Ως το τέλος του έτους θα έχουν αποζημιωθεί οι ελαιοπαραγωγοί του Σελίνου για τις καταστροφές που υπέστησαν από τη σφοδρή χιονόπτωση του 2008. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Δριβελέγκα σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χανίων του ΠΑΣΟΚ Ευτύχη Δαμιανάκη, η οποία συζητήθηκε την Τρίτη στην ολομέλεια της Βουλής. Επίσης, ο υφυπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Δαμιανάκη ότι έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την αποζημίωση των παραγωγών οπωροκηπευτικών, για την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν εξαιτίας της διατροφικής κρίσης, ενώ εξετάζεται από τον αρμόδιο Ευρωπαίο επίτροπο το ενδεχόμενο αύξησης του ποσού των 210 εκατ. ευρώ που θα διατεθεί για αποζημιώσεις στην Ευρώπη. Ο κ. Δριβελέγκας δεσμεύθηκε ακόμη ότι οι παραγωγοί της Κουντούρας που υπέβαλαν δηλώσεις  πρόκειται να αποζημιωθούν για τις καταστροφές στη φυτική τους παραγωγή από τη χαλαζόπτωση του περασμένου Ιανουαρίου μόλις ολοκληρωθεί η καταβολή των εισφορών στον ΕΛΓΑ. 

Αναλυτικότερα, όσον αφορά τις αποζημιώσεις των παραγωγών του Σελίνου που επλήγησαν από τη χιονόπτωση του 2008, ο κ. Δριβελέγκας διαβεβαίωσε τον κ. Δαμιανάκη ότι έχει εγκριθεί ο φάκελος ΠΣΕΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με ταχύτατες ενέργειες του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, έχουν δρομολογηθεί όλες οι διαδικασίες. «Απλώς θέλουμε να γίνουν οι διοικητικές πράξεις και θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πούμε ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν πάρει και τα χρήματά τους οι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημιά από τη χιονόπτωση», σημείωσε ο υφυπουργός.

Σχετικά με το θέμα της αποζημίωσης των παραγωγών οπωροκηπευτικών για τις καταστροφές που υπέστησαν από το βακτηρίδιο e-coli, ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δραστηριοποιήθηκε άμεσα: «Συμμετείχαμε στο Συμβούλιο Υπουργών. Δηλώσαμε ότι η χώρα μας έχει υποστεί ζημιές στις εξαγωγές κυρίως από την ασθένεια του e-coli. Πήραμε έγκριση και από 25/5 μέχρι 30/6 έπρεπε να δηλώσουν μεμονωμένοι παραγωγοί αλλά και ομάδες παραγωγών τη ζημία, που έχουν υποστεί και, αν έχουν κάνει απόσυρση να δηλώσουν τη ζημία βάσει στοιχείων». Σύμφωνα με τον κ. Δριβελέγκα, για το Νομό Χανίων, οι αποζημιώσεις που έχουν ζητηθεί από τους παραγωγούς είναι περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ. Για τις συγκεκριμένες αιτήσεις αναμένεται να γίνει ενδελεχής έλεγχος και, όπως σημείωσε, «ιδιαίτερα όσον αφορά τους μεμονωμένους παραγωγούς, κάθε ένας θα ελεγχθεί κατά 100% όπως και το 10% της ομάδας παραγωγών. Πιστεύουμε να έχουν σωστά τα χαρτιά τους, να είμαστε σωστοί και συνεπείς στους ελέγχους για να αποζημιωθούν. Αν δεν είναι σωστοί, όπως καταλαβαίνετε και εσείς, δεν θα έχουν τη δυνατότητα αποζημίωσης».

Τέλος, ο κ. Δριβελέγκας τόνισε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικοί έλεγχοι και οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές της φυτικής παραγωγής των παραγωγών της Κουντούρας από τη χαλαζόπτωση του περασμένου Ιανουαρίου και θα αρχίσουν να καταβάλλονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εισφορών που είναι υποχρεωμένοι οι αγρότες να δώσουν στον ΕΛΓΑ. «Πιστεύω να το έχουν κάνει ήδη. Εμείς, αμέσως μόλις ολοκληρωθούν αυτοί οι έλεγχοι, θα προβούμε στην αποζημίωση για τη χαλαζόπτωση», σημείωσε ο υφυπουργός. Και πρόσθεσε: «σε ό,τι αφορά τα πάγια, τις εγκαταστάσεις, ξέρετε ότι αυτά καλύπτονται μόνο μέσω ΠΣΕΑ, αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να διαπιστωθεί και η πραγματική ζημία, διότι τα ΠΣΕΑ είναι κρατικές ενισχύσεις. Θα γίνει επομένως από την Περιφερειακή Επιτροπή που έχει συσταθεί, η οποία θα εκτιμήσει το μέγεθος της ζημιάς που έχουν υποστεί. Αν καλύπτεται, θα προχωρήσουμε. Όμως αυτό μπορούμε να το πούμε με σιγουριά όταν ολοκληρωθεί αυτή η έκθεση».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook