Στις αλλαγές που θα επιφέρει το Brexit, μόλις οριστικοποιηθεί το διαζύγιο της Βρετανίας με την ΕΕ αναφέρεται σε σημερινό της δημοσίευμα η βρετανική εφημερίδα Guardian.

Νόμισμα

Η λίρα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών, ενώ ο δείκτης FTSE 250 κόντεψε να καταγράψει την χειρότερη ύφεση στην ιστορία της, καθώς οι αγορές αντέδρασαν στην είδηση του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το εξειδικευμένο για το ταξιδιωτικό χρήμα FairFx. Ακόμη η λίρα είχε πέσει στο 1,33 έναντι του δολαρίου και 1,25 έναντι του ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται οι Βρετανοί να πάρουν λιγότερα χρήματα στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Association of British Travel Agents (ABTA) δεν αναμένονται αλλαγές αυτό το καλοκαίρι για τους βρετανούς ταξιδιώτες. Όπως αναφέρει  μόλις το Ηνωμένο Βασίλειο ενημερώσει επίσημα την ΕΕ για την πρόθεσή του να φύγει, τότε τα υπόλοιπα κράτη μέλη θα έχουν έως και δύο χρόνια για να προσφέρουν μια συμφωνία για μια μελλοντική εμπορική σχέση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι, σημειώνει ότι «αυτήν την περίοδο δεν αναμένεται να υπάρχουν άμεσα αλλαγές στους παραθεριστές».

Πτήσεις

Το κόστος των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τις χώρες της ΕΕ έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της συμμετοχής στην Ένωση, που είναι και ο λόγος για τον οποίο αεροπορικές εταιρείες όπως η easyJet και η Ryanair εναντιώθηκαν στο Brexit. Όπως αναφέρει το ABTA: «Οι κανονισμοί της ΕΕ είναι αυτοί που άνοιξαν την αγορά των αερομεταφορών, αύξησαν τον ανταγωνισμό και οδήγησαν τις εταιρείες σε φθηνότερες πτήσεις προς περισσότερους προορισμούς. Αυτοί οι κανονισμοί κινδυνεύουν να αλλάξουν», αναφέρει στη Guardian ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Monarch, Andrew Swaffield.

Στο μεταξύ, προσθέτει το δημοσίευμα, τα δικαιώματα των επιβατών αναφορικά με τις αποζημιώσεις και ειδικά για καθυστερήσεις πτήσεων θα μπορούσαν να καταργηθούν εκτός εάν η κυβέρνηση επιλέξει να τα αναπαράγει στο δίκαιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν και θεωρείται απίθανο να υπάρξει άμεσος αντίκτυπος στις τιμές των πτήσεων και στον νόμο περί αποζημιώσεων αυτό θα εξαρτηθεί από το πώς θα επιλέξει η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί τους όρους της σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.

Ιατρική περίθαλψη

Επαναδιαπραγμάτευση θα χρειαστεί και για την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Υγείας που τώρα είναι διαθέσιμη σε όλους τους κατοίκους της ΕΕ και για την ώρα επιτρέπει στους βρετανούς πολίτες να έχουν εγγυημένη πρόσβαση σε τοπικές υπηρεσίες υγείας με τους ίδιους όρους που έχουν και οι κάτοικοι της ΕΕ. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αφήσει αυτό το καθεστώς τα ασφάλιστρα για ταξιδιωτική ασφάλιση αναπόφευκτα θα αυξηθούν.

Βίζα

Με το Brexit θα αλλάξει ο τρόπος που θα πραγματοποιούν τα ταξίδια τους οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που θα επισκέπτονται χώρες της ΕΕ. Αν απαιτείται βίζα αυτό θα μπορούσε να κάνει πιο ακριβό το ταξίδι και χρονοβόρο.

Επικοινωνία

Τα φθηνότερα τέλη περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας στις χώρες της ΕΕ είναι κάτι που έχει εισαχθεί από την ΕΕ και θα επεκταθούν σε πλήρη απαγόρευση τα πρόσθετα τέλη περιαγωγής, τον Απρίλιο του 2017. Σύμφωνα με το ABTA οι κανόνες αυτοί θα αλλάξουν εκτός εάν η βρετανική κυβέρνηση ενεργήσει με τρόπο ώστε να υπάρχουν στο καταστατικό της χώρας.

Ασφάλεια

Οι ειδικοί στον τομέα των ταξιδιών έχουν επισημάνει ότι η ασφάλεια των ταξιδιωτών στην Ευρώπη εξαρτάται από τη συνεργασία μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ. Όπως αναφέρει σε επιστολή του στην εφημερίδα «Sunday Times» ο πρώην ιδιοκτήτης του ταξιδιωτικού πρακτορείου Tui το τρομοκρατικό χτύπημα σε τουριστικό θέρετρο στην Τυνησία το 2015 είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορούν να συνεργαστούν σε μια κρίση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook