Προηγούμενες εκτιμήσεις ανέφεραν ότι μόνο 15.000 τόνοι ουρανίου θα μπορούσαν να εξαχθούν από το ορυχείο, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του 2011.

Ενα νέο ορυχείο στο νότιο τμήμα της Ινδίας μπορεί να περιέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα ουρανίου στον κόσμο, εκτίμησε ο Υπουργός Ατομικής Ενέργειας, καθώς η Ινδία έχει μεγάλη ανάγκη από νέες πηγές ενέργειας για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη της.

Το ορυχείο Τουμαλαπάλι στο κρατίδιο Άντρα Πραντές (νοτιανατολικά) θα μπορούσε να προμηθεύσει έως και 150.000 τόνους ουρανίου, του καυσίμου που χρησιμοποιείται το περισσότερο στην πυρηνική ενέργεια, αναφέρει ο Σρικουμάρ Μπανερτζί σε δηλώσεις του που δημοσιεύτηκαν σήμερα από τον τύπο, κατά το τέλος των μελετών που γίνονταν εδώ και τέσσερα χρόνια στην περιοχή.

\”Επιβεβαιώνεται ότι το ορυχείο περιέχει 49.000 τόνους μεταλλεύματος και υπάρχουν ενδείξεις ότι η συνολική ποσότητα θα μπορούσε να είναι τρεις φορές μεγαλύτερη\”, δήλωσε.

\”Αν συμβαίνει αυτό, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο ορυχείο ουρανίου στον κόσμο\”, υποστήριξε.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Ατομικής Ενέργειας, Σ.K. Μαλχότρα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι εμπειρογνώμονες του ορυχείου Τουμαλαπάλι είναι αρκετά πεπεισμένοι για το γεγονός ότι ο τελικός όγκος μπορεί να φθάνει τους 150.000 τόνους.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται για ένα \”ουράνιο υψηλής ποιότητας, αλλά χαμηλής ποιότητας\”, προσθέτοντας: \”Δεν βρήκαμε ουράνιο στην Ινδία που μπορεί να έχει την ίδια ποιότητα με αυτό, που έχει βρεθεί στην Αυστραλία\”.

Η Αυστραλία, η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός ουρανίου σε παγκόσμιο επίπεδο, η οποία έχει επίσης και τα μεγαλύτερα αποθέματα ουρανίου στον κόσμο, έχει μέχρι στιγμής αγνοήσει τα αιτήματα εφοδιασμού από την Ινδία, με το αιτιολογικό ότι το Νέο Δελχί δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook