Το κύμα καύσωνα άνευ προηγουμένου που πλήττει εδώ και πολλές ημέρες τις κεντρικές ΗΠΑ, με θερμοκρασίες που συχνά ξεπερνούν τους 50 βαθμούς, ενδέχεται όχι μόνο να συνεχιστεί αλλά και να επεκταθεί προς τις πόλεις των ανατολικών Πολιτειών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Εδώ και ένα μήνα έχουν καταρριφθεί χίλια ρεκόρ ζέστης», είπε χαρακτηριστικά ο Κρίστοφερ Βακάρο, εκπρόσωπος της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας. «Όμως το ασυνήθιστο χαρακτηριστικό του καύσωνα είναι η διάρκειά του και η έκτασή του», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι έχουν πληγεί 24 Πολιτείες ενώ τις επόμενες ημέρες ο καύσωνας ενδέχεται να επεκταθεί σε τουλάχιστον άλλες έξι.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο 13 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του καύσωνα μέχρι σήμερα.

Ο καύσωνας συνεχίζεται εδώ και πολλές ημέρες – σε ορισμένες περιοχές ακόμη και εβδομάδες – σε μια τεράστια έκταση, από τα σύνορα του Καναδά μέχρι το Τέξας και θεωρείται ιδιαίτερα «επικίνδυνος» γιατί συνοδεύεται από υψηλή υγρασία. Την Δευτέρα η αισθητή θερμοκρασία στο Νόξβιλ της Αϊόβα ήταν 55 βαθμοί, στο Φρίπορτ του Ιλινόι 51, όπως και στο Μάντισον της Μινεσότα ενώ πλησίαζε στους 50 στη Νεμπράσκα, το Ουισκόνσιν και τη Νότια Ντακότα.

Στην Πολιτεία Ουάσινγκτον οι μετεωρολόγοι προβλέπουν για σήμερα 35 βαθμούς, ωστόσο εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες ο καύσωνας θα επεκταθεί σε όλη σχεδόν τη χώρα, εκτός από τη νότια Φλόριντα και τις βορειοανατολικές περιοχές.

Στις κεντρικές ΗΠΑ οι αρχές καλούν διαρκώς τους κατοίκους, ιδίως τους ηλικιωμένους, να μείνουν στα σπίτια τους εφόσον διαθέτουν κλιματισμό, διαφορετικά να καταφύγουν σε κάποιο κλιματιζόμενο εμπορικό κέντρο. Η εταιρεία παραγωγής ενέργειας Pepco ζήτησε από τους πελάτες της να κάνουν οικονομία στο ρεύμα για να αποφευχθούν τυχόν διακοπές λόγω αυξημένης ζήτησης.

Από την πλευρά της, η κυβερνήτρια της Οκλαχόμα, Μέρι Φόλιν, κάλεσε την περασμένη Κυριακή τους κατοίκους «να προσευχηθούν για να βρέξει».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook