Απορρίπτει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνεδρίαση της Συγκλήτου, πανεπιστημιακοί αντέδρασαν έντονα σε ορισμένες διατάξεις.

Μάλιστα, λέγεται ότι ακούστηκαν φωνές ακόμη και αν ψηφιστεί ο νόμος, να μην εφαρμοστεί. Προς αυτή την κατεύθυνση ζητείται και η συνδρομή των φοιτητών, κάτι που ήδη έχουν κάνει και άλλα πανεπιστήμια που έχουν ζητήσει την επαγρύπνηση της ακαδημαϊκής κοινότητας, ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης έχει ήδη αποφασίσει να παραμείνει ανοιχτό ολόκληρο τον Ιούλιο, πραγματοποιώντας συγχρόνως ενημερωτικές εκδηλώσεις, για τις απόψεις των πανεπιστημιακών, που αντιδρούν στο νομοσχέδιο.

Το να μην εφαρμοσθούν οι αλλαγές, ακόμη και αν ψηφισθούν από τη Βουλή, είναι κάτι που ήδη ακούγεται συχνά από ορισμένους καθηγητές και από φοιτητές των Ανωτάτων Ιδρυμάτων.

 Όπως, επίσης, ορισμένοι μιλούν και για αναστολή της λειτουργίας των Ιδρυμάτων. Το κύριο επιχείρημά τους είναι ότι καταλύεται το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, η νομιμοποίηση των οργάνων διοίκησης και η αυτοτέλειά τους, που είναι κατοχυρωμένη και νομικά.

Πάντως, και οι σύγκλητοι του Ε.Μ.Π, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και οι διδάσκοντες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, απέρριψαν το νομοσχέδιο. Από την άλλη πλευρά, 133 πανεπιστημιακοί έχουν ήδη υπογράψει κείμενο στήριξης πολλών διατάξεων του νόμου, θεωρώντας ότι δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία για αλλαγές στα τριτοβάθμια ιδρύματα, που τις έχουν ανάγκη. Άλλο κείμενο όμως με υπογραφές καθηγητών, προωθεί την απόρριψη του νομοσχεδίου.

Υπενθυμίζεται, ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) μαζί με την Ομοσπονδία των Καθηγητών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ ΤΕΙ) και τους εκπροσώπους των Ελλήνων Ερευνητών, στην τελευταία συνάντηση τους με την υπουργό Παιδείας, κατά την οποία διαπιστώθηκαν «κινήσεις καλής θελήσεως για εξεύρεση συναινετικής λύσης», αποφάσισαν να επιμείνουν στην προσπάθεια τροποποίησης διατάξεων, ως την τελευταία στιγμή που το νομοσχέδιο θα συζητείται στη Βουλή στο τέλος Αυγούστου.

Την Παρασκευή αναμένεται να συνεδριάσει μικτή ομάδα επιτροπών πανεπιστημιακών και υπουργείου Παιδείας για την περαιτέρω συζήτηση διατάξεων του νομοσχεδίου.