«Μάχη με το χρόνο» φαίνεται να δίδουν οι κορυφαίοι αξιωματούχοι του Λευκού οίκου και οι ηγέτες του Κογκρέσου, προκειμένου να καταλήξουν σε μία αποδεκτή από όλους πρόταση για μείωση του ελλείμματος που να έχει τόσο την έγκριση του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, όσο και αρκετών Ρεπουμπλικάνων για να περάσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων και να αποφευχθεί έτσι το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών του αμερικανικού χρέους.

Όπως δημοσιεύει η naftemporiki, η ομάδα έξι Γερουσιαστών από τη Γερουσία παρουσίασε χθες νέο φιλόδοξο σχέδιο προϋπολογισμού που θα μπορούσε να προωθήσει νέες ιδέες για την άρση του αδιεξόδου στο Κογκρέσο στο θέμα της αύξησης του ανώτατου ορίου δανεισμού.

Ο Κεντ Κόνραντ, ένας εκ των έξι Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών που επεξεργάζονταν το εν λόγω σχέδιο από τα τέλη Δεκεμβρίου, ανέφερε ότι η νέα πρόταση προβλέπει περικοπές δαπανών ύψους 3,75 τρισ. δολαρίων την προσεχή δεκαετία, αποφέροντας στην αμερικανική κυβέρνηση έσοδα 1,2 δισ. δολαρίων. Το σχέδιο προβλέπει επίσης φορολογικές μειώσεις ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν μέσω ευρείας κλίμακας φορολογικής μεταρρύθμισης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, προσέφερε την υποστήριξή του στο σχέδιο των «έξι», λέγοντας ότι η πρότασή τους συνάδει απόλυτα με την προσέγγισή του για μείωση του χρέους και των ελλειμμάτων, ενώ παράλληλα προέτρεψε τους ηγέτες της Γερουσίας να το εξετάσουν.

Ο κ. Ομπάμα δήλωσε σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη ευρύτερης συμφωνίας για τη μείωση του αμερικανικού χρέους και προσέθεσε ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει την πρόταση των Ρεπουμπλικάνων για μείωση των δαπανών κατά 5,8 δισ. δολάρια την προσεχή δεκαετία. Την ίδια στιγμή, η Moody\’s προειδοποίησε χθες ότι το εναλλακτικό σχέδιο που είχε προτείνει ο γερουσιαστής Μιτς Μακόνελ, γνωστό ως «σχέδιο Α» στην Ουάσιγκτον, εξακολουθεί να μη δίδει ουσιαστική λύση, με συνέπεια να συνεχίζει να υφίσταται ο κίνδυνος υποβάθμισης των ΗΠΑ από τον οίκο το επόμενο έτος ή αργότερα.

Γιατί «καίγεται» η Κίνα

Το ζήτημα της αύξησης του ορίου δανεισμού προκαλεί έντονη ενόχληση και στην Κίνα, στο μεγαλύτερο ξένο πιστωτή των ΗΠΑ, καθώς διαθέτει αμερικανικά κρατικά ομόλογα αξίας 1,5 τρισ. δολαρίων. Ενας λόγος, μεταξύ άλλων, που οι ΗΠΑ αγωνίζονται να αποφύγουν στάση πληρωμών του χρέους τους είναι ότι μία τέτοια κίνηση θα προκαλούσε πανικό στην Κίνα, που αγοράζει σταθερά αμερικανικό χρέος.

Από την άλλη πλευρά, όμως, και το Πεκίνο, που έχει ήδη επενδύσει τόσο πολλά χρήματα στο αμερικανικό χρέος, δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε περισσότερο από το να συνεχίσει να αγοράζει αμερικανικά χρεόγραφα, όπως εκτιμούν οι «The New York Times».

Στην περίπτωση που το Πεκίνο έστω και υπαινιχθεί ότι μπορεί να επιχειρήσει να πωλήσει μέρος του αμερικανικού χρέους που διαθέτει, και άλλες χώρες θα ακολουθούσαν και αυτό θα αποτελούσε «οικονομική αυτοκτονία για την Κίνα».

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook