Ο Γκόραν Χάτζιτς, πρώην ηγέτης των Σέρβων της Κροατίας στη διάρκεια του πολέμου του 1991-1995, ο οποίος συνελήφθη σήμερα το πρωί, εμφανίστηκε ενώπιον του ειδικού σερβικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου στο Βελιγράδι, όπως μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Δημοσιογράφοι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είδαν σήμερα το απόγευμα τον Χάτζιτς να μπαίνει στο κτήριο του ειδικού δικαστηρίου. Φορούσε ένα μπλουζάκι και, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, φαινόταν να έχει παχύνει και ήταν σχεδόν καραφλός, πολύ αλλαγμένος σε σχέση με τις τελευταίες φωτογραφίες του.

Εξάλλου όπως δήλωσε ο Σέρβος εισαγγελέας για εγκλήματα πολέμου Βλάντιμιρ Βούκσεβιτς δήλωσε ότι όταν συνελήφθη ο Χάτζιτς ήταν οπλισμένος με πιστόλι, αλλά δεν προσπάθησε να αντισταθεί.

«Ήταν οπλισμένος. Είχε ένα πιστόλι όμως δεν προσπάθησε να αντισταθεί», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Ο Γκόραν Χάτζιτς συνελήφθη στις 08:24 (09:24 ώρα Ελλάδας) σε ένα δάσος δίπλα στο χωριό Κρούσεντολ» στην επαρχία Φρούσκα Γκόρα, περίπου 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Βελιγραδίου, πρόσθεσε ο Βούκσεβιτς.

«Ένας σύνδεσμος που του πήγαινε χρήματα συνελήφθη επίσης. Είχε επαφές με ανθρώπους της ορθόδοξης σερβικής εκκλησίας», επεσήμανε ο Βούκσεβιτς.

«Η πρώτη σημαντική πρόοδος στην έρευνα έγινε όταν (ο Χάτζιτς) προσπάθησε να πουλήσει έναν πίνακα του Μοντιλιάνι», ο οποίος μάλλον είχε περιέλθει στην κατοχή του στη διάρκεια του πολέμου, εξήγησε ο γενικός εισαγγελέας, χωρίς να διευκρινίσει πότε ακριβώς έγινε αυτό.

Σύμφωνα με τον Βούκσεβιτς ο πίνακας είχε βρεθεί τον Δεκέμβριο του 2010 στη διάρκεια έρευνας στο σπίτι ενός φίλου του Χάτζιτς.

«Σκόπευε να φύγει από τη Σερβία», είπε τέλος ο Βούκσεβιτς επισημαίνοντας ότι σε συνεργασία με τις υπηρεσίες πληροφοριών άλλων χωρών, τις οποίες δεν κατονόμασε, οι σερβικές αρχές «δεν επέτρεψαν στον Χάτζιτς να περάσει στο έδαφος άλλης χώρας».

Ο Χάτζιτς αντιμετωπίζει 14 κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας καθώς φέρεται να ενέχεται στις δολοφονίες εκατοντάδων αμάχων Κροατών και την απέλαση χιλιάδων άλλων Κροατών και μη Σέρβων από τα σερβικά στρατεύματα στη διάρκεια του πολέμου.

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται συγκεκριμένα ότι ευθύνεται για τη σφαγή στο νοσοκομείο του Βούκοβαρ, τον Νοέμβριο του 1991, όταν 264 άνθρωποι που είχαν καταφύγει εκεί εκτελέστηκαν από τις σερβικές δυνάμεις, αφού πρώτα βασανίστηκαν.

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Βούκσεβιτς, ο Χάτζιτς θα μεταφερθεί στη Χάγη το αργότερο μέσα σε μια εβδομάδα.

«Θα εκδοθεί στη Χάγη περίπου σε μια εβδομάδα, αυτό είναι το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που προβλέπει ο νόμος», διευκρίνισε ο Μπρούνο Βέκαριτς.

Σοκαρισμένη η οικογένεια του Γκόραν Χάτζιτς

Ο γιος του κατηγορούμενου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, πρώην ηγέτη των Σέρβων της Κροατίας Γκόραν Χάτζιτς, Σρέτσκο, δήλωσε ότι αισθάνεται φριχτά και ότι είναι η πρώτη είδηση που έμαθε για τον πατέρα του μετά από επτά χρόνια.

Από το σπίτι της οικογένειας, στο Νόβι Σαντ, ο γιος, η σύζυγος και οι υπόλοιποι συγγενείς του τελευταίου καταζητούμενου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), ο οποίος συνελήφθη σήμερα το πρωί, δήλωσαν ότι είναι σοκαρισμένοι.

«Μετά από επτά χρόνια αυτή είναι η πρώτη επίσημη πληροφορία που λάβαμε για τον πατέρα», ανέφερε ο Σρέτσκο Χάτζιτς σε δηλώσεις του στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου B92.

«Επτά χρόνια δεν γνωρίζαμε τίποτα. Αστυνομικοί έρχονταν κατά καιρούς και ερευνούσαν το σπίτι. Εκτός από την επιβεβαίωση της είδησης από τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δεν ξέρουμε τίποτα άλλο. Κανένας δεν επικοινώνησε μαζί μας», πρόσθεσε ο γιος του κατηγορούμενου.

Στο σπίτι της οικογένειας βρίσκονται η μητέρα και η σύζυγος του και έξω από αυτό κατέφθασαν τηλεοπτικά συνεργεία.

«Η Σερβία απέδειξε την προσήλωση στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου»

Με τη σύλληψη του Γκόραν Χάτζιτς η Σερβία απέδειξε ότι είναι προσηλωμένη στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των υποχρεώσεών της, εκτίμησε ο Σέρβος πρωθυπουργός, Μίρκο Τσβέτκοβιτς.

«Είναι μία σημαντική στιγμή, με την οποία κλείνουμε μία ιστορία που είχαμε μπροστά μας», τόνισε ο κ. Τσβέτκοβιτς, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με το Μαυροβούνιο ομολόγό του, Ίγκορ Λούκσιτς, ο οποίος επισκέπτεται το Βελιγράδι.

Ο κ. Τσβέτκοβιτς υπενθύμισε ότι ένας από τους στόχους της κυβέρνησης ήταν η ολοκλήρωση της συνεργασίας με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY).

«Με την πράξη αυτή μπήκε τελεία και γνωρίζω ότι το θέμα αυτό δεν θα είναι πλέον στο προγραμματισμό καμίας επόμενης κυβέρνησης», τόνισε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Η πρόεδρος της Σερβικής Βουλής, Σλάβιτσα Τζούκιτς – Ντεγιάνοβιτς δήλωσε ότι με τη σύλληψη του Γκόραν Χάτζιτς έκλεισε ένα κεφάλαιο στις κρατικές δραστηριότητες της Σερβίας και εκπληρώθηκε η νομική υποχρέωση της χώρας.

«Δεν πρέπει να αναμένουμε κανένα ιδιαίτερο όφελος, κλείσαμε ένα κεφάλαιο και εκπληρώσαμε τη νομική μας υποχρέωση», είπε και πρόσθεσε ότι τώρα πρέπει να συνεχιστούν ενέργειες που θα επιτρέψουν βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook