Απλήρωτοι παραμένουν ενώ και 6 μήνες είναι οι 8.000 περίπου ωρομίσθιοι εκπαιδευτές των 134 Δημοσίων ΙΕΚ σε όλη τη χώρα, με το υπουργείο Παιδείας να μην τους έχει καταβάλει τις αμοιβές τους τόσο για το εαρινό εξάμηνο που ολοκληρώνεται όσο και για το διάστημα Ιανουαρίου 2016–Μαρτίου 2016 του χειμερινού εξαμήνου.

Το Σωματείο Εκπαιδευτών Δημόσιων ΙΕΚ σε επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας με ημερομηνία, 17 Ιουνίου, αναφέρει τα εξής:

Αξιότιμε κε. Υπουργέ,

Θα θέλαμε να εκφράσουμε την αγωνία μας και την έντονη δυσαρέσκειά μας για την πολύμηνη και μη δικαιολογημένη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων μας, τόσο του χειμερινού εξαμήνου 2015Β διάστημα Ιανουαρίου 2016 – Μαρτίου 2016 καθώς και για το εαρινό εξάμηνο 2016Α, το οποίο ολοκληρώνεται εντός του μηνός Ιουνίου και δε μας έχει καταβληθεί το παραμικρό αντίτιμο έναντι των υπηρεσιών που παρέχουμε. Οι υπηρεσίες μας διέπονται πάντα από υψηλά στάνταρ λόγω του επαγγελματισμού, του σεβασμού και της αγάπης για τον θεσμό των ΔΙΕΚ και τους εκπαιδευόμενους που μας χαρακτηρίζουν, υπερβάλλοντας εαυτούς καθημερινά και ανεξάρτητα από το γεγονός ότι έχουμε αφεθεί στο έλεος των καταστάσεων.
Θεωρούμε μη ανεκτή την υφιστάμενη κατάσταση, διότι παρά την επανειλημμένη ασυνέπεια εκ μέρους των ιθυνόντων της καταβολής των δεδουλευμένων μας, όλοι εμείς οι Εκπαιδευτές Δ.Ι.Ε.Κ. παρείχαμε και συνεχίζουμε να παράσχουμε αδιαλείπτως και με ευσυνειδησία τις υπηρεσίες μας.

Σας καλούμε να επιληφθείτε του δίκαιου και αυτονόητου αιτήματος μας δίνοντας λύση, διότι δυστυχώς η υπάρχουσα κατάσταση απαξιώνει την επαγγελματική κατάρτιση και τους Εκπαιδευτές που απασχολούνται σε αυτήν, δημιουργώντας παράλληλα σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα οποία δυσχεραίνουν την δυνατότητα μας να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας.

Σας επισημαίνουμε δε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Εκπαιδευτές των Δ.Ι.Ε.Κ. στην λειτουργία της επαγγελματικής κατάρτισης διότι το εκπαιδευτικό προσωπικό των Δ.Ι.Ε.Κ. απαρτίζεται από επιστημονικό δυναμικό υψηλών τυπικών προσόντων, επιτελώντας το καθήκον του με αφοσίωση και συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες όσον αφορά στην υποδομή και την λειτουργία των εκάστοτε Δ.Ι.Ε.Κ.. Επίσης σας ενημερώνουμε ότι για σημαντικό αριθμό εκ των Εκπαιδευτών, η μισθοδοσία από τα Δ.Ι.Ε.Κ. αποτελεί την μοναδική πηγή εισοδήματος.
Βάσει πληροφοριών μας το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. έχει προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες προς εσάς υποβάλλοντας σχετικά αιτήματα της απαιτούμενης χρηματοδότησης.

Παρακαλούμε όπως ενεργήσετε άμεσα για την κατά το δυνατόν διευθέτηση του ζητήματος και μας ενημερώσετε για τις ενέργειες που έχετε ήδη κάνει ή προτίθεστε να κάνετε. Παράλληλα αιτούμεθα να δεχτείτε αντιπροσωπεία του Σωματείου μας για να ανταλλάξουμε απόψεις επί σειράς θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας & των προβλημάτων που παρατηρούνται στα Δ.Ι.Ε.Κ. προκειμένου αφενός μεν με την εμπειρία μας να συμβάλλουμε στην εύρυθμη λειτουργία τους και αφετέρου να ενημερώσουμε τα μέλη μας διότι εκφράζουν δικαιολογημένα μεγάλη αγωνία λόγω έλλειψης πληροφόρησης.

Επιστολή και στον Πρωθυπουργό

Το Σωματείο έχει αποστείλει επιστολές και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στη δέυτερη επιστολή, με ημερομηνία 30 Μαΐου αναφέρει ότι υπάρχει έγκριση του προϋπολογισμού του Ινστιτούτου Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης ύψους 14.315.990 ευρώ αλλά δεν εκτελείται, ενώ του απευθύνει έκκληση να ενεργήσει «προκειμένου οι συνάδελφοι να λάβουν τα δεδουλευμένα τους και να δυνηθούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές και λοιπές υποχρεώσεις τους».

Ωστόσο στην επιστολή σημειώνεται ότι «δυστυχώς δεν έχουμε καμία επικοινωνία μαζί σας ή με το γραφείο σας μέχρι σήμερα».

Καταγγελία στην επιθεώρηση Εργασίας

Το Σωματείο Εκπαιδευτών Δημόσιων ΙΕΚ προχώρησε και σε καταγγελία και στην Επιθεώρηση Εργασίας, την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος Παναγιώτης Βουγλάνης και ο γραμματέας Μάριος Παπαδόπουλος. Σε αυτή αναφέρουν:

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να προχωρήσουμε στην καταγγελία ότι οι 8000 περίπου ωρομίσθιοι εκπαιδευτές των 134 ΔΙΕΚ σε όλη τη χώρα, δεν πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους κατά παράβαση της σύμβασης μίσθωσης έργου ορισμένου χρόνου της 1/1/2016 και μέχρι 16/3/2016, που συνυπογράφουν οι ως άνω εκπαιδευτές, με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το οποίο εκπροσωπείται νόμιμα από την κα ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ως συμβαλλόμενη της παραπάνω σύμβασης και αποδεχόμενη τους όρους αυτής. Μέσα στους όρους είναι και η εξόφληση όλων των δεδουλευμένων με την λήξη του εξαμήνου (16/3/2016).

Επισημαίνουμε ότι τα ίδια προβλήματα αντιμετώπισαν οι εκπαιδευτές των ΔΙΕΚ και στο προηγούμενο εξάμηνο, με καθυστέρηση πληρωμής περίπου 6 μηνών.

Τέλος το ΙΝΕΔΙΒΙΜ εποπτεύεται από την ΓΓΔΒΜ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ –ΥΠΑΙΘ, η δε παράληψη καθήκοντος από πλευράς  της ΓΓΔΒΜ και του ΥΠΑΙΘ καθώς και κάθε άλλη παράνομη η πλημμελής ενέργεια από πλευράς των αρμοδίων, υπόκειτε στις διατάξεις του άρθρου 107 του ν 3528/2007 ΦΕΚ 26 τΑ (υπαλληλικός κώδικας) όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 1 του ν 4057 /2012 ΦΕΚ 54 τΑ.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook