Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016. Μια διαφορετική ημέρα ξημερώνει για όλο τον πλανήτη. Μια διαφορετική ημέρα για όλο το οικονομικό παγκόσμιο σύστημα. Παρακολουθώντας από νωρίς τα γεγονότα δεν είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Ναι αλλά και η Μεγάλη Βρετανία δεν θα είναι ξανά ποτέ ίδια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μεταμορφωθεί σε «Ευρωπαϊκή διάσπαση» και η Μεγάλη Βρετανία σε «μικρή Βρετανία». Δεν υπάρχει λόγος να αναλύσουμε τους λόγους της εξόδου καθ’ ότι είναι λίγο πολύ γνωστοί αλλά είναι χρήσιμο να τονίσουμε ότι η διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε μια οικονομία που βρίσκεται ήδη σε αναπτυξιακή τροχιά όπως είναι της Μεγάλης Βρετανίας αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο διαχρονικό λάθος της Αγγλικής κυβέρνησης. Και να μην παρεξηγηθώ δεν διαφωνώ με την διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων διαφωνώ όμως με την κρισιμότητα των θεμάτων που μπορεί κάθε φορά να διεξάγονται. Οι πολιτικές ηγεσίες εκλέγονται για να αποφασίζουν αυτές για τα φλέγοντα ζητήματα μιας χώρας και όχι να πετάνε το «μπαλάκι» κάθε φορά που θέλουν να επιδείξουν την δημοκρατικότητά τους. 

Το αν η Μεγάλη Βρετανία θα συνεχίσει να είναι Μεγάλη εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από την συνοχή που μπορεί να δείξει ένα έθνος με μεγάλες ανισότητες Βορρά-Νότου και με διαφορετικές απόψεις από την μια άκρη της χώρας στην άλλη. Όμως η απειλή μια διαίρεσης είναι πλέον εμφανής και κινείται ήδη προς στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την άλλη πλευρά η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα λάθη και τις παραλείψεις της ώθησε ένα ολόκληρο έθνος στην έξοδο δημιουργώντας τον διάδρομο και για άλλες εξόδους χωρών-κρατών μελών. Πέρα όμως από την αρνητικότητα τα λάθη και τις παραλείψεις η Ευρωπαϊκή οικογένεια μπορεί να βρει τις ευκαιρίες να βγει πιο δυνατή και περισσότερο ενωμένη από αυτή την περιπέτεια. Είναι τώρα η στιγμή η Ευρωπαϊκή ¨Ένωση να γίνει πραγματικά μια «Ένωση» με κοινό όραμα για όλους τους λαούς της. Ένα όραμα που θα δημιουργήσει τις προδιαγραφές για ένα νέο ολοκληρωμένο πολιτισμικό κράτος που θα μοιάζει με τις Ηνωμένες πολιτείες αλλά με περισσότερο κοινωνικές αξίες.  Αξίες όπως η αλληλεγγύη και η ισότητα μεταξύ των κρατών μελών δεν πρέπει να είναι απλά δεδομένα αλλά τρόπος λειτουργίας μια οικονομίας η οποία θα είναι ενιαία θα έχει κοινούς στόχους και θα ενισχύει τα κράτη μέλη με δυσκολίες στην παραγωγική διαδικασία. Μιλάμε για μια ενοποίηση η οποία θα έχει κοινούς κανόνες με γνώμονα πάντα την οικονομική ανάπτυξη όλης της Ένωσης. Με ενιαίο στρατό, με ενιαίο σύστημα εκπαίδευσης , με μία κυβέρνηση και τα κράτη μέλη σαν περιφέρειες με Ευρωπαϊκή διοίκηση. Είναι τώρα η ευκαιρία η Ευρωπαϊκή Ένωση να δυναμώσει και να βγει ακόμα ισχυρότερη από την παρούσα κρίση. Οφείλουν όλοι οι ηγέτες της Ευρωζώνης να μιλήσουν επιτέλους την ίδια γλώσσα. Να παραμερίσουν τις επιμέρους διαφορές τους και να δουλέψουν πραγματικά για τον ίδιο στόχο: «την επιβίωση όλης της Ένωσης». Μόνο με βαθιές τομές και με επιστροφή των ιδρυτικών αξιών της Ένωσης μπορεί να επιβιώσει αυτή η Ευρώπη. Το παιχνίδι μόλις άρχισε…

Πάνος Μπαρμπόπουλος
‘Εμπορος-Οικονομολόγος
MSc in Retail Management

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook