Την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που οδηγεί στην ενεργειακή φτώχεια κατήγγειλε χθες 4/7/2016 μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς με αφορμή τη συζήτηση για την πολιτική της ενεργειακής απόδοσης.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής "η πολιτική της ενεργειακής απόδοσης βρίσκεται σε συνάρτηση με αποφάσεις που αφορούν τους τομείς της ασφάλειας εφοδιασμού, της κλιματικής αλλαγής, της βιώσιμης ανάπτυξης και της εσωτερικής αγοράς. Ωστόσο, έτσι όπως έχει η κατάσταση σήμερα, ειδικά στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, είναι σημαντικό η ενεργειακή απόδοση να στοχεύει πρωτίστως στην εξάλειψη του ντροπιαστικού φαινομένου της ενεργειακής φτώχειας".

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: "Ο στόχος που  έθεσε το Συμβούλιο της ΕΕ τον Οκτώβριο του 2014 είναι η αύξηση στο 27% της ενεργειακής απόδοσης έως το 2030. Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι πάροχοι και πωλητές σε όλα τα κράτη-μέλη να παρέχουν έγκυρες και ορατές πληροφορίες για την ενεργειακή απόδοση των προϊόντων τους. Πρέπει να αποφευχθεί η σύγχυση των καταναλωτών, αλλά και να επιτευχθεί μία «μετάβαση κατευθυνόμενη από τη γνώση»".

Καταλήγοντας ο Νότης Μαριάς είπε: "Η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας μπορεί να δώσει ένα ισχυρό κίνητρο, τόσο στα κράτη-μέλη, όσο και στους ίδιους τους πολίτες να συνδράμουν στην προσπάθεια αυτή εξοικονόμησης ενέργειας και η Επιτροπή θα πρέπει να βρει τους αναγκαίους πόρους για να χρηματοδοτήσει αυτή τη προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών".