Κατά τη λήψη κορτιζόνης η πρόσληψη νατρίου πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο ώστε να αποφύγετε την κατακράτηση υγρών και την δημιουργία οιδημάτων. Ο αποκλεισμός του αλατιού από την διατροφή σας είναι καθοριστικής σημασίας, γι’ αυτό μην προσθέτετε αλάτι στο φαγητό και μην χρησιμοποιείτε υποκατάστατα αλατιού.

Αποκλείστε από τη διατροφή σας όλα τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα παστά ή καπνιστά κρέατα και ψάρια, τα τυριά, τα αλλαντικά και τα λουκάνικα, τις ελιές, τις αντζούγιες, τους ξηρούς καρπούς, τους κύβους με ζωμό κρέατος ή λαχανικών, το κέτσαπ, τη μαγιονέζα, τα αρτοσκευάσματα με τυρί ή αλάτι.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά, μυρωδικά, ξύδι, φυσικό χυμό λεμονιού και ντομάτας για να δώσετε γεύση και άρωμα στο φαγητό και στις σαλάτες σας.
Κατά την διάρκεια της θεραπείας η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να αποφεύγεται.

Οι μεγάλες δόσεις και η μακροχρόνια χρήση κορτικοστεροειδών μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα, γι’ αυτό είναι εξίσου σημαντικός ο περιορισμός της ζάχαρης και των γλυκών.

Να είστε προσεκτικοί με την πρόσληψη λίπους. Η λήψη κορτιζόνης μπορεί να προκαλέσει αύξηση στις τιμές της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα. Επιλέξτε άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, αποφύγετε το τηγάνισμα και αυξήστε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Η μακροχρόνια χρήση κορτιζόνης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. Προσπαθήστε η διατροφή σας να περιλαμβάνει 3 μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλή περιεκτικότατα σε λίπος (1,5-2% λιπαρά) σε ημερήσια βάση.

Παγωμένου Ελευθερία 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιογραφικό σημείωμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook