Ξεπερνά τα 423 εκατομμύρια ευρώ η αξία των λογαριασμών της ΔΕΗ που βρίσκονται σε καθυστέρηση -αυξημένο ποσοστό κατά 30% συγκριτικά με πέρυσι-, με τις εταιρείες ενέργειας να ασκούν πιέσεις ώστε να δημιουργηθεί "Τειρεσίας" για τους κακοπληρωτές. 

Η "μαύρη λίστα" προτείνεται για να προστατεύσει αφενός τους καταναλωτές από τυχόν ανάλγητες πρακτικές των επιχειρήσεων και αφετέρου για να βάλει φρένο στο φαινόμενο των τσαμπατζήδων που εναλλάσσονται μεταξύ των εταιρειών για να γλιτώσουν χρέη.

Στα τέλη του 2010, τα "φέσια" κυμαίνονταν στα 385 εκατομμύρια ευρώ και το 2009 στα 285 εκατομμύρια ευρώ. Τα τελευταία δυόμισι χρόνια δηλαδή η αξία των ανεξόφλητων λογαριασμών έχει αυξηθεί κατά 135 εκατομμύρια ευρώ ή σχεδόν κατά 50%.

Από τα 423 εκατομμύρια ευρώ των οφειλών που δεν έχει εισπράξει η ΔΕΗ, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας για τον Ιούλιο, περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ αντιμετωπίζονται από τη ΔΕΗ ως επισφαλείς απαιτήσεις.

Αφορούν περίπου 190.000-200.000 νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις (χαμηλή τάση) και πρόκειται για λογαριασμούς που παραμένουν απλήρωτοι για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.

Μεγάλο μέρος του προβλήματος, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της "Ελευθεροτυπίας" και του "news247.gr", έχει μεταφερθεί πλέον και στους ιδιώτες προμηθευτές, οι οποίοι ανησυχούν ότι με την τροπή των πραγμάτων στην οικονομία, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ακόμη δυσκολότερες συνθήκες στο μέλλον.

Από πάροχο σε πάροχο

Το σοβαρότερο πρόβλημά τους για την ώρα είναι οι "τζαμπατζήδες" του ρεύματος που εκμεταλλεύονται το σημερινό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν αποτελεί εμπόδιο για την αλλαγή προμηθευτή, και μεταπηδούν από τη μία εταιρεία στην άλλη (ΔΕΗ, Energa, Aegean Power) χωρίς να πληρώνουν τα χρέη τους.

Βασικό τους αίτημα είναι να δημιουργηθεί, με τη συνδρομή της ΔΕΗ, μια «μαύρη λίστα» με τα στοιχεία των κακοπληρωτών ηλεκτρικού ρεύματος στα πρότυπα του τραπεζικού «Τειρεσία», ώστε να αξιοποιούν τα στοιχεία και να απορρίπτουν πελάτες.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας απορρίπτει προς το παρόν την πρόταση -αν και δηλώνει αναρμόδια- και προειδοποιεί πως ενδέχεται να ανακύψει ζήτημα παραβίασης των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, παραπέμποντας στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Επισημαίνει δε πως οι εταιρείες δεν έχουν εξαντλήσει κάθε άλλο δυνατό μέτρο διαχείρισης της κατάστασης. Στο πλαίσιο αυτό αντιπροτείνει άλλα μέτρα προστασίας των εταιρειών, τα οποία προτίθεται να εντάξει στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται:

* Απόρριψη αίτησης. Η δυνατότητα των εταιρειών να αρνούνται τη σύνδεση σε κακοπληρωτές. Ο υποψήφιος πελάτης θα υποχρεώνεται να υποβάλει τον τελευταίο εκκαθαριστικό του λογαριασμό, ώστε να διαπιστώνεται η ύπαρξη ή όχι ληξιπρόθεσμων οφειλών.

* Η πληρωμή με πάγια εντολή στην τράπεζα με αντάλλαγμα μικρές εκπτώσεις.

* Η καταβολή εγγύησης. Οι εταιρείες να απαιτούν την προπληρωμή μέχρι και 3 λογαριασμών ως εγγύηση από καταναλωτές που έχουν "ιστορικό".

* Επισήμανση χρέους: Για να αλλάξει προμηθευτή ένας καταναλωτής θα πρέπει υποχρεωτικά να ενημερώσει τον διαχειριστή του δικτύου (ΔΕΗ) και στη συνέχεια να ενημερώνεται τόσο ο παλιός όσο και ο νέος προμηθευτής, ώστε να ανταλλάσσουν πληροφορίες για τυχόν ύπαρξη απλήρωτων λογαριασμών.

* Η ΡΑΕ επισημαίνει ότι οι εταιρείες θα πρέπει παράλληλα να ενημερώνουν τους ευάλωτους καταναλωτές για τη δυνατότητα αξιοποίησης του Κοινωνικού Τιμολογίου αλλά και να τον διευκολύνουν στην αποπληρωμή των λογαριασμών.