Στις καταστροφές που έχουν υποστεί οι αμπελοκαλλιέργειες λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης με κοινοβουλευτική του παρέμβαση, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου.

Στην ερώτηση επισημαίνεται ότι «Η φετινή παραγωγή κινδυνεύει με σημαντικές απώλειες που σε ορισμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της Μεσαράς φτάνει ακόμη και στο 80% της παραγωγής. Η παρατεταμένη περίοδος ανομβρίας και ο πρόσφατος καύσωνας, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 42 βαθμούς στην Μεσαρά, είχαν ως αποτέλεσμα το κάψιμο των σταφυλιών κυρίως των μη ποτιστικών, αλλά και την συρρίκνωση του καρπού των καλλιεργειών που ποτίζονται.

Η ζημιά αυτή έχει φέρει σε απόγνωση τους παραγωγούς που βλέπουν τους κόπους τους να καταστρέφονται και το εισόδημα τους να συρρικνώνεται, σε μια εποχή μάλιστα που τα έξοδα που τους επιβάλλει η εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική (αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, φορολογία, ΦΠΑ, κλπ) είναι αβάσταχτα.

Την απόγνωση των καλλιεργητών αυξάνει περαιτέρω η επίσημη άποψη ειδικών στην καλλιέργεια αμπέλου, ότι τα αμπέλια που δεν ποτίζονται αντιμετωπίζουν σοβαρό κίνδυνο να ξεραθούν ολοκληρωτικά το αμέσως επόμενο διάστημα».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα:

«1. Είναι σε γνώση του Υπουργού η διαφαινόμενη καταστροφή που έχουν υποστεί οι αμπελοκαλλιέργειες της Κρήτης;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άμεση ενεργοποίηση των αρμοδίων αρχών προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές των αμπελουργών, αλλά και να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων;

3. Υπάρχει σχεδιασμός για την ανάληψη πρωτοβουλιών, σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία, ώστε να υπάρξει μια παράταση στις υποχρεώσεις των ανθρώπων αυτών προς το κράτος καθώς τα έσοδα που προσδοκούσαν από την φετινή παραγωγή είναι αβέβαια;   

4. Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου για την προστασία των παραγωγών και της παραγωγής και την καλύτερη προφύλαξη από τους κινδύνους που απειλούν την αμπελοκαλλιέργεια και, εν γένει, την παραγωγή αγροτικών προϊόντων;».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook