Επιχείρηση διάσωσης του ευρώ επιχειρούν από τις 19:30 ώρα Ελλάδας η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, λίγες ώρες πριν από το κρίσιμο συμβούλιο κορυφής.

Τα βλέμματα των Ευρωπαίων σύμφωνα με τη zougla.gr είναι στραμμένα στο Βερολίνο, όπου οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ με αγωνία αναμένεται το αποτέλεσμα της συνάντησης των ηγετών των δύο ευρωπαϊκών χωρών.

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφαν Ζάιμπερτ είπε ότι στόχος της συνάντησης είναι να υπάρξει, μια κοινή γραμμή πλεύσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ενώ όπως επεσήμανε ότι απόψε Μέρκελ και Σαρκοζί ενδέχεται να επεξεργαστούν έναν τρόπο προκειμένου να βρεθεί η κοινή γραμμή.

Αγκάθι για την επίτευξη συμφωνίας αποτελεί το ζήτημα της συμμετοχής των ιδιωτών με την καγκελάριο να εμμένει στην αξία της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα και τον Σαρκοζί να υποστηρίζει την πρόταση συμμετοχής ιδιωτών μέσω ενός φόρου που θα επιβληθεί στις τράπεζες.

Σύμφωνα με την «Le Canard Enachainé» ο Σαρκοζί φέρεται να έχει δηλώσει ότι «ο γερμανικός εγωϊσμός εγκληματικός» ενώ για την Ελλάδα ανέφερε ότι «οι Έλληνες κάνουν ότι μπορούν, και έχουν καταφέρει ήδη πολλά, οι μόνοι που δεν δείχνουν αλληλεγγύη είναι οι Γερμανοί».

Συμμετοχή Τρισέ στις διαβουλεύσεις

Η συνάντηση σήμερα στο Βερολίνο ανάμεσα στην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη αναμένεται να διευρυνθεί απόψε με την παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Η πηγή αυτή δεν διευκρίνισε περαιτέρω τους λόγους για τη μη προγραμματισμένη αυτή μετακίνηση του Τρισέ, ωστόσο ο πρόεδρος της ΕΚΤ βρίσκεται στο επίκεντρο των διαφορών ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο όσον αφορά τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης και ιδιαίτερα την κατάρτιση ενός δεύτερου σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας.

Ο στόχος των διαβουλεύσεων που γίνονται είναι να βρεθεί μια μέση οδός, η οποία θα επιτρέψει τόσο στο Βερολίνο όσο και στην ΕΚΤ να \”σώσουν την υπόληψή τους\”, δήλωσε άλλος διπλωμάτης.

Οι συνομιλίες στο Βερολίνο προηγούνται της κρίσιμης συνόδου του συνόλου των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης που θα γίνει αύριο στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook