Ανοιχτή επιστολή προς τον δήμαρχο κ. Βασίλη Λαμπρινό και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου κ. Γρηγόρη Πασπάτη απέστειλαν σήμερα οι Ενεργοί Πολίτες, στην οποία κάνουν λόγο για "φαινόμενα μη δημοκρατικής και νόμιμης λειτουργίας της δημοτικής αρχής".

Η παράταξη των Ενεργών Πολιτών στην επιστολή, αναφέρει μια σειρά εγγράφων τα οποία δεν τους έχουν κατατεθεί από τη δημοτική αρχη και καλούν το δήμαρχο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου να παρέμβουν.

Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρεται:

"Αξιότιμοι κύριοι

Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται τα φαινόμενα μη δημοκρατικής και νόμιμης λειτουργίας της δημοτικής αρχής.

Αναφέρομε ενδεικτικά μερικά παραδείγματα

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30 – 11 – 2015 ζητήσαμε να μας κατατεθούν στοιχεία για τα σχολικά κτίρια και πιο αναλυτικά ζητήσαμε κατάλογο με νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια στον οποίο να εμφανίζεται αναλυτικά αν:

είναι δημόσιο ή ενοικιαζόμενο ακίνητο
διαθέτει ή όχι άδεια οικοδομής με χρήση εκπαιδευτικού κέντρου
έχει πιστοποιητικό πυρασφάλειας και αν λειτουργού ν και ελέγχονται τα μέσα
έχει πιστοποιητικό καταλληλότητας
έχουν και σε τι κατάσταση είναι οι αύλειοι χώροι
 έχουν γίνει έλεγχοι στατικής επάρκειας και τα αποτελέσματα

Μέχρι σήμερα 4-7-2016 δεν μας έχει παραδοθεί τίποτε
(εξαίρεση ένας κατάλογος που δόθηκε από τον νέο αντιδήμαρχο παιδείας, χωρίς όμως να περιλαμβάνονται όλα τα «κρίσιμα» στοιχεία)

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 16 – 5 – 2016 ζητήσαμε να μας δοθούν αναλυτικά στοιχεία από το έργο «Συντήρηση κοινοχρήστων χώρων, Παιδικών χαρών και ενετικών τειχών » του έτους 2015, το οποίο έχει κλείσει και στο οποίο είχατε τονίσει ότι περιλαμβάνει τις εργασίες και τις δαπάνες που έγιναν στην πλατεία Ελευθερίας.

Μέχρι σήμερα καμία απάντηση

στις 10-6-2016 με το υπ αριθ. 63123/10-6-2016 ζητήσαμε να μας κατατεθούν:

Δανειακή σύμβαση του Δήμου Ηρακλείου και ΕΤΕΠ. Επίσης να συμπεριλαμβάνονται και οι τροποποιήσεις, αν υπάρχουν, καθώς και η αλληλογραφία για την παράταση ένταξης έργων και οι πρόσθετες απαιτήσεις της ΕΤΕΠ για την παράταση και την χρονική λήξη.

β. Να μας καταθέσετε την σύμβαση Δήμου Ηρακλείου με ΓΓΑ ή ολυμπιακά ακίνητα για την παραχώρηση χρήσης του Παγκρητίου σταδίου. Επίσης την αντίστοιχη σύμβαση Δήμου με ΑΑΗ ΟΤΑ ΑΕ και τους όρους παραχώρησης.
Μέχρι σήμερα καμία απάντηση

κατάθεση πρακτικών από ΔΕΠΑΝΑΛ

Από τον Μάρτιο του 2016 (αρχικά τηλεφωνικά κατόπιν και με σχετική αίτηση ) ζητήσαμε να μας δοθούν αντίγραφα μιας συγκεκριμένης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου. ( να σημειώσουμε ότι μόνο στην ΔΕΠΑΝΑΛ τα πρακτικά δεν δίνονται στα μέλη του διοικητικού της Συμβουλίου )

Μέχρι σήμερα Ιούλιος 2016 τα πρακτικά όχι μόνο δεν έχουν δοθεί αλλά μας έχουν διατυπωθεί και «απειλές» ότι « αν από την χρήση των πρακτικών προκληθεί ζημία για την επιχείρηση θα κινηθούν νομικά εναντίον μας..!!!»

Δηλαδή αν η ΔΕΠΑΝΑΛ παρατυπεί, δεν θα υποστεί η ίδια τις συνέπειες των παρατυπιών, αλλά αυτοί που δημοσιοποιούν τις παρατυπίες …

Ωραία δημοκρατία.

Κύριε Δήμαρχε και κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου

Ο παραπάνω κατάλογος θα μπορούσε να περιλαμβάνει και άλλα πολλά ( εκτέλεση έργων χωρίς μελέτη και εγκρίσεις, εκ των υστέρων εγκρίσεις προειλημμένων αποφάσεων, υποβαθμίζοντας τον ρόλο του Συμβουλίου, ανοχή από την Δημοτική Αρχή ταυτοπροσωπίας ελεγκτών και ελεγχόμενων – κυκλοφορικά-, τεμαχισμοί έργων κλπ.)

Θεωρούμε ότι τα παραπάνω θέματα είναι σημαντικά, καθημερινά και χαρακτηρίζουν την ποιότητα της Δημοτικής σας Πολιτικής.

Αξιότιμοι κύριοι

Ζητάμε, λόγο και του θεσμικού σας ρόλου, να παρέμβετε για την αποκατάσταση της νομιμότητας και του σεβασμού της λειτουργίας της δημοκρατίας και στον Δήμο μας και την άμεση παράδοση των στοιχείων που ζητήσαμε."