Περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ. Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι «θα υπάρχει ρύθμιση στα capital controls την άλλη εβδομάδα» και «αυτοί που φέρουν νέα χρήματα θα μπορούν να τα βγάλουν», ενώ υποστήριξε πως τα capital controls δεν είναι αυστηρά.

Παράλληλα, ανέφερε πως «κάθε μήνα θα φιλελευθεροποιούμε το καθεστώς τους», σημειώνοντας πως πήραμε την απόφαση να διευκολύνουμε πρώτα τους εξαγωγείς. Σχετικά με το πόσο γρήγορα θα επιστρέψει η κανονικότητα, ανέφερε ότι «όσο πιο πολύ πιστέψει ο κόσμος ότι όντως έγινε πολύ καλή ανακεφαλαιοποίηση» θα βοηθήσει να φύγουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και εκτίμησε ότι η οριστική άρση τους θα γίνει μετά το τέλος της 2ης αξιολόγησης, καθώς η χαλάρωσή τους συνδέεται με την επαναφορά της εμπιστοσύνης.

Πέραν αυτού, ο υπουργός παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση είχε μία καμπύλη μάθησης, αναφορικά με το ποιοι είναι οι κανόνες και υποστήριξε ότι μάθαμε γρήγορα. Για τη συνέχεια των διαβουλεύσεων, επισήμανε ότι εμείς δεν έχουμε συμφέρον να καθυστερήσουμε και πως πρέπει να είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας για να δημιουργηθεί η απαραίτητη σταθερότητα. Πάντως, εκτίμησε ότι και στη νέα διαπραγμάτευση «θα υπάρχουν συγκρούσεις και διαφορές». Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση θα πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους για φέτος και υποστήριξε ότι στόχος είναι να μην ενεργοποιηθεί ο κόφτης δαπανών.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα για το χρέος, σημειώνοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει ξεκαθαρίσει ότι έγινε βήμα για το χρέος. Επίσης, έκανε λόγο για καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με ευθύνη των θεσμών λόγω των διαφορών τους, ενώ επισήμανε ότι είναι πιο δύσκολο να διαπραγματεύεσαι με τέσσερις θεσμούς, χωρίς να αποκλείει την ύπαρξη ανάλογου προβλήματος και στη νέα αξιολόγηση. Ωστόσο, έσπευσε να προσθέσει ότι οι διαφορές αυτές ορισμένες φορές ευνοούν, αναφέροντας ως παραδείγματα τη θέση του ΔΝΤ για το χρέος ή κάποιων κρατών για τις συλλογικές συμβάσεις.

Πάντως, άφησε αιχμές και για το ρόλο του ΔΝΤ συνολικά, υποστηρίζοντας σε ευρωπαϊκά προβλήματα θα έπρεπε να υπάρχει ευρωπαϊκή λύση και πρόσθεσε ότι σαν Ευρωπαίος θα ήθελα να έχω τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας σαν το ΔΝΤ της Ευρώπης, αλλά καταλαβαίνω και τις ευαισθησίες κάποιων ευρωπαϊκών χωρών.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε πως οι τιμές των τραπεζών έπεσαν όταν έλεγαν οι θεσμοί ότι χρειάζονται 20 δισ. ευρώ και εμείς ότι θα χρειαστούν μόνο 5 δισ. ευρώ. Σχετικά με τις αλλαγές στις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών ο υπουργός ανέφερε πως «υπάρχει ένας νόμος που είναι πολύ αυστηρός» και παραδέχτηκε ότι είναι πολύ αυστηρός και κόβει πάρα πολύ καλούς υποψήφιους. Όμως, πρόσθεσε πως «δεν νομίζω ότι οι θεσμοί έχουν την στρατηγική να μην υπάρχουν Έλληνες», αλλά «πληρώνουμε μία στρατηγική κατά την οποία οι τραπεζίτες είχαν πολύ καλές σχέσεις με την κακή έννοια με τον ιδιωτικό τομέα, συνέχιζαν να δανείζουν και οι εταιρείες δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα»

Για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων που θα πρέπει να λειτουργεί ως το τέλος του έτους, ο υπουργός σημείωσε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο το εποπτικό συμβούλιο του Ταμείου που θα εκλέξει το πρώτο διοικητικό σύμβουλο, καθώς και ότι είναι θέμα διαπραγμάτευσης ακόμη το ποιες εταιρείες θα ενταχθούν σε αυτό. Παράλληλα, υποστήριξε ότι θα είναι πιο εύκολο μέσω του Ταμείου να γίνει αναδιάρθρωση εταιρειών από ότι από τα ίδια τα υπουργεία και ανέφερε ως παράδειγμα υποψήφιας προς ένταξη τη ΔΕΗ.

Σχετικά με το κατά πόσο είναι επιτυχημένο το πρόγραμμα, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι αυτό θα κριθεί στο τέλος και μετά από τη δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σχολιάζοντας το περυσινό δημοψήφισμα, ο υπουργός υποστήριξε ότι είχαμε πριν από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δει ότι κάτι δεν πάει καλά σε αυτή την Ευρώπη και αυτό φαίνεται τώρα, στο τέλος αυτής της περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό εκτίμησε ότι χρειαζόταν η σύγκρουση, καθώς αυτή η Ευρώπη χρειαζόταν αλλαγή.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook