Δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου Β. Λαμπρινού για την τελετή μνήμης των 62 εκτελεσθέντων από τα γερμανικά στρατεύματα τον Ιούνιο του 1942:

“Τον Ιούνιο του 1942, οι Γερμανοί κατακτητές, εκτέλεσαν 62 συμπατριώτες μας στην περιοχή Ξηροποτάμου του Γαζίου.  Το γεγονός αυτό συγκλόνισε τότε την κοινωνία της Κρήτης, και αποτελεί πάντα μια από τις ζοφερότερες σελίδες των Κατοχικών χρόνων στον τόπο μας. Μεταξύ των  εκτελεσθέντων ήταν και ο Μηνάς Γεωργιάδης, Δήμαρχος Ηρακλείου από το 1934 έως το 1940.

Γνωρίζοντας ότι η θυσία τους αποτελεί τη συνέχεια των μακραίωνων αγώνων των Κρητών για Ελευθερία και Ανεξαρτησία, οι 62 Εθνομάρτυρες αντιμετώπισαν με ηρωισμό και υπερηφάνεια το Ναζιστικό εκτελεστικό απόσπασμα.

Παρά το μεγάλο αυτό πλήγμα, τις ωμότητες των Γερμανών εισβολέων, και τις τραγικές δοκιμασίες της καθημερινότητας, το αντιστασιακό φρόνημα των συμπατριωτών μας παρέμεινε σθεναρό καθ’ όλη την διάρκεια της Κατοχής.

Οι 62 εκτελεσθέντες του 1942, συνεχίζουν να είναι παρόντες στην συλλογική μας μνήμη. Προσφέροντας στην πατρίδα το ύψιστο τίμημα, την ίδια την ζωή τους: εξακολουθούν να μας δείχνουν τον δρόμο της Ευθύνης, της Αξιοπρέπειας και της Τιμής.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook