Αφορά στο 98% των ακινήτων των Χανίων! – Προς ψήφιση σχέδιο νόμου που απαξιώνει την περιουσία δεκάδων πολιτών, υφιστάμενες και νέες επενδύσεις

Καταστροφή για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα σημάνει η τροποποίηση άρθρου που απαγορεύει την οικοδόμηση σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως, και η οποία αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στην Βουλή το πρωί της Παρασκευής.

Στην ουσία πρόκειται για σχέδιο νόμου που αφορά την προστασία της γεωργικής  γης υψηλής παραγωγικότητας, το οποίο επί της ουσίας καταργεί κάθε οικονομική δραστηριότητα ή δόμηση κατοικιών στις περιοχές αυτές και αποτελεί την ‘”ταφόπλακα” για επενδυτές και ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το σχέδιο νόμου που πλήττει βαριά εκατομμύρια ιδιοκτήτες και αγοραστές, δεν αφήνει αλώβητη την Κρήτη αφού το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων οικοπέδων προς πώληση, βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλης. Εν ολίγοις “αχρηστεύονται” από τη στιγμή που δεν μπορούν να οικοδομηθούν ή να αξιοποιηθούν οικονομικά.

Άνθρωποι που πήραν δάνεια για να χτίσουν αλλά και επενδυτές, χάνουν τη γη κάτω από τα πόδια τους.

Αφορά στο 98% των ακινήτων των Χανίων!

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο ιδιοκτήτης της Κτηματεμπορικής Κρήτης, Γιάννης Κριαράς:

“Είναι ενδεικτικό πώς στα Χανιά αφορά το 98% των οικοπέδων που είναι διαθέσιμα, και πλέον δεν θα μπορούν να οικοδομηθούν. Φανταστείτε όλες τις περιοχές από τις Μουρνιές και πάνω, όλο το Ακρωτήρι και από το Στακό και κάτω. Εκτάσεις εκτός σχεδίου, 5-10-20 στρεμμάτων δεν θα οικοδομούνται πλέον”.

“Καταργείται” κάθε οικονομική δραστηριότητα και δόμηση κατοικίων

Το σχέδιο νόμου που προωθείται και θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή σε λίγα 24ωρα, “τινάζει στον αέρα” τις υφιστάμενες χρήσεις και εγκαταστάσεις που λειτουργούν νόμιμα στις επίμαχες περιοχές και αναμένεται να δημιουργήσει πολλά προβλήματα τα οποία σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης Λευτέρη Κοπάση, συνοψίζονται στα εξής:

-Πλέον δεν θα μπορεί να εκδοθεί καμία νέα οικοδομική άδεια σε μια τέτοια περιοχή 

-Δεν θα επιπτρέπεται καμία αδειοδότηση βιοτεχνικής εγκατάστασης

-Δεν θα επιτρέπεται καμία δυνατότητα επέκτασης, εκσυγχρονισμού βιοτεχνικής δραστηριότητας ούτε ένταξη, ενίσχυση ή χρηματοδότηση τέτοιων δραστηριοτήτων.

Εν ολίγοις, το σχέδιο νόμου δεν επιτρέπει καμία οικονομική δραστηριότητα ούτε δόμηση κατοικίων. Το θέμα θα συζητηθεί και αύριο στην διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης. «Προσπαθούμε να το αποσαφηνίσουμε, να πάρουμε δημόσια θέση και να έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Υπάρχει ακόμη ένα περιθώριο να αιτιολογήσουμε την άποψή μας», σημείωσε ο κ. Κοπάσης.

Τινάζονται στον αέρα συμβόλαια πώλησης

Δεν είναι μόνο οι υπάρχοντες ιδιοκτήτες και οικογενειάρχες που είχαν ένα ακίνητο και μια έκταση εκτός σχεδίου και εν μια νυκτί βρίσκονται “στον αέρα”. Είναι και εκατοντάδες χιλιάδες συμβόλαια εταιρειών ή ιδιωτών επενδυτών που έχουν δώσει προκαταβολές για ακίνητα που πλέον θα είναι “άχρηστα”

“Άνθρωποι αλλά και εταιρείες έχουν δώσει προκαταβολές για να αγοράσουν ακίνητα είτε για οικιστική είτε για τουριστική χρήση. Πώς θα τους πούμε τώρα ότι αυτό το ακίνητο που σου πουλήσαμε χθες, τώρα δεν χτίζεται; Πρέπει λοιπόν να δοθούν πίσω οι προκαταβολές και να σταματήσουν οι αγοραπωλησίες άμεσα μέχρι να διευκρινιστεί το τι μέλλει γενέσθαι. Κόσμος που έχει πάρει δάνεια για να χτίσει το σπίτι του ή για να δημιουργήσει την επιχείρησή του, τώρα θα υποστεί τεράστια ζημιά.” επισημαίνει ο κ. Κριαράς.

Από την άλλη, οι τιμές στα ελάχιστα ακίνητα εντός σχεδίου που έχουν μείνει απούλητα, θα εκτοξευτούν και θα είναι απλησίαστα. Ο δε κατασκευαστικός κλάδος θα κατρακυλήσει ακόμα περισσότερο.  

Εντωμεταξύ το γεγονός ότι προσπαθεί το ΥΠΕΚΑ να περάσει την τροποποίηση αυτή σε ένα άρθρο που αφορά στους ενεργειακούς επιθεωρητές, με αποτέλεσμα να μην γίνει αντιληπτό από ιδιοκτήτες, συλλόγους και κατασκευαστικές εταιρείες, προκαλεί αγανάκτηση και προβληματισμό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook