Στα κοινωνικά δίκτυα και τα online παιχνίδια αφιερώνουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στο Ιντερνετ τα Ελληνόπουλα, των οποίων οι διαδικτυακές συνήθειες είναι ανάλογες με αυτές των παιδιών του υπόλοιπου κόσμου.

Συγκεκριμένα, περίπου τα 2/3 των ανήλικων Ελληνόπουλων επισκέπτονται ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (67%) ενώ το 10% αφιερώνει αρκετό χρόνο σε ιστότοπους με online παιχνίδια.

Ωστόσο, ανησυχητικά είναι τα ευρήματα για τους ανηλίκους (8%) που σερφάρουν σε ιστοσελίδες με αναφορά σε επικίνδυνες ουσίες (αλκοόλ, καπνός, ναρκωτικά κ.λπ.), επισκέπτονται sites με παράνομο λογισμικό (3%) και με πορνογραφικό περιεχόμενο (2%). Σε μικρότερα ποσοστά, τα παιδιά όταν μπαίνουν στο Ιντερνετ χρησιμοποιούν το e-mail (3%) και τα ηλεκτρονικά καταστήματα (2%). 

Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεση της Kaspersky Lab που εκδόθηκε πρόσφατα και αφορά τις διαδικτυακές συνήθειες των παιδιών και των ανηλίκων έως 16 χρόνων.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2015 τα παιδιά και οι ανήλικοι πέρασαν τον περισσότερο χρόνο τους στο Διαδίκτυο χρησιμοποιώντας κατά βάση τα εργαλεία επικοινωνίας, τα οποία αποσπούν το 67% της online δραστηριότητάς τους. Τα gaming portals (11%) και οι ιστοσελίδες που περιέχουν πληροφορίες σχετικά με το αλκοόλ, τις ναρκωτικές ουσίες και τα προϊόντα καπνού (9%) ήλθαν στη δεύτερη και την τρίτη θέση, αντίστοιχα.

Ειδικότερα, από την έρευνα προέκυψε πως η κατηγορία των παιδιών που προτιμούν την επικοινωνία μέσω του Ιντερνετ (κυρίως μέσω των social media, του chat κ.λπ.) τον τελευταίο χρόνο ήταν πιο δημοφιλής στο Μεξικό (86%), στη Ρωσία, στη Βραζιλία και στην Ιταλία (και στις τρεις χώρες το ποσοστό ήταν 70%). Στον αντίποδα, τα παιδιά με τη μικρότερη χρήση των διαδικτυακών μέσων επικοινωνίας ήταν στην Κίνα (30%), στη Γερμανία (31%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (32%).

Μάλιστα η έρευνα διαπιστώνει ότι όσο λιγότερο δημοφιλής είναι η κατηγορία της επικοινωνίας μέσω του Διαδικτύου σε μια χώρα τόσο πιο δημοφιλής είναι η κατηγορία ηλεκτρονικά παιχνίδια. Ετσι, τα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο (28%), στη Γερμανία (26%) και στην Αυστραλία (21%) είναι πιο πιθανό να παίξουν όταν βρίσκονται online, ενώ αντίθετα τα online παιχνίδια περιορίζονται αισθητά για τα παιδιά από το Μεξικό (4%), την Ιταλία (6%) και την Ιαπωνία (7%).

Η κατηγορία αλκοόλ, καπνικά προϊόντα και ναρκωτικές ουσίες συγκέντρωσε τις περισσότερες ειδοποιήσεις στη Γερμανία (23%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (25%).

Επίσης, οι ιστότοποι της κατηγορίας περιεχόμενο για ενηλίκους συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μεταξύ των ανηλίκων στην Κίνα (23%) και την Ιαπωνία (5%). Η συγκεκριμένη κατηγορία ήταν η λιγότερο ενδιαφέρουσα για τα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ (λιγότερο από 1% και στις δύο χώρες). 

Σημειώνεται ότι η έκθεση της Kaspersky Lab κατέγραψε στατιστικά στοιχεία που προήλθαν από τα προγράμματα ασφαλείας για Windows PC και Mac, στα οποία ήταν ενεργοποιημένη η μονάδα Γονικού Ελέγχου.

Συγκεκριμένα, καταγράφτηκαν το ποσοστό των επισκέψεων ή οι απόπειρες επισκέψεων που έγιναν σε ιστοσελίδες με επιβλαβές περιεχόμενο.
Πάντως τα στατιστικά στοιχεία έδειξαν ότι στη διάρκεια του περασμένου χρόνου τα παιδιά μείωσαν τις επισκέψεις τους σε μέσα επικοινωνίας και ιστοσελίδες με θέματα για ενηλίκους. Η τάση αυτή, σύμφωνα με την έκθεση, οφείλεται στο γεγονός ότι τα παιδιά μετακινούν τις πιο ευαίσθητες δραστηριότητές τους σε φορητές συσκευές (smartphones, tablets κ.λπ.), οι οποίες δεν καλύπτονται από τον Γονικό Ελεγχο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook