«Καρφιά» του υπ. Ναυτιλίας για τη γραμματεία της κυβέρνησης – Διαβεβαίωσε, όμως, ότι θα υπάρξουν αλλαγές – Θα ανακοινωθούν στις 14:00 – Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση 

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και εκπροσώπων της COSCO βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα, προκειμένου να ξεπεραστεί η εμπλοκή που δημιουργήθηκε στην αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, από τις τροποποιήσεις που έκανε στην σύμβαση της 8ης Απριλίου ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, προκαλώντας την οργή της κινεζικής εταιρείας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η συζήτηση στη Βουλή διεκόπη μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι προκειμένου να μοιραστούν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις στις οποίες κατέληξε η κυβέρνηση.

H υπόθεση έχει λάβει πλέον διαστάσεις διπλωματικού επεισοδίου και μάλιστα μόλις μία ημέρα πριν την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Πεκίνο. Ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα Zou Xiaoli, υπέβαλλε το πρωί διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εξωτερικών για την μονομερή παραβίαση του κειμένου που συνυπέγραψαν στην Αθήνα στις 8 Απριλίου οι πρωθυπουργοί των δύο συμβαλλομένων χωρών, υποστηρίζοντας οτι η κίνηση αυτή διαταράσσει τις σχέσεις άριστης συνεργασίας που είχαν Ελλάδα και Κίνα μέχρι σήμερα και ταυτόχρονα υπονομεύει την επένδυση του κινεζικού κολοσσού στο λιμάνι του Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαπραγματεύσεις έχουν εμπλακεί ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, επιχειρώντας να πείσουν τον υπουργό Ναυτιλίας να αποσύρει τις επτά αλλαγές στον κυρωτικό νόμο, (του οποίου η διαδικασία ψήφισης στη Βουλή, θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από τις δέκα το πρωί, αλλά ξεκίνησε με δύο ώρες καθυστέρηση) που ζήτησε χθες η COSCO με επιστολή της στο ΤΑΙΠΕΔ.

Ο Δρίτσας «καρφώνει» τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης

Ως «κωμωδία» με πρωταγωνιστές τα μέλη της κυβέρνησης και με ολέθριες συνέπειες για την αξιοπιστία της χώρας χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση την εμπλοκή στο θέμα της Cosco ζητώντας να αναβληθεί η συζήτηση στην Βουλή εως ότου κατατεθούν οι νομοτεχνικές αλλαγές στο κείμενο της συμφωνίας παραχώρησης του ΟΛΠ.

Όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης που διευθύνει την συζήτηση στην Ολομέλεια η οποία ξεκίνησε με σχεδόν μιάμιση ώρα καθυστέρηση, στις 2 μετά το μεσημέρι αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τις νομοτεχνικές βελτιώσεις.  

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας παραδέχθηκε ότι έγιναν αλλαγές στο αρχικό κείμενο της συμφωνίας στο πλαίσιο της «δικαιοδοσίας» της κυβέρνησης, «κάρφωσε» όμως για την εμπλοκή που προέκυψε την Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης.  

«Η Γενική Γραμματεία Κυβέρνησης και όχι το υπουργείο Ναυτιλίας με κριτήριο όχι πολιτικό ή συμβατικό αλλά ορθής και καλής νομοθέτησης προέβη σε μια σειρά από αλλαγές που δεν έχει καμία σχέση με παραβίαση συμφωνημένων όρων και κανόνων. Αυτές οι αλλαγές κατά την κρίση της κυβέρνησης δεν έγιναν για να ανατρέψουν συμφωνημένα και να παραβιάσουν συμφωνίες. Παρόλα αυτά διαβιβάστηκαν όλα αυτά στο ΤΑΙΠΕΔ το οποίο έχει διαρκή επικοινωνία με διαγωνιζομένους. Αρα δεν κάναμε κάτι για να αιφνιδιάσουμε κάποιον. Αυτή ήταν η λογική»» είπε χαρακτηριστικά. Επιχείρησε δε να περάσει στην αντεπίθεση αφήνοντας ευθέως υπαινιγμούς για τους εκπρόσωπους της εταιρείας λέγοντας «χθες στην επιτροπή προτάθηκε η κλήση εκπρόσωπου Cosco. Δεν ήρθε και έστειλε επιστολή που έδωσε στην δημοσιότητα. Δεν θα την κρίνω γιατί σέβομαι τις στιγμές και την συμφωνία μας».

Ο κ. Δρίτσας επιχειρώντας να απαντήσει στις αιτιάσεις ανέφερε «Το κείμενο σύμβασης παραχώρησης όπως καταρτίστηκε το Δεκέμβριο 2015 και αναρτήθηκε αποτέλεσε την βάση για την διαγωνιστική διαδικασία. Το κείμενο αυτό είναι απολύτως δεσμευτικό εκτός αν συναινετικά με τον παραχωρησιούχο το Δημόσιο προχωρήσει σε διαφοροποιήσεις. Κανείς δεν μπορεί να φέρει αλλαγή. Το ίδιο το κείμενο όμως προβλέπει ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της πρώτης φάσης μεταβίβασης μετοχών η κυβέρνηση αμελλητί θα φέρει στην Βουλή προς έγκριση τον κυρωτικό νόμο που θα συμπεριλάβει και το κείμενο σύμβασης παραχώρησης. Ο κυρωτικός νόμος υπήρχε στα αναρτημένα κείμενα παραχώρησης ως προσχέδιο συμφωνημένο μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και διαγωνιζομένων. Λεει όμως η σύμβαση παραχώρησης τα εξής:

– Στην παράγραφο 1-3 αναφέρεται ότι ο ΟΛΠ αναγνωρίζει και αποδέχεται

– α) ότι οι διατάξεις του κυρωτικού νόμου υπόκεινται σε νομική και τεχνική επεξεργασία και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υποστούν επεξεργασία προτού κατατεθούν στην βουλή

– β) αντιστοίχως το ελληνικό δημόσιο δεν παρέχει διαβεβαίωση ότι το σύνολο του κειμένου θα τεθεί προς κύρωση υπο την αρχική μορφή».

Σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται «η πλήρης αρμοδιότητα και συμβατική υποχρέωση της κυβέρνησης. Αυτό είναι κυριαρχικό δικαίωμα της κυβέρνησης και της Βουλής. Μπορεί να γίνουν αλλαγές όχι σε διατάξεις που θα αντίκεινται στο γράμμα και την ουσία της παραχώρησης».

Κατά την δευτερολογία του ο κ. Δρίτσας επιχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση και να αντικρούσει τόσο τα πυρά της αντιπολίτευσης όσο και τις αιτιάσεις της Cosco.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε το γεγονός ότι ενίσχυσε το «πολεμικό» κλίμα που διαφαίνεται με την κινεζική εταιρεία μιλώντας για δύο αντίπαλες πλευρές όπου στην μια είναι η κυβέρνηση που προστατεύει την ορθή νομοθέτηση και στην άλλη η Cosco που διεκδικεί «ισχύ υπέρτερη του κοινοβουλίου».

«Οι αλλαγές έγιναν για λόγους ορθής νομοθέτησης και όχι αλλαγής των συμφωνηθέντων. Σας καλώ να σταματήσετε την σπέκουλα. Νομικοί είστε και μην σπεκουλάρετε για το αν η κυβέρνηση είναι συνεπής με τις συμβατικές της υποχρεώσεις» είπε ο υπουργός ενώ κάλεσε την αντιπολίτευση «να ξεκαθαρίσετε με ποια μεριά είστε: με την πλευρά της ορθής νομοθέτησης ή με την μεριά μιας άποψης σεβαστής αλλά δεν μπορεί να διεκδικεί ισχύ υπέρτερη του κοινοβουλίου. Μπορούμε όλοι να καταλάβουμε και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».

Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «δεν θέλω να μπω στα ολισθηρά πεδία κρίσης συμπεριφορών εταιρειών και κρατών και δεν πρέπει . Όλοι ας είμαστε υπεύθυνοι. Διακήρυξα ότι σταθερή κατεύθυνση της χώρας μας είναι η ανάπτυξη των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα με την Κίνα. Αυτό υπηρετεί το ταξίδι πρωθυπουργού» για να εκτιμήσει ότι «δεν υπάρχει θέμα με την εταιρεία. Αυτά που θα αλλάξουν δεν θα επηρεάσουν το σύνολο της συμφωνίας. Είναι επιμέρους ζητήματα. Αν επιμένει το Σώμα για το ποιο κείμενο καλείται να ψηφίσει τότε δεν έχω αντίρρηση να διακοπεί η συνεδρίαση εως ότου κατατεθούν οι νομοτεχνικές βελτιώσεις»

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Νωρίτερα κ. Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε ότι «Δεν δεχόμαστε να ξεκινήσει η διαδικασία αν ο υπουργός δεν φέρει αυτό που εσείς λέτε κομψά τεχνικές βελτιώσεις» για να προσθέσει «είδαμε ότι ήρθε άλλο κείμενο από αυτό που έχει υπογραφεί. Αυτά τα 7 σημεία δεν είναι τεχνικών διαφορών αλλά ουσιωδών. Δεν μπορεί η Βουλή να συζητά άλλα από αυτά που θα έρθουν. Τα συμφωνηθέντα και υπογραφέντα προσκομίζονται στη Βουλή για να τα εγκρίνει. Αυτός που τα πειράζει ενώ τα υπέγραψε εμπαίζει τι κοινοβούλιο… Πορτοφολάς το έκανε αυτό. Δεν είναι δυνατόν να πειράζεις ένα κείμενο συμφωνημένο». Υποστήριξε δε ότι ο κ. Δριτσας επιχειρεί να «καλύψει» αυτόν που έκανε την «λαθροχειρία».

Η Ολγα Κεφαλογιάννη σημείωσε ότι «πριν ξεκινήσει η όποια συζήτηση πρέπει  να αποσαφηνιστούν ζητήματα. Οφείλει άμεσα ο υπουργός να ξεκαθαρίσει αν υπάρχει ή όχι εμπλοκή με την εταιρεία. Τι ακριβώς συμβαίνει».

Η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου είπε ότι «Η μποτα του κεφαλαίου δεν συμφωνεί με οποιαδήποτε αλλαγή. Συμφωνείτε εις βάρος των εργαζομένων και της χώρας. ¨Όλα όσα λέγονται είναι κωμωδία για τα ματια του κόσμου».

Επίσης, ο κ. Σπύρος Δανέλλης ανέφερε ότι «είναι πρωτοφανές μια εταιρεία να αμφισβητεί την αξιοπιστία μιας κυβέρνησης. Είτε από αφέλεια ή σκόπιμα η ζημιά είναι ανυπολόγιστη. Με το κλίμα κατάρρευσης στην πραγματική οικονομία είναι κρίσιμο η δημιουργία αντιεπενδυτικού κλίματος. Δεν θέλουμε να αμφισβητήσουμε την αξιοπιστία της κυβέρνησης γι αυτό θέλουμε εγγυήσεις ότι η συζήτηση έχει υπόσταση»

Τι ζητά η Cosco

Τα σημεία που ζητά η COSCO να αποσυρθούν είναι:

1. Προχωρήσατε σε πλήρη διαγραφή του άρθρου 5 του συμφωνημένου σχεδίου κυρωτικού νόμου, στο οποίο ουσιαστικά περιγραφόταν το δικαίωμα της ΟΛΠ ΑΕ να εκδώσει νέους κανονισμούς που αφορούν στον πυρήνα της εμπορικής δραστηριότητας της ιδιωτικής πλέον ΟΛΠ Α.Ε., όπως ακριβώς συμβαίνει σε κάθε άλλη ιδιωτική επιχείρηση στην Ελλάδα.

2. Διαγράψατε από την παράγραφο 3 του άρθρου 9 (που αντιστοιχεί στο άρθρο 10 του συμφωνημένο σχεδίου κυρωτικού νόμου,) την αυτονόητη σε κάθε μεγάλη σύμβαση παραχώρησης υποχρέωση της δημόσιας διοίκησης να αποκρίνεται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος για την χορήγηση έγκρισης μετά από την υποβολή σχετικών μελετών. Η COSCO για να αναλάβει την ευθύνη να εκτελέσει ένα τεράστιο πρόγραμμα επενδύσεων εντός ενός πολύ σύντομου χρονικού διαστήματος, βασίστηκε κυρίως σε αυτή την ασφαλιστική δικλείδα της έγκαιρης έκδοσης των απαιτούμενων εγκρίσεων και αδειών. Η μη ύπαρξη της δεν θα άλλαζε απλά το προσφερόμενο από την εταιρία μας οικονομικό αντάλλαγμα, αλλά θα έθετε εν αμφιβόλω ακόμη και την υποβολή οικονομικής προσφοράς, καθώς οι συνέπειες για τον ΟΛΠ σε περίπτωση μη έγκαιρης εκτέλεσης των υποχρεωτικών επενδύσεων είναι ανυπολόγιστες.

3. Μας αφαιρέσατε το δικαίωμα να λαμβάνουμε υπόψιν μας, κατά την εφαρμογή των τιμολογιακών μας πολιτικών (κάτι το οποίο αποτελεί υποχρέωση κάθε διοίκησης), την αποτελεσματική εμπορική λειτουργία και την ανταγωνιστικότητα του Λιμένα Πειραιά, παρά το γεγονός ότι παρέμεινε η ρητή υποχρέωση για την τήρηση της αρχής της αναλογικότητας, της ίσης μεταχείρισης και της απαγόρευσης διάκρισης. Την ίδια μάλιστα στιγμή που μας υποχρεώνετε να επιτυγχάνουμε συγκεκριμένους χρηματοοικονομικούς δείκτες της ΟΛΠ ΑΕ προκειμένου να αποδεικνύουμε διαρκώς την οικονομική ευρωστία της εταιρίας.

4. Έχετε διαγράψει την ρητή αναφορά περί μη υποχρέωσης της ΟΛΠ ΑΕ να ακολουθεί, μετά την ιδιωτικοποίηση, τις τυπικές διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων.

5. Καταστήσατε στην πράξη ανενεργό το δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου να εκδίδει πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, καθιστώντας εφαρμοστέες τις διατάξεις του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που καμίας απολύτως εφαρμογής δεν τυγχάνουν στα ζητήματα υποδομών που ανήκουν απευθείας στο Ελληνικό Δημόσιο

6. Αφαιρέσατε από το Διαιτητικό Δικαστήριο το δικαίωμα να επιλέγει τον εφαρμοστέο κατά την κρίση του κανόνα κατά την εκδίκαση συγκεκριμένης διαφοράς μεταξύ των συμβαλλομένων μερών και ορίσατε μονομερώς την συμπληρωματική εφαρμογή των διατάξεων του ΑΚ.

7. Υποβαθμίσατε την ισχύ της ΣΠ έναντι των παράγωγων της συμβάσεων, μέσω της διαγραφής της ρητής αναφοράς περί της υπεροχής της.

protothema.gr

Tags: ,

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook