Η ιταλική κυβέρνηση δεν κατάφερε στην προγραμματισμένη συζήτηση στην βουλή να βρει μια λύση για το χρόνιο πρόβλημα της συσσώρευσης των απορριμμάτων της Νάπολης, λόγω των αντιρρήσεων που συνεχίζει να προβάλλει η Λέγκα του Βορρά.

Το ιταλικό κοινοβούλιο σήμερα είχε κληθεί να εγκρίνει νομοθετικό διάταγμα που προέβλεπε την μεταφορά μέρους των απορριμμάτων σε άλλες ιταλικές περιφέρειες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η αρνητική στάση όμως της Λέγκας του Βορρά και του επικεφαλής της, Ουμπέρτο Μπόσι – ο οποίος εναντιώνεται στην μεταφορά των σκουπιδιών σε πλούσιες περιοχές του ιταλικού Βορρά – είναι πολύ πιθανό να υποχρεώσει την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι να αποσύρει το μέτρο.

Κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να ξεκινήσει νέα προσπάθεια αναζήτησης λύσης, ενώ η κατάσταση στην Νάπολη έχει φθάσει και πάλι σε οριακό σημείο: τα απορρίμματα ξανάρχισαν να γεμίζουν τα πεζοδρόμια σε κεντρικές περιοχές της πόλης, αλλά και σε περιφερειακές συνοικίες.

Την νύχτα πυρπολήθηκαν σωροί απορριμμάτων σε τριάντα σημεία της μεγαλούπολης του ιταλικού Νότου.

Ο νέος κεντροαριστερός δήμαρχος, Λουίτζι Ντε Ματζίστρις – που είχε υποσχεθεί άμεση λύση στο πρόβλημα – προσπαθεί να περιορίσει την έκταση του προβλήματος: οι εργαζόμενοι εξωτερικής εταιρίας συλλογής σκουπιδιών, που είχαν σταματήσει να εργάζονται λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην καταβολή των μισθών τους, δέχθηκαν να ξαναρχίσουν να εργάζονται κανονικά.

Ο Ντε Ματζίστρις ευελπιστεί επίσης να καταφέρει να εγκαινιάσει έναν ακόμη «προσωρινό χώρο για το αμπαλάρισμα και την φύλαξη των απορριμμάτων» που θα πρέπει να λειτουργήσει μόνον μέχρι το Σεπτέμβριο επιτρέποντας στην Νάπολη να ξεπεράσει την δύσκολη θερινή περίοδο.

Καθοριστικής σημασίας, παρά τις αντιδράσεις της Λέγκας, θεωρείται η συνεργασία των υπόλοιπων ιταλικών περιφερειών. Το ιταλικό Συμβούλιο Επικρατείας, με απόφασή του, εκφράσθηκε υπέρ της συνεργασίας όλων των τοπικών αυτοδιοικήσεων της χώρας, παρότι με προηγούμενη απόφασή του τοπικό δικαστήριο της Ρώμης υποστήριζε το ακριβώς αντίθετο.

«Αυτό που θεωρείται αναγκαίο και επείγον, στην φάση αυτή, είναι να διευκολυνθεί η μεταφορά και καταστροφή των απορριμμάτων που βρίσκονται στην πόλη της Νάπολης», υποστηρίζει το ιταλικό Συμβούλιο Επικρατείας.

Η «χρόνια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» περιπλέκεται συνεχώς, λόγω και της δράσης συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος και των πρακτικών τους, οι οποίες «μολύνουν» την καθημερινή ζωή: χθες βράδυ, συνελήφθησαν από την ιταλική οικονομική αστυνομία, ο πρώην διαχειριστής και ένας εργαζόμενος της εταιρίας «Ενεραμπιέντε», που είχε αναλάβει την αποκομιδή απορριμμάτων στις κεντρικές περιοχές της πόλης.

Σύμφωνα με στοιχεία από τις έρευνες τις εισαγγελίας, οι δυο συλληφθέντες επέβαλλαν την καταβολή σταθερής «μίζας» (όπως συνηθίζει να κάνει η τοπική μαφία, η Καμόρα) στους συνεταιρισμούς που προμήθευαν εργάτες και συνεργάζονταν με την εταιρία «Ενεραμπιέντε».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook