Της ανταπόκρισης σχεδόν 300 παιδιών από τα ολοήμερα σχολεία δημιουργικής απασχόλησης του Δήμου Χανίων και του Ναυτικού Ομίλου Χανίων έτυχαν τα σεμινάρια που διοργάνωσε η Εθελοντική Ναυαγοσωστική Μονάδα του Ν.Ο. Χανίων (Ε.ΝΑ.ΜΟ.Ν.Ο.Χ.) με θέμα την πρόληψη των ατυχημάτων σε θάλασσα και πισίνα.

Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν σε ό,τι αφορά το ιδιαίτερο αυτό ζήτημα και σίγουρα, μετά τη θεωρητική αλλά και πρακτική επιμόρφωση, γνώρισαν σε πρώτη φάση τους τρόπους αποφυγής των κινδύνων που μπορεί να δημιουργήσει το νερό.

Η πρώτη διάλεξη της Ε.ΝΑ.ΜΟ.Ν.Ο.Χ. πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (15/7) από τις 9 έως τις 11 το πρωί στις εγκαταστάσεις του κλειστού γυμναστηρίου στον Κλαδισσό, στα 150 περίπου παιδιά που συμμετέχουν στο ολοήμερο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης του δήμου Χανίων. Τα παιδιά παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ενημέρωση που τους δόθηκε και ήρθαν σε μία πρώτη επαφή με τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις περιπτώσεις (μπουκάλες καταδύσεων, διάφορα σωσίβια κ.ά.).

Αμέσως μετά (12.00-14.00) ακολούθησε στο κολυμβητήριο Χανίων νέα ενημέρωση προς τα 80 παιδιά που αποτελούν το ανάλογο πρόγραμμα του Ν.Ο. Χανίων, τα οποία είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τους τρόπους διάσωσης ενός συνανθρώπου τους από ενδεχόμενο πνιγμό.

Η τρίτη ενημέρωση εκ μέρους της Ε.ΝΑ.ΜΟ.Ν.Ο.Χ. πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (19/7) και την Τετάρτη (20/7), αυτή τη φορά στο κέντρο δημιουργικής απασχόλησης του δήμου Χανίων που ευρίσκεται στον Άη Γιάννη, με την ενημέρωση να παρακολουθούν 45 παιδιά. Μάλιστα, αυτή ήταν η 3η συνεχόμενη χρονιά που τα στελέχη της Ε.ΝΑ.ΜΟ.Ν.Ο.Χ. συνεργάζονται με το συγκεκριμένο τμήμα.

Σύμφωνα με τον Υπαρχηγό της Εθελοντικής Ναυαγοσωστικής Μονάδας, Κώστα Νικολαντωνάκη, «η Ελλάδα δυστυχώς είναι η πρώτη χώρα σε πνιγμούς στην Ευρώπη και η δεύτερη παγκοσμίως! Συνεπώς, 6 στους 10 Έλληνες δεν γνωρίζουν κολύμπι!

Αυτά δεν τα λέμε εμείς, αλλά προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία. Ως Έλληνες, αυτά τα στοιχεία είναι τραγικά και προσωπικά αισθάνομαι πολύ άσχημα που συμβαίνει αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που η Εθελοντική Ναυαγοσωστική Μονάδα του Ν.Ο. Χανίων, η οποία ανήκει στα ΠΣΕΑ της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του δήμου Χανίων, έχει θέσει σαν στόχο να κάνει ό,τι μπορεί έτσι ώστε να μειώσει όσο μπορεί τα τραγικά αυτά νούμερα.

Η ενημέρωση στα παιδιά είναι υποχρέωσή μας και είμαστε ευτυχείς που τα τελευταία χρόνια μας δίνεται αυτή η ευκαιρία να γνωρίζουμε στους νέους ανθρώπους πώς μπορούν να κολυμπήσουν ασφαλώς και να διασώσουν έναν συνάνθρωπό τους όταν διατρέχει κίνδυνο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ε.ΝΑ.ΜΟ.Ν.Ο.Χ. από τις 23 Μαρτίου έχει ακινητοποιήσει τα δύο φουσκωτά σκάφη που έχει στη διάθεσή της λόγω του ότι τα χρήματα που έπαιρναν οι εθελοντικές ομάδες από την Πολιτεία μέσω της Νομαρχίας για τη συντήρηση των υλικών τους, κόπηκαν ενώ οι χορηγίες πλέον, είναι σχεδόν ανύπαρκτες... Η Ε.ΝΑ.ΜΟ.Ν.Ο.Χ. έχει ζητήσει σε ανύποπτο χρόνο από τους αρμόδιους φορείς απάντηση, χωρίς ωστόσο να έχει υπάρξει έως τώρα αποτέλεσμα. Αυτό συνεπάγεται ότι εάν η Ομάδα κληθεί για βοήθεια, θα επέμβει με το Jet Ski που διαθέτει ή με φουσκωτό σκάφος, στην περίπτωση που προθυμοποιηθεί κάποιος ιδιώτης για να βοηθήσει.

Σε κάθε περίπτωση, παρά τις αντίξοες συνθήκες, στόχος της Ε.ΝΑ.ΜΟ.Ν.Ο.Χ. είναι να ευαισθητοποιήσει και να παράσχει την όσο το δυνατόν καλύτερη εκπαίδευση στην κοινωνία έτσι ώστε να μην υπάρξουν άλλοι πνιγμοί στη θάλασσα, που προέρχονται κυρίως από το φαγητό και το βαρύ στομάχι!