Κατά 11,5 μονάδες προηγείται σήμερα η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που έγινε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, μεταξύ 27 και 29 Ιουνίου. Σύμφωνα με την εκτίμηση ψήφου των πολιτών, όπως διερευνάται από αυτή την έρευνα, η Ν.Δ καταγραφει 28,5% έναντι 17% του ΣΥΡΙΖΑ , διευρύνοντας μέσα σε ένα μήνα τη διαφορά της κατα 3 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου η δύναμη των άλλων κομμάτων εμφανίζεται ως εξής:

Χρυσή Αυγή 8%, ΚΚΕ 6%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 4,5%, Ένωση Κεντρών 3%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 2,5%, ΑΝΕΛ 2%, Το Ποτάμι 1,5%, Λαϊκή Ενότητα 1,5%, Πλεύση Ελευθερίας 1,5% . Στο 25% εμφανίζεται η αδιευκρίνιστη ψήφος («άλλο» δηλώνει ένα 5% , ενώ  19% είναι οι απρόθυμοι να απαντήσουν ή όσοι δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν τη στιγμή αυτή τι θα ψηφίσουν).

Το 52,5 των ερωτώμενων πιστεύουν ότι, ανεξάρτητα από το κόμμα που θα θεωρούν επιλέξουν, νικητής των ερχόμενων εκλογών θα είναι η Νέα Δημοκρατία και μόνο το 16% θεωρούν πως θα νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η διευρυνόμενη διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, προκύπτει από τη συνεχιζόμενη αποσυσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος και τη μεγάλη συσπείρωση των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μόνο το 46% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές δηλώνει σήμερα αυθόρμητα ότι θα ξαναψηφίσει. Το 19,5% κινείται τη στιγμή αυτή στη σφαίρα του Άκυρου, του Λευκού και της Αποχής, το 13% «δεν ξέρει» ή δεν απαντά, ενώ 7% δηλώνει ότι θα ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία. Αντίστοιχα, το 85% των ψηφοφόρων της Ν.Δ δηλώνουν ότι θα την ξαναψηφίσουν, το 3% κινείται μεταξύ Λευκού, Άκυρου και Αποχής, ενώ 8% «δεν ξέρει» ή δεν απαντά.

«Κινούμαστε σε λάθος κατεύθυνση»

Τα αποτελέσματα αυτά δικαιολογούνται εκ του γεγονότος ότι οι ίδιοι ερωτώμενοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους, πιστεύουν -και το δηλώνουν αυθόρμητα – ότι «τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση» (81%). Μόνο 1 στους 10 (10,5%) θεωρεί ότι κινούνται στη σωστή κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά στις επιδώσεις της κυβέρνησης οι ίδιοι πολίτες δηλώνουν σε ποσοστό 86% ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης, με μόνο 7%  να δηλώνουν ικανοποιημένοι. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των ψηφοφόρων του  ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίζονται  ικανοποιημένοι είναι 69% (του συνολικού 17%).

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, 8 στους 10 πολίτες πιστεύουν σήμερα πως τα δεινά τους δεν τελείωσαν. Το 80% δηλώνει πως τα πρόσφατα μέτρα δεν είναι και τα τελευταία και πως η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να φέρει στη Βουλή και νέα. Μόνο 1 στους 10 (9,5%) θεωρεί πως «ό, τι ήταν να ψηφιστεί, έχει ψηφιστεί».

Αυτές οι εκτιμήσεις των ερωτώμενων τους οδηγούν να δηλώνουν, σε ποσοστό 68%, ότι τους επόμενους 12 μήνες η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους θα χειροτερέψει («μάλλον θα χειροτερέψει» 27%, «σίγουρα θα χειροτερέψει» 41%)

«Το δημοψήφισμα έβλαψε»

Περισσότεροι από 6 στους 10 πολίτες (το 63%) πιστεύουν, ένα χρόνο μετά, πως «το δημοψήφισμα έβλαψε τελικά τη χώρα». Μόνο το 8% δηλώνει σήμερα αυθόρμητα πως «την ωφέλησε», με το 25,5% να θεωρεί ότι «ούτε την έβλαψε ούτε την ωφέλησε».

Επανερχόμενοι οι ερευνητές στο θέμα του ευρώ, έθεσαν το ακόλουθο ερώτημα: Εάν υποθετικά γινόταν στη χώρα μας δημοψήφισμα σχετικά με τη συμμετοχή μας στο ευρώ ή την επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα, εσείς προσωπικά τι θα ψηφίζατε;

Το 53% εαπαντά αυθόρμητα παραμονή στο ευρώ, με το 37% να επιλέγει επιστροφή στη δραχμή. Το 9,5% «δεν ξέρει» ή δεν απαντα.

Μοιρασμένοι στις επιπτώσεις του «Brexit»

Αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει για τη χώρα μας το «Brexit», οι πολίτες εμφανίζονται 2 προς 1 ανήσυχοι. Το 51% θεωρεί το «Brexit» αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα, με το 21,5% να το θεωρούν «θετική εξέλιξη». 18,5% θεωρούν ότι δεν θα επηρεάσει τις Ελληνικές υποθέσεις («ούτε θετική ούτε αρνητική»)

Για την ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο οι Έλληνες πολίτες είναι μοιρασμένοι ως προς τις εκτιμήσεις τους: Το 43% το θεωρεί αρνητική εξέλιξη και το 40,5% το θεωρεί θετική. Το 7,5% δηλώνει «ούτε θετική ούτε αρνητική».

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook