Λιμός έχει πλήξει τη Σομαλία που υποφέρει από την χειρότερη ξηρασία σε περισσότερο από μισό αιώνα. Ο ΟΗΕ ανακήρυξε επισήμως ότι λιμοκτονούν δυο περιοχές στα νότια της χώρας και ότι η κατάσταση επιδεινώνεται γρήγορα.  

Η Αλ-Σαμπάμπ, οργάνωση που έχει διασυνδέσεις με την Αλ-Κάιντα και ελέγχει μεγάλο μέρος της νότιας και της κεντρικής Σομαλίας, είχε απαγορεύσει την δράση των ξένων ανθρωπιστικών οργανώσεων το 2009 όμως πρόσφατα τους επέτρεψε περιορισμένη πρόσβαση.

Υπολογίζεται ότι η ξηρασία έχει επηρεάσει 10 εκατομμύρια άτομα στην ανατολική Αφρική, όπου σε συνδυασμό με την φτώχεια και τις συγκρούσεις δημιουργεί συνθήκες λιμού. Δεκάδες χιλιάδες απελπισμένοι Σομαλοί προσπαθούν να περάσουν στην Κένυα και στην Αιθιοπία.

Για να ανακηρυχθεί μια περιοχή επισήμως ότι λιμοκτονεί πρέπει να συντρέχουν οι εξής λόγοι: το 30% των παιδιών να υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, δυο ενήλικες ή τέσσερα παιδιά για κάθε 10.000 άτομα να πεθαίνουν από την πείνα ημερησίως και ο πληθυσμός να έχει πρόσβαση σε πολύ λιγότερες από 2.100 θερμίδες φαγητού την ημέρα.

Οι διεθνείς οργανώσεις χρησιμοποιούν σπανίως και πολύ προσεκτικά τον όρο «λιμό». Είναι η πρώτη φορά από το 1992 που χρησιμοποιείται για τη Σομαλία _ αυτή τη φορά για τις περιοχές Μπακούλ και Κάτω Σαμπέλ στο νότο.

Ο ΟΗΕ ζητά απεριόριστη πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές, τονίζοντας ότι η κατάσταση της ασφάλειας εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Τροφίμων του οργανισμού, αυτή τη στιγμή η βοήθεια δεν μπορεί να φθάσει 1,5 εκατ. άτομα.

Εν τω μεταξύ, η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι οργανώσεις όπως η Αλ-Σαμπάμπ στρατολογούν συστηματικά παιδιά, ως και οκτώ ετών, για να τα χρησιμοποιήσουν ως στρατιώτες. Τα δελεάζουν με υποσχέσεις για χρήματα και κινητά τηλέφωνα αλλά πραγματοποιούν και απαγωγές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook