Με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο γιόρτασαν μαθήτριες του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου το τελικό στάδιο των εργασιών του ευρωπαϊκού προγράμματος «Unesco Heritage Erasmus+2014-2016». Σε flash-mob που διοργανώθηκε στην περιοχή Καράβολα την Τρίτη 14 Ιουνίου για τη διάχυση του προγράμματος, οι μαθήτριες εκτέλεσαν δική τους χορογραφία, τραγούδησαν και μετέφεραν τον ενθουσιασμό τους στους παρευρισκόμενους.

Καθώς το πρόγραμμα πλησιάζει στο τέλος του και παρά το επιφορτισμένο τους πρόγραμμα λόγω των σχολικών εξετάσεων, οι μαθήτριες δε δίστασαν να αφιερώσουν αρκετό από το χρόνο τους , για να εκφράσουν με την κίνηση και τη ζωντάνια τους τον ενθουσιασμό τους για «ένα ταξίδι που αξίζει κανείς να κάνει», «μια ανεπανάληπτη εμπειρία».

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Unesco Heritage» αποσκοπούσε στην ευαισθητοποίηση για την αξία της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς, την ανάγκη συντήρησης και αξιοποίησης της ως μέσο ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής ταυτότητας, ανάπτυξης πολιτισμικής συνείδησης, ευρωπαϊκού προσανατολισμού και αλληλοστήριξης διαφορετικών μεταξύ τους πολιτισμών.

Οι συμμετέχοντες μαθητές και καθηγητές του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου είχαν την ευκαιρία αυτά τα 2 τελευταία χρόνια να συνεργαστούν, να επικοινωνήσουν , να συνυπάρξουν και  να αλληλεπιδράσουν με συμμετέχοντες από 6 ευρωπαϊκά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από τις χώρες Ρουμανία, Τουρκία, Κροατία, Ιταλία, Πορτογαλία και Τσεχία.

Τα οφέλη από τη συνεργασία αυτή ήταν πολλαπλά και άγγιξαν όχι μόνο τους άμεσα εμπλεκόμενους αλλά και τις οικογένειές τους καθώς και το ευρύτερο σχολικό περιβάλλον. Η ευκαιρία που δόθηκε για εμπειρική, ερευνητική μάθηση σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον καταγράφηκε ως πολύτιμο κίνητρο για τη δια-βίου αναζήτηση της γνώσης σε επίσημα και μη-επίσημα περιβάλλοντα αλλά και της εκτίμησης για την προσπάθεια βελτίωσης της προσφερόμενης εκπαίδευσης στα σχολεία. Η συνεργατική μάθηση βασισμένη στην εκπόνηση συγκεκριμένων εργασιών φάνηκε να εντάσσει τη διαφορετικότητα μετασχηματίζοντάς τη σε συμπληρωματικό χαρακτηριστικό που αποτελεί πλεονέκτημα και όχι κώλυμα της μαθησιακής διαδικασίας.

Επιπλέον, με δική τους πρωτοβουλία  οι συμμετέχοντες επικέντρωσαν τις περισσότερες δραστηριότητες στα πλαίσια του προγράμματος, στην ανάδειξη της ελληνικής υποψηφιότητας για την ένταξη των μινωικών παλατιακών κέντρων στην Λίστα Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Έτσι δημιουργήθηκε παρουσίαση, διαδικτυακό παιχνίδι, φύλλα εργασίας και ηλεκτρονικό μάθημα σχετικά με τον μινωικό πολιτισμό. Τα σχετικά προϊόντα είναι διαθέσιμα για ελεύθερη εκμετάλλευση στην ιστοσελίδα www.6ogy HYPERLINK “http://www.6ogymnasio.gr/”m HYPERLINK “http://www.6ogymnasio.gr/”nasio.gr  στο πεδίο «Ευρωπαϊκά Προγράμματα».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook