Λονδίνο 23η Ιουνίου 23: 59“

Ένα λεπτό πριν η Βρετανία μπει ιστορικά σε μια άλλη εποχή.

Οι Βρετανοί, πανηγυρίζουν ακόμα στο Λονδίνο και στις άλλες Βρετανικές πόλεις για την επικράτηση του Remain, τουλάχιστον όπως οι δημοσκοπήσεις δείχνου, μάλιστα με τη συντριπτική υπεροχή των 6 και κάτι ποσοστιαίων μονάδων.

Συνάμα, Ευρωπαίοι αναλυτές στην υπόλοιπη Ευρώπη πανηγυρίζουν για τη δημοκοπικά πάντα Βρετανική παραμονή, λέγοντας παραβρισκόμενοι σε τηλεοπτικά πολιτικά πάνελ πως η παραμονή κέρδισε, δίνοντας μάλιστα και αποτελέσματα προερχόμενα μέσα από τη 10 της Downing Street από και καλά πληροφοριοδότες τους, συνεργάτες του Βρετανού παραιτηθέντα πλέον πρωθυπουργού David Cameron.

Όλη η Ευρώπη πηγαίνει για ύπνο, γνωρίζοντας ήρεμη πως βάση δημοσκοπήσεων η Μεγάλη Βρετανία παραμένει στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια, άρα δεν τίθεται λόγος ανησυχίας ώστε να χαθεί ένα βράδυ ύπνου περιμένοντας και τα επίσημα αποτελέσματα της κάλπης.

Plymouth, Νοτιοδυτική Αγγλία 24η Ιουνίου 2016 00:00“

Δέχομαι sms στο messanger του facebook από την ξαδέρφη μου, η οποία ζει και είναι παντρεμένη στη Μεγάλη Βρετανία αλλά και εργάζεται ως πανεπιστημιακή καθηγήτρια πληροφορικής στο Plymouth University.

Με ενημερώνει πως έρχεται δύσκολη νύχτα για τη Βρετανία, καθώς όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ, μετά το κλείσιμο της κάλπης το Brexit είναι μπροστά και τελικά να επικρατεί, πέρα από τα ανεπίσημα exit polls.

Δεν δίνω βαρύτητα, καληνυχτώ, πάω για ύπνο, με το Remain να προηγείται αν και μέρες πριν είχα μια εικόνα για την τελική επικράτηση του Brexit.

Ξυπνάω νωρίς την 24η Ιουνίου το πρωί και ανοίγοντας το διαδίκτυο, διαπιστώνω πως η ξαδέρφη μου δικαιώνεται.

Το Brexit κυριαρχεί, με περίπου 17,4 εκατομμύρια Βρετανών να ψηφίζει υπέρ της μη παραμονής που ποσοστιαία μεταφράζεται στο 51. 89 % των ψηφοφόρων.

Λονδίνο 24η Ιουνίου 2016, Μαύρη Παρασκευή

Oι επιδράσεις του Βρετανικού “NΟ“ στην νεότερη ευρωπαϊκή ιστορία είναι ήδη υπαρκτές.

Γίνεται γνωστό τα αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

Η Μεγάλη Βρετανία σταματάει με την επικράτηση του Brexit τη σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνέχεια της πάλαι ποτέ ΕΟΚ, μια σχέση που ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου του 1973 και τελείωσε στις πρώτες πρωινές ώρες της 24ης Ιουνίου του 2016.

Η Μεγάλη Βρετανία, από τις ισχυρές δυνάμεις – εταίρους της Ένωσης, ουσιαστικά ανήκει στους συνιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όνειρο των Κολ και Μιτεράντ, αρνείται να συμμετάσχει στην Ευρωζώνη και στο Ευρώ, επιλέγοντας τη στερλίνα και τη μη συμμετοχή σε μια Κοινή Ευρωπαϊκή Αγορά με κοινό νόμισμα για όλους τους Ευρωπαίους Πολίτες.

Οι Βρετανοί νικητές του Brexit, θέτουν σε κίνδυνο τα θεμέλια του ονείρου της πάλαι ποτέ Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα της Κοινότητας που η παλιά Δυτική Γερμανία, μαζί με τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Ιταλία και το Λουξεμβούργο ίδρυσαν.

Η ΕΚΑΧ, μετεξελίσσεται σε ΕΟΚ, στις 25 Μαρτίου του 1957 στη συνθήκη που υπογράφεται στη Ρώμη, με στόχο και κοινό σκοπό την ελεύθερη διακίνηση προσώπων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και εμπορευμάτων στα κράτη μέλη της Κοινότητας.

Η ΕΟΚ διευρύνεται συνεχώς και με τη συνθήκη του Μάαστριχτ την 1η Νοέμβρη του 1993 μετατρέπεται σε Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, πέρα από τις διευρύνσεις η 24 Ιουνίου του 2016 αποτελεί ιστορική στιγμή, καθώς μια χώρα από τους βασικούς πυλώνες του οικοδομήματος αποφασίζει την έξοδο.

Δεν θα σταθώ στις συνέπειες του Brexit , πως φτάσαμε σ` αυτό και τις συνέπειες στις σχέσεις Μεγάλης Βρετανίας, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελλάδας.

Βρισκόμαστε, πρώτη φορά σε μια Ευρωπαϊκή διαχείριση κρίσης χώρας μεγάλου οικονομικού μεγέθους που οι πολίτες αυτής επέλεξαν την έξοδο.

Όμοιο γεγονός δεν υπάρχει και σίγουρα δε μπορεί να συγκριθεί με το περυσινό Ελληνικό πρόβλημα με τα γνωστά γεγονότα και την εν τέλει παραμονή, άσχετα από το γεγονός πως η λαϊκή ετυμηγορία του ελληνικού λαού δεν έγινε αποδεκτή από τον Έλληνα πρωθυπουργό και το ΟΧΙ στα μέτρα των δανειστών να μετατρέπεται σε ΝΑΙ.

Η βρετανική κοινωνία είναι κοινωνία δομημένη με αρχές και παραδόσεις διαφορετικές ακόμα και από τις χώρες της Ε. Ε.

Νοοτροπίες μιας κοινωνίας με βάση συντηρητική, αλλά και συνάμα σε αρκετές εκφάνσεις αυτής με υψηλό βιοτικό επίπεδο, με τα κοινωνικά στρώματα πολλές φορές να μη συμβαδίζουν μεταξύ τους.

Όμως κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός πως το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει ένα σοβαρό κράτος, μια σοβαρή δομημένη κοινωνία, άλλωστε είναι Αυτοκρατορία και σίγουρα μπορεί να ξεπεράσει την οποιαδήποτε κρίση όπως και ιστορικά έχει αποδείξει ο βρετανικός λαός.

Το Brexit είναι μια απόφαση η οποία ήρθε προερχόμενη από τον ευρωσκεπτικισμό που καλλιέργησαν συντηρητικοί αλλά και επικίνδυνοι εθνικιστικοί κύκλοι, οι οποίοι όπως λόγου χάρη ο εθνικιστής Farage, ναι μεν δεν θέλει τη Βρετανία στην Ε. Ε. , αλλά ο ίδιος δεν παραιτείται από τη θέση του ευρωβουλευτή και τα προνόμια της θέσης, αν και ο ίδιος έχει ζητήσει και πετύχει την παραίτηση του Βρετανού Πρωθυπουργού David Cameron.

Για την Ευρωπαϊκή Οικογένεια, το Brexit, σαφέστατα είναι μια ήττα σκληρή με λόγους οικονομικούς, δεξιόστροφης συντηρητικής σκληρής εφαρμοσμένης πολιτικής, μη κοινωνικά αποδεχτή.

Η επιβολή λιτότητας στους λαούς της Ευρώπης, η άνθηση εθνικιστικών τάσεων και απόψεων οδηγούν στην απόσχιση κρατών μελών, η αύξηση του δείκτη της ανεργίας αλλά και η μη αντιμετώπιση της μετακίνησης των ασιατικών πληθυσμών προσφύγων και μεταναστών προς την ΕΕ, αναγκάζουν τη μάζα να εκφράζει την αντίθεση με στροφή προς την αρχική ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης.

Με την απόφαση του Βρετανικού λαού και την τελική επικράτηση του Brexit, οι Brexiters πετυχαίνοντας την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας στην ουσία δυναμώνουν την Ευρωπαϊκή Οικογένεια, βάζοντας σε διαφορετική τροπή τη σκέψη των ηγετών αυτής, δίνοντάς τη δυνατότητα στην Ε. Ε. να αλλάξει πλεύση και πολιτική, να φύγει από τη συντηρητική λογική της λιτότητας και να επιστρέψει στις αρχές που οδήγησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχές τις ελεύθερης διακίνησης των λαών, την ελεύθερη διακίνηση υπηρεσιών, κεφαλαίων, εμπορευμάτων ιδεών, με στόχο την πρόοδο και την καλυτέρευση του βιοτικού επιπέδου των λαών που συμμετέχουν στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ιστορία είναι αμείλικτη και αν η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταλάβει το Brexit τότε υπάρχει πρόβλημα και θέμα για το αν πρέπει να υφίσταται μια ένωση λαών που χρησιμοποιείται για την ισχυροποίηση μόνο των δυνατών χωρών δημιουργώντας μια Ευρώπη τριών ταχυτήτων ανάπτυξης.

Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση κατορθώσει να επιβιώσει μέσα από τη κρίση που το Brexit έφερε, τότε η ύπαρξη αλλά και η συνέχεια θα ωφελείται στην Βρετανική έξοδο με τους Brexiters να σώζουν την Ευρώπη.

Σίγουρα όμως η απόφαση του βρετανικού δημοψηφίσματος, καθ` όλα σεβαστή, θα αποτελεί μια για πάντα -για τους υπέρμαχους της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης- αγκάθι και ιστορική αναφορά για τη μη περάτωση του Ευρωπαϊκού Κοινού Ονείρου.

Άρθρο μου στην www. imiresia. gr. Αν δημοσιευθεί να αναφερθεί πως πηγή είναι η ηλεκτρονική έκδοση της Ημερησίας. Με εκτίμηση Ανδρέας Τσιλογιάννης Δημοσιογράφος,αρθογράφος Συντονιστής του PES (Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος) στο Ηράκλειο.

Ανδρέας Τσιλογιάννης

Δημοσιογράφος,αρθογράφος Συντονιστής του PES (Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος) στο Ηράκλειο

*Αναδημοσίευση άρθρου από imerisia.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook