Ανακοίνωση της ΟΓΕ Ηρακλείου για την ΠΑγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών:

“Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών καταγγέλλει τη συστηματική και σχεδιασμένη προσπάθεια της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να επιβάλλουν τη ναρκω-κουλτούρα στη συνείδηση των λαϊκών οικογενειών. Έχοντας διαμορφώσει για τις ζωές μας ένα μαύρο τοπίο: ανεργία, φτώχεια κλπ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η ΕΕ προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας πείσουν, ότι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για το λαό μας, ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει και ότι όλα αυτά θα πρέπει, στο όνομα της καταπολέμησης της καπιταλιστικής κρίσης, να τα αποδεχτούμε ως αναγκαίο κακό.  

Ανάμεσα στα πολλά μέσα και όπλα που έχουν στη διάθεση τους για να πολεμήσουν κάθε αντίθετη φωνή, σκέψη  και δράση που μάχεται την παραίτηση, την απαισιοδοξία και βάζει την προοπτική για μια άλλη κοινωνία, ετοιμάζονται να προσθέσουν ακόμη ένα: τη νομιμοποίηση κάποιων κατηγοριών ναρκωτικών ουσιών, προωθώντας τον διαχωρισμό τους σε «μαλακά» και «σκληρά». Προσπαθούν να πείσουν τις λαϊκές οικογένειες ότι ωφελεί αυτές και τα παιδιά τους η νομιμοποίηση της «αθώας» κάνναβης και μάλιστα παρουσιάζουν τη χρήση της ως ελεύθερη επιλογή.   

Πρόκειται για μια επικίνδυνη και επίμονη προσπάθεια, η οποία, ερχόμενη και ως «μόδα» τα τελευταία χρόνια από τις ΗΠΑ, έχει ήδη αρνητικές συνέπειες στα σχολεία της χώρας μας, αφού η ανοχή και ο συμβιβασμός με τη χρήση ουσιών κερδίζει συνεχώς έδαφος στις συνειδήσεις των μαθητριών και των μαθητών και αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την αύξηση της χρήσης από τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. Έτσι, η εκμεταλλευτική κοινωνία στην οποία ζούμε πετυχαίνει και με αυτόν τον τρόπο να χειραγωγεί συνειδήσεις από τις νεαρές ακόμη ηλικίες.
Είναι όμως πραγματικά ελεύθερη επιλογή η χρήση ναρκωτικών ουσιών;

Αν οι νέοι μας δεν αγωνιούσαν για την καθημερινή επιβίωση τους και το μέλλον τους, αν θα έχουν δουλειά με ανθρώπινες συνθήκες και με όλα τους τα δικαιώματα, πρόσβαση σε ένα δωρεάν και ολοκληρωμένο σύστημα υγείας σε περίπτωση που ασθενήσουν, την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν, αν μπορούσαν να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους, να αθλούνται δωρεάν, να ταξιδεύουν, να έχουν πρόσβαση στον πολιτισμό, θα επέλεγαν να ζουν με τη μιζέρια και την εξάρτηση των ναρκωτικών, με τον κίνδυνο να προκαλέσουν καταστροφικές και μη αναστρέψιμες ζημιές στον οργανισμό τους;

Γιατί όμως η κυβέρνηση και η ΕΕ καταπατούν όλα τα παραπάνω δικαιώματα και υπερασπίζονται το «δικαίωμα» στη χρήση και στην εξάρτηση από τα ναρκωτικά; Με τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών στην πραγματικότητα στοχεύουν στην ολοένα και μεγαλύτερη περιθωριοποίηση των νέων ανθρώπων, στον κοινωνικό τους αποκλεισμό. Γιατί τα ναρκωτικά δεν οδηγούν μόνο στον φυσικό θάνατο, αλλά και στον κοινωνικό θάνατο. Ωθούν τους νέους ανθρώπους που δε βλέπουν προοπτική στη ζωή τους, που βιώνουν την πραγματικότητα με επώδυνο τρόπο να κλείσουν τα μάτια στα προβλήματα τους και να επιλέξουν τη «φυγή» που τους προσφέρουν τα ναρκωτικά. Στο όνομα της δήθεν ελεύθερης επιλογής, τους ωθούν να χάσουν την επαφή με τα πραγματικά τους συναισθήματα, τις καθαρές σκέψεις και τη συνείδηση τους. Να μην μπορούν να βιώσουν την αλληλεγγύη, τη χαρά και τη δύναμη που προσφέρουν οι συλλογικοί αγώνες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινής ζωής. Να μην είναι σε θέση να οραματίζονται και να παλεύουν για μια άλλη κοινωνία.

Οι γυναίκες της ΟΓΕ παλεύουμε σταθερά ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Δεν αποδεχόμαστε το διαχωρισμό τους σε «σκληρά» και «μαλακά». Θεωρούμε ότι η τοξικομανία είναι κοινωνικό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Δεν αποδεχόμαστε την ιατρικοποίηση και ψυχιατρικοποίηση του προβλήματος. Απορρίπτουμε κάθε ανάμιξη των επιχειρήσεων και των ΜΚΟ στον τομέα αυτό.

Σε αυτό τον αγώνα δεν είμαστε μόνες μας. Συμπορευόμαστε με το Εθνικό Συμβούλιο κατά των ναρκωτικών, με δεκάδες μαζικούς φορείς του εργατικού, λαϊκού κινήματος, με φορείς που δρουν στο χώρο της πρόληψης, της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης, με εργαζόμενους σε αυτές τις δομές, αλλά και με όσους και όσες δίνουν τη µάχη της απεξάρτησης μαζί με τις οικογένειές τους.

Παλεύουμε για τη δημιουργία Δημόσιου Φορέα που θα παρέχει αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, απεξάρτησης, επανένταξης, έρευνας και με εξειδίκευση στις ανάγκες του γυναικείου φύλου.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook