθελοντές – μάλιστα η διαφορά αυτή αντικατοπτριζόταν και στην ποσότητα πλακών β- αμυλοειδούς που είχαν εναποτεθεί στον εγκέφαλο των ασθενών (η συσσώρευση της πρωτεΐνης β-αμυλοειδές στον εγκέφαλο θεωρείται «ένοχη» για την εμφάνιση της νόσου).

Πρώιμα αλλά ενθαρρυντικά αποτελέσματα

Σχολιάζοντας τα νέα ευρήματα ο δρ Λι Γκολντστάιν από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης ο οποίος αναπτύσσει επίσης ένα απλό οφθαλμολογικό τεστ για την Αλτσχάιμερ τόνισε ότι «είναι πρώιμα αλλά ενθαρρυντικά». Προηγούμενες μελέτες του δρος Γκολντστάιν είχαν δείξει ότι το β-αμυλοειδές μπορεί να μετρηθεί στον φακό του ματιού ορισμένων ασθενών, κυρίως με σύνδρομο Down οι οποίοι είναι και επιρρεπείς στην Αλτσχάιμερ. Μάλιστα μια εταιρεία, η Neuroptix, στην οποία ο ειδικός συμμετέχει, δοκιμάζει ένα «σαρωτή» λέιζερ για τη μέτρηση του β-αμυλοειδούς στα μάτια.

Παυσίπονα βοηθούν στην άνοια

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στον δικτυακό τόπο της επιστημονικής επιθεώρησης British Medical Journal έδειξε ότι πολλοί ασθενείς με άνοια που σήμερα λαμβάνουν «κοκτέιλ» αντιψυχωτικών φαρμάκων θα μπορούσαν να έχουν καλύτερη έκβαση εάν λάμβαναν απλά παυσίπονα. Ερευνητές από τη Βρετανία και τη Νορβηγία ανακάλυψαν ότι τα αναλγητικά μειώνουν σημαντικά τα συμπτώματα διαταραχής της συμπεριφοράς που εμφανίζουν οι ασθενείς με άνοια.

Στη μελέτη συμμετείχαν 352 ασθενείς με ήπιας ή σοβαρής μορφής άνοια από γηροκομεία της Νορβηγίας. Οι μισοί εξ αυτών λάμβαναν παυσίπονα με κάθε γεύμα τους ενώ οι υπόλοιποι ακολουθούσαν τη συμβατική θεραπεία με αντιψυχωτικά φάρμακα. Οκτώ εβδομάδες αργότερα εμφανίστηκε μείωση κατά 17% των συμπτωμάτων διαταραχής της συμπεριφοράς στην ομάδα των παυσίπονων φαρμάκων – η μείωση αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που προσφέρουν τα αντιψυχωτικά φάρμακα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές οι διαταραχές της συμπεριφοράς που εμφανίζουν οι ανοιακοί ασθενείς οφείλονται συχνά σε πόνο, τον οποίον δεν μπορούν να εκφράσουν με άλλον τρόπο. Ετσι, εάν γίνει σωστή διαχείριση του πόνου, οι γιατροί θα μπορούσαν να μειώσουν τη χορήγηση αντιψυχωτικών φαρμάκων.


Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook