Την αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Κρήτη ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στο Ηράκλειο. 

Ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός, που υπερψηφίστηκε από όλες τις παρατάξεις, εξαιρουμένης της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενσωματώνει τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμμάτων των δήμων της Κρήτης στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδιασμού.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του εθνικού σχεδιασμού, αυξάνεται το ποσοστό της συνολικής διαλογής στην πηγή των ανακυκλώσιμων και των οργανικών αποβλήτων.

Την ίδια στιγμή, στον νέο ΠΕΣΔΑΚ , ενσωματώνεται η πρόταση του δήμου Ηρακλείου, για  την μετατροπή της μονάδας βιοξήρανσης σε μονάδα επεξεργασίας και αξιοποίησηςτων απορριμμάτων, ενώ δημιουργείται μικρός ΧΥΤΑ στη Γαύδο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της θαλάσσιας μεταφοράς των αποβλήτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περιφέρεια Κρήτης είναι η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα που ολοκληρώνει και εγκρίνει τον ΠΕΣΔΑ , γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα, να είναι και η πρώτη περιφέρεια που θα διεκδικήσει τους πόρους και τη χρηματοδότηση για την υλοποίηση του.

Σύμφωνα μάλιστα με τον περιφερειαρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, έχουν ήδη διασφαλιστεί περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση του, ενώ  όπως ανακοίνωσε, τα έργα του Αμαρίου και της Χερσονήσου θα δημοπρατηθούν τον Σεπτέμβριο.

“Ολοκληρώνουμε σήμερα μια διαδικασία που θεωρώ ότι δεν είχε ιδιαίτερο νόημα. Χάσαμε τρία χρόνια εξ αιτίας της αλλαγής των πολιτικών, χάσαμε τρία χρόνια για την υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ που είχαμε εγκρίνει ομόφωνα το 2013” τόνισε ο περιφεριάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι “όλα τα έργα που θα γίνουν στο πλαίσιο της υλοποίησης του νέου ΠΕΣΔΑ, θα γίνουν με 100% χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους και όχι με κάποιο ΣΔΙΤ, με σύμπραξη δηλαδή δημοσίου -ιδιωτικού τομέα”

Με τη δουλειά που έκανε η κα.Μανασάκη , ο κος Καλογερής καθώς επίσης και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, καταφέραμε να είμαστε πάλι πρώτοι ως περιφέρεια, είπε ο κ. Αρναουτάκης, προσθέτοντας ότι η περιφέρεια Κρήτης είναι η πρώτη περιφέρεια που καταθέτει την πρόταση της στα συναρμόδια υπουργεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αναθεωρημένος ΠΕΣΔΑ που εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο, πάει στα συναρμόδια υπουργεία για επικύρωση ώστε να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook