«Ο Καιρός είναι κόντρα… και είναι τιμή να πετάς».

Το απολογισμό του 11ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 25 και 26 Ιουνίου στο πάρκο Ειρήνης και Φιλίας στα Χανιά, έδωσαν σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής: 

«Το 11ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης τελείωσε, αφήνοντας μια νότα ελπίδας και αλληλεγγύης μπροστά στην δύσκολη εποχή που ζούμε. Σε μια εποχή βάρβαρων αντιθέσεων, εννοιών και πρακτικών, με ξεκάθαρα μνημονιακή νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, με κλειστά σύνορα και κέντρα κράτησης προσφύγων, με την ανεργία να χτυπάει κόκκινο και με συνθήκες εργασίας που θυμίζουν συνθήκες γαλέρας, το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ ανταπεξήλθε στις προσδοκίες της Χανιώτικης κοινωνίας και αγκαλιάστηκε και τις δύο ημέρες. 

Όλοι όσοι  το επισκεφτήκαν, που γεύτηκαν τα φαγητά του κόσμου, που άκουσαν μουσικές, που συζήτησαν, έδειξαν ότι ο καιρός είναι κόντρα, όσο οι βάρβαρες πολιτικές είναι στην πόρτα μας -και αν όχι- μέσα στο σπίτι μας. Αλληλεγγύη στους μετανάστες, στους νέους, στους άνεργους, όλους αυτούς οπού η κρίση, δεν τους χαρίζεται. Αντιπαραθέσαμε την κοινωνική αλληλεγγύη στις ρατσιστικές διακρίσεις, την πολυεθνική ενότητα στην ξενοφοβία, το διεθνισμό στον εθνικισμό. Όλοι μαζί, μεταναστευτικές κοινότητες, αντιρατσιστικές οργανώσεις, συνδικάτα αλλά και ευαίσθητοι πολίτες, αποδείξαμε ότι η ξενοφοβία και ο ρατσισμός δεν είναι μονόδρομος υπάρχουν και η αλληλεγγύη, ο διεθνισμός, η φιλοξενία.

Το Σαββατοκύριακο στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, δηλώσαμε με την παρουσία μας, ότι μέσα σε αυτή την βαρβαρότητα, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αντλήσουμε δύναμη από αυτούς που συνεχίζουν να «πετάνε κόντρα στον καιρό». Στις δυναμικές διαδηλώσεις στη Γαλλία, στους πρόσφυγες που ενάντια σε όλους συνεχίζουν να διεκδικούν με αξιοπρέπεια τη ζωή που τους στέρησαν, στο τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης. Μέσα σε όλο αυτό το ζόφο και με δυσκολία να ξαναβρούμε βηματισμό μετά τα καταιγιστικά γεγονότα του τελευταίου χρόνου, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να μην κλειστούμε σπίτια μας, και να μην ζήσουμε σαν δούλοι. Αποδείξαμε, ότι δεν φοβόμαστε τον ξένο, το διαφορετικό, το άγνωστο. Αντίθετα, ασφυκτιούμε με τη δική μας καθημερινότητα της εκμετάλλευσης, την ίδια χρόνια αρπακτικότητα των κυρίαρχων, τη γνωστή ρουτίνα της κατανάλωσης και της υποταγής. 

Ζητάμε την κατανόηση της γειτονιάς για τυχόν ενόχληση που δημιουργήσαμε κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ, ωστόσο θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι ότι το Φεστιβάλ -η μεγαλύτερη ανοιχτή εκδήλωση στα Χανιά-  είναι μη κερδοσκοπικό στηριζόμενο στην κοινωνία που μας τιμά και τις δύο ημέρες. Σεβόμαστε τον δημόσιο χώρο, λειτουργώντας αυτοοργανωμένα, καθαρίζοντας τον και συντηρώντας τον. 

Το αντιρατσιστικό Φεστιβάλ κοινωνικής αλληλεγγύης είναι μια γιορτή διεκδίκησης όλων όσων χάθηκαν και χάνονται. Ραντεβού στους δρόμους..»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook