Ο λαός αναρωτιέται: η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα; Όταν όμως πρόκειται για τα αβγά Fabergé, τότε οι απορίες παύουν να υφίστανται και ο θαυμασμός περισσεύει. Ο αρχικός σχεδιαστής τους, ο κοσμηματοποιός Πέτερ Κάρλ Φαμπερζέ, κατόρθωσε με την πρωτοτυπία των σχεδίων του να τα καταστήσει στα μάτια των Τσάρων της Ρωσίας, αλλά και των αριστοκαρτών όλου του κόσμου, πολυπόθητα έργα τέχνης.

Την Τρίτη, ο διάσημος οίκος Fabergé επανέρχεται, υπενθυμίζοντας την αξία των διάσημων περίτεχνων και πανάκριβων αβγών, αλλά και την αίγλη που τα περιέβαλε στην τσαρική Ρωσία, και ανακοινώνει την κατασκευή νέων αβγών, για πρώτη φοράμετά από δεκαετίες. Σύμφωνα με το vima.gr, τα 12 νέα αβγά θα έχουν συνολική αξία 430.000 ευρώ. Ο οίκος έχει προγραμματίσει την κατασκευή και άλλων πιο μικρών και πιο τυποποιημένων, συνεπώς και πιο φθηνών, τα οποία θα πωλούνται \”μόλις\” 6000 ευρώ το καθένα και θα στολίζουν το λαιμό όσων τα αγοράσουν, μιας και θα κυκλοφορήσουν ως μενταγιόν.

Τα αβγά Fabergé αποτελούσαν αυτοκρατορικά πασχαλινά δώρα από το 1885 έως την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917. Ο Τσάρος Νικόλαος Β\’ αγόραζε δύο αβγά κάθε χρόνο, τα οποία ( σε μία κίνηση που πρόδιδε μεν καλά γούστο αλλά ίσως και έλλειψη φαντασίας…. ) δώριζε στην σύζυγό του Αλεξάνδρα και στην χήρα μητέρα του. Συνολικά είχαν κατασκευαστεί 50 αβγά, όλα πρωτότυπες δημιουργίες, διακοσμημένες με πολύτιμους λίθους. Τα 42 έχουν διασωθεί και φυλάσσονται σε ιδιωτικές συλλογές ή μουσεία, στη Ρωσία και αλλού.

\"Ετοιμα
Επισκέπτρια παλαιότερης έκθεσης στο Βερολίνο περιεργάζεται ένα αυγό Φαμπερζέ, από εκείνα που δώριζε συστηματικά ο ρώσος τσάρος Νικόλας Β\’ στη σύζυγο και τη μητέρα του.

Ανάμεσα στους γαλαζοαίματος ή γενικά δισεκατομμυριούχους, που έχουν κατά καιρούς αγοράσει τα πανάκριβα αυτά στολίδια, συγκαταλέγονται η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας, η οποία έχει στην κατοχή της 3 αβγά, ο πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό (ένα αβγό) και το Κρεμλίνο με 10 αβγά.

Κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης αβγών Fabergé αποφασίζει να τα μεταπωλήσει, δημιουργείται σάλος παγκοσμίως από την είδηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απόφαση των κληρονόμων του μεγιστάνα του Τύπου, Μάλκολμ Φορμπς, να τα πωλήσουν. Διέθετε 9 αβγά και επιθυμούσε να ξεπεράσει την συλλογή του Κρεμλίνου – πέθανε με τον καημό ότι απέτυχε…

Το 2007. όταν γνωστοποιήθηκε η απόφαση της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας να δημοπρατήσει περίπου 800 κινητά αντικείμενα της λεγόμενης \”βασιλικής περιουσίας\” – ανάμεσά τους και ένα αβγό Fabergé -, σύσσωμη η ελληνική κοινή γνώμη χώρα έσπευσε να καταδικάσει το γεγονός.

Σήμερα την μεγαλύτερη σχετική συλλογή διαθέτει ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Βίκτορ Βέξελμπεργκ, έχοντας στην ιδιοκτησία του 15 αβγά – κοσμήματα της διάσημης φίρμας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook