« Ο Θεός να ευλογεί τους κουζουλούς Κρήτες που έκαναν την Κρήτη αθάνατη» – Φωτογραφίες και βίντεο από το δείπνο στο φρούριο Φιρκάς των Χανίων

Μια μοναδική βραδιά βίωσαν οι περίπου 600 προσκεκλημένοι στο δείπνο που προσέφεραν οι ελληνοαμερικανοί του Τάγματος του Αγίου  Ανδρέα στο φρούριο του Φιρκά με την ευκαιρία της λήξης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, οι Προκαθήμενοι των Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, οι ιεράρχες και οι άλλοι προσκεκλημένοι πήγαν στο φρούριο το οποίο είχε διαμορφωθεί κατάλληλα.

 

 
 
 

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσευχή, ενώ ακολούθησαν πολιτιστικά δρώμενα όπως φαίνεται και στο πρόγραμμα του δείπνου.

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον χαιρετισμό του έκανε λόγο για «θαυμαστά αποτελέσματα»  και αφού ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση και επιτυχία της Συνόδου είπε πως και η επόμενη Σύνοδος πρέπει να γίνει στην Κρήτη.
Μάλιστα κλείνοντας τον χαιρετισμό του είπε χαρακτηριστικά:

«Ο Θεός να ευλογεί τους κουζουλούς Κρήτης που έκαναν την Κρήτη αθάνατη».

 

Παίρνοντας τον λόγο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, μίλησε για «εβδομάδα θαυμάτων» που εκφράστηκαν με ενότητα και με ανοιχτή και ελεύθερη συζήτηση επι των θεμάτων τα οποία απασχόλησαν τις εργασίες της Συνόδου.

 

Χαιρετισμό απήυθυνε και ο  Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε και τα εξής:

«…Στις μέρες, που διανύουμε, όπου κυριαρχούν ο παραμερισμός της αλληλεγγύης και της ειρηνικής συνύπαρξης, η εμφάνιση φανατισμών και ακραίων αντιλήψεων, η έξαρση των εγωιστικών τάσεων, η Ορθόδοξη Εκκλησία παραμένει για όλους εμάς φάρος προσφοράς και αδελφοσύνης….

Στο πλαίσιο των εργασιών αναδείχτηκε μεταξύ άλλων ότι κλήρος και λαός είμαστε ένα, σε μια κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες μας. Σύμμαχος μας στην κοινή αυτή προσπάθεια πρέπει να είναι η επιδίωξη της ενότητας και της συνεργασίας, ανεξάρτητα από πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις, προσφέροντας έτσι το αντίδοτο στον φανατισμό και το “αντίδωρο” στην κοινωνία….»

Στην διάρκεια της βραδιάς, ο παραδοσιακός σύλλογος «Βιγλάτορες» χόρεψε και ένα εξαίσιο Ανωγειανό Πηδηχτό.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook