Στο επίκεντρο της Ορθοδοξίας αλλά και ολοκλήρου του κόσμου  βρέθηκε ο τόπος μας πριν λίγες μέρες, με αφορμή την πραγματοποίηση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, την πρώτη Σύνοδο μετά από 12 ολόκληρους αιώνες!. 

Οι εργασίες της Συνόδου πραγματοποιήθηκαν από  17-27 Ιουνίου, στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμβάρι, και συμμετείχαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος  και οι περισσότεροι Προκαθήμενοι των Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων  Εκκλησιών, περί τους 450 Συνέδρους εκπροσωπώντας  κατ' ουσίαν περισσότερα από 300 εκατομμύρια ορθοδόξους χριστιανούς παγκοσμίως. 

Ιδιαιτέρως σημαντικά και επίκαιρα ήταν τα θέματα που εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου, όπως είναι η αποστολή της εκκλησίας στο σύγχρονο κόσμο, ο θρησκευτικός φανατισμός, το μυστήριο του γάμου, οι σχέσεις της Ορθοδοξίας με το λοιπό χριστιανικό κόσμο, ο ρόλος της Ορθοδόξου Εκκλησίας σε παραδοσιακά μη Ορθόδοξες χώρες κ.α. 

Τα Τοπικά Τμήματα Κισάμου και Χανίων, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού συμμετείχαν στο δεκαήμερο των εργασιών της Συνόδου παρέχοντας υγειονομική κάλυψη, σε ένα πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα επιχειρησιακό σχεδιασμό, συνεργαζόμενοι με την ΕΛ.ΑΣ. και το Λιμενικό Σώμα.

Οι Υγειονομικές αποστολές του Ερυθρού Σταυρού πραγματοποιήθηκαν ως επί τω πλείστον στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμβάρι, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας στο Καστέλι Κισάμου, στο Τσαταρωνάκειο Ίδρυμα, το Πέτρινο Θέατρο στα Νωπήγεια, την Ι. Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και στο Φρούριο Φιρκά στο Ενετικό Λιμάνι Χανίων. Η συναναστροφή των Τμημάτων μας κατά το δεκαήμερο αυτό αποκόμισε σε όλους μας ιδιαίτερες και ξεχωριστές εμπειρίες. 

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους εμπλεκόμενους για την άψογη συνεργασία καθώς επίσης  και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισάμου & Σελίνου και Πρόεδρο του Τοπικού Τμήματος Κισάμου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κ.κ. Αμφιλόχιο, για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε.