Συνεχίζονται οι προσπάθειες εν όψει της έναρξης περιόδου δακοκτονίας του 2016 από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, για την ανάδειξη εργολάβων ψεκασμού στις περιοχές για τις οποίες δεν υπήρξε καμία προσφορά ή απορρίφθηκαν οι κατατεθείσες προσφορές.

Υπενθυμίζεται ότι δεν υπήρξε καμία προσφορά για τις Δημοτικές Ενότητες Μηθύμνης, Ιναχωρίου και Πελεκάνου, για τις Δημοτικές Κοινότητες Χανίων και Σούδας και τις Τοπικές Κοινότητες Απτέρων, Τσικαλαριών και Περιβολίων ενώ απορρίφθηκαν οι κατατεθείσες προσφορές για τους Δήμους Πλατανιά και Σφακίων, για τις Τ.Κ. Σούγιας, Ροδοβανίου, Καντάνου και Κακοδικίου του Δήμου Καντάνου – Σελίνου, τις Τ.Κ. Σταλού και Αγίας Μαρίνας του Δήμου Χανίων και τις Τ.Κ. Ραμνής, Στύλου, Γαβαλοχωρίου, Κάϊνας, Κεφαλά, Παϊδοχωρίου και Φρε του Δήμου Αποκορώνου.

Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται την επίσπευση των διαδικασιών και την έναρξη των δολωματικών ψεκασμών, αυτοί δεν προβλέπεται να ξεκινήσουν άμεσα στις περιοχές αυτές. Όμως, όπως είναι γνωστό, ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός είναι καθοριστικός και αν καθυστερήσει η επιτυχία του προγράμματος δακοκτονίας δεν είναι εξασφαλισμένη. Για τον λόγο αυτό καλούνται οι ελαιοπαραγωγοί των περιοχών που βρίσκονται μέχρι και σε απόσταση περί τα επτά (7) χιλιόμετρα από την θάλασσα όπως προχωρήσουν σε αντιμετώπιση του δάκου ιδιωτικά, με μεθόδους φιλικές για το περιβάλλον και ει δυνατόν σε συλλογικό επίπεδο μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, εφόσον ο ελαιόκαρπος στα κτήματά τους είναι επιδεκτικός προσβολής. Υπενθυμίζουμε ότι ο ελαιοκάρπος είναι επιδεκτικός προσβολής με την έναρξη πήξης (ξυλοποίησης) του πυρήνα (κουκούτσι). 

Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν εγκεκριμένα σκευάσματα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες της ετικέτας. Οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται τις πρωινές ώρες, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (θερμοκρασία μέχρι 28οC, χωρίς άνεμο και βροχή), να τηρούνται οι αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές και να ενημερώνονται οι περίοικοι. 

Στις υπόλοιπες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας, που πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα συνεχίζονται οι δολωματικοί ψεκασμοί καθώς οι δακοπληθυσμοί είναι σχετικά υψηλοί. Παρακαλούνται οι παραγωγοί να ενημερώνονται για τις ημερομηνίες των ψεκασμών είτε από τους αρχιεργάτες είτε από την υπηρεσία μας ώστε να ανοίγουν τις κλειστές πόρτες των αγροκτημάτων και να παρίστανται κατά την διάρκεια των ψεκασμών εφόσον το επιθυμούν. Καλούνται επίσης οι βιοκαλλιεργητές να σημάνουν εμφανώς τα κτήματά τους περιμετρικά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook