Την ανάγκη αποστολής ισχυρού μηνύματος στις αγορές και λήψης αποφάσεων που θα αποδείξουν ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοσή της και σε άλλες οικονομίες, όπως η ιταλική και η ισπανική, τόνισε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Παράλληλα, σύμφωνα με το PROTO THEMA, δήλωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής της Πέμπτης «θα αποτελέσει ορόσημο επιτυχίας ή αποτυχίας για την πορεία της ευρωζώνης».

«Οι αγορές λένε λίγο πολύ αυτό που λέω κι εγώ, ότι η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί, αλλά δεν θα μπορέσει να σηκώσει το βάρος ολόκληρης της Ευρώπης και των προβλημάτων που αυτή αντιμετωπίζει» δήλωσε στο πρακτορείο ο πρωθυπουργός, ενώ υπογράμμισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να εργαστεί, ώστε να επιλύσει «ευρύτερα», πιο συστημικά προβλήματα.

«Η Ελλάδα δεν θα λύσει το πρόβλημα ανόδου των spreads της Ιταλίας και της Ισπανίας μέσω της επίλυσης των εσωτερικών της προβλημάτων και ελλείψεων, πράγμα το οποίο και πράττει» ανέφερε ο Παπανδρέου.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η έκδοση ευρωομολόγου από τις ευρωπαϊκές χώρες θα δημιουργούσε μια «αίσθηση ασφάλειας» στις αγορές.

Να επισημανθεί στο σημείο αυτό ότι ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται από την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Kαθοριστική για το μέλλον της χώρας και της Ευρώπης» χαρακτηρίζει επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης.

«Ο πρωθυπουργός δίνει τη μάχη για να εγγυηθούμε ότι η Ελλάδα θα μείνει όρθια, με ελπίδα και προοπτική για τους πολίτες της» επισημαίνει ο κ. Μόσιαλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία προσθέτει: «Δίνει τη μάχη για να είναι το χρέος βιώσιμο και να μειωθούν τα βάρη για τους πολίτες. Για την προστασία των καταθέσεων και την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά. Αυτές είναι για εμάς, οι κόκκινες γραμμές που υπηρετούν το εθνικό συμφέρον».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουάν, δήλωσε ότι υπάρχει «πολύ μεγάλη σύγκλιση απόψεων» για την ανάγκη «ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους», αν και ο βαθμός συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα παραμένει αντικείμενο συζητήσεων.

«Υπάρχει μεγάλη σύγκλιση απόψεων, υπάρχει συμφωνία επί των ουσιαστικών θεμάτων, υπάρχει βούληση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και υπάρχουν ακόμη ορισμένες συζητήσεις για το μερίδιο του ιδιωτικού τομέα, αλλά είναι περισσότερο συζήτηση για το βαθμό (συμμετοχής) και όχι μία συζήτηση επί των αρχών» δήλωσε ο Γάλλος υπουργός στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info.

Με τη Γερμανία «συμφωνούμε επί του στόχου, συμφωνούμε επί της μεθόδου, συμφωνούμε επί του χρονοδιαγράμματος που βραχύνεται» και «κυρίως, δεν θέλουμε να υπάρξει πιστωτικό γεγονός, δηλαδή μία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους», που θα ισοδυναμούσε με το να προσφέρουμε στους κερδοσκόπους «μία νίκη στο πιάτο», πρόσθεσε ο Φρανσουά Μπαρουάν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook