Η απαγόρευση της μπούρκας και του νικάμπ στην Ευρώπη εντείνει τις προκαταλήψεις εναντίον των μουσουλμάνων, δήλωσε ο επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Τόμας Χάμαρμπεργκ.

Το Σάββατο, στο Βέλγιο, τίθεται σε ισχύ νόμος, με τον οποίο προβλέπεται επιβολή προστίμου και φυλάκιση μέχρι και επτά ημερών, στις γυναίκες που θα συλλαμβάνονται να φορούν μπούρκα ή νικάμπ σε δημόσιους χώρους.

Παράλληλα, στη Γαλλία, από τον περασμένο Απρίλιο, ισχύει νόμος που επιτρέπει την επιβολή προστίμου 150 ευρώ σε όσες φορούν μπούρκα ή νικάμπ και προβλέπει ακόμη και την αφαίρεση της γαλλικής ιθαγένειας. Από την έναρξη ισχύος του νόμου μέχρι και σήμερα, 30  γυναίκες με μπούρκα υποχρεώθηκαν να καταβάλλουν πρόστιμο ή διώχθηκαν από τη χώρα.

\"\"

Στην Ιταλία, με βάση τις διατάξεις ενός αντιτρομοκρατικού νόμου, που απαγορεύουν για λόγους ασφαλείας την κάλυψη του προσώπου σε δημόσιους χώρους, τιμωρήθηκαν από τις τοπικές αρχές με βαριά πρόστιμα πολλές γυναίκες που κυκλοφορούσαν καλυμμένες με μπούρκα ή νικάμπ.

Πιέσεις για λήψη ανάλογων μέτρων υπάρχουν στην Αυστρία, τη Δανία, την Ολλανδία και την Ελβετία.

Ο επίτροπος, σύμφωνα με tanea.gr, υποστηρίζει ότι η απαγόρευση της μπούρκας και του νικάμπ στους δημόσιους χώρους, όπως είναι τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας και οι χώροι υποδοχής μεταναστών θα εξαναγκάσει αυτές τις γυναίκες σε κοινωνική απομόνωση και σε αποφυγή των επισκέψεων τους σ\’ αυτούς τους χώρους.

Στην πραγματικότητα, καταλήγει ο Χάμαρμπεργκ, η απαγόρευση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής ζωής του ατόμου και της προσωπικής ταυτότητας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook