Ανοιχτή επιστολή με την οποία ζητούν από τους υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών και Περιφερειακής Ανάπτυξης να ανακληθεί η απόφαση δημιουργίας της εταιρείας \”Υποδομές Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε\”, απέστειλαν εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε, επικαλούμενη το δημόσιο συμφέρον.

Στην επιστολή της μάλιστα, η Ομοσπονδία \”καρφώνει\”  τον Περιφερερειάρχη Κρήτης Σ.Αρναουτάκη, λέγοντας ότι ήταν αρνητικός σε σχέση με τη δημιουργία της εταιρείας. Κάτι, που όπως γράφει η Ομoσπονδία στην ανακοίνωση της, ο ίδιος τους είχε δηλώσει.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής που δημοσιεύεται στα Ρεθεμνιώτικα Νέα έχει ως εξής:

«Κύριοι Υπουργοί,

Είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό, σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης αξιών, θεσμών, αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος, οικονομικής κρίσης και παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για συγχώνευση και κατάργηση Ανωνύμων Εταιριών του δημοσίου στο χώρο του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ, κάποιοι υπουργοί να επιμένουν στην εφαρμογή αδιέξοδων και αποτυχημένων πολιτικών-συνταγών που αναπαράγουν την κρίση, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που έχουν αυτές στις υπηρεσίες, στους εργαζόμενους, στους θεσμούς και κυρίως στον σκληρά δοκιμαζόμενο Έλληνα πολίτη, με την ίδρυση μιας νέας ακόμη Ανώνυμης Εταιρείας, την «Υποδομές Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.», (ΦΕΚ1454Β΄/17-06-2011).

Παρά τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις μας, τις αντιδράσεις τοπικών φορέων και την αντίθετη άποψη του Περιφερειάρχη Κρήτης, όπως δήλωσε στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας μας και στον τοπικό σύλλογο των εργαζομένων, για την ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας στην Κρήτη, με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την ίδρυσή της.

Η μέχρι τώρα εμπειρία από την λειτουργία των Α.Ε., καταμαρτυρεί ότι λειτουργούν με αμφισβητούμενη διαφάνεια, έξω από το δημόσιο λογιστικό έλεγχο, με ειδικό προνομιακό νομοθετικό πλαίσιο παραγωγής των έργων, στοιχίζουν πανάκριβα στον ελληνικό λαό με τα υπέρογκα λειτουργικά τους έξοδα και με το αυξημένο κόστος των έργων που έχουν εκτελέσει μέχρι τώρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι λειτουργικές/διοικητικές δαπάνες του έτους 2010 της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» σύμφωνα με το δημοσιευμένο ισολογισμό του 2010, με 250 υπαλλήλους στο τέλος του 2010 είχε λειτουργικά έξοδα 58 εκατ. ευρώ, ενώ η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων αντίστοιχα με 2.713 υπαλλήλους είχε λειτουργικά έξοδα 96 εκατ. ευρώ. Σαφέστατα προκύπτει ότι το λειτουργικό κόστος της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» είναι πέραν του εξαπλασίου του αντίστοιχου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων. Σημειώνουμε ότι ενώ η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Έργων για το έτος 2010 είχε σημαντική μείωση των λειτουργικών δαπανών έναντι του έτους 2009, αντίστοιχα η «Εγνατία Οδός Α.Ε.» είχε μηδενική μείωση.

Αντί της δημιουργίας Ανωνύμων Εταιρειών, οι οποίες μετά από λίγα χρόνια καταντούν προβληματικές και χρεώνουν τον κρατικό προϋπολογισμό με υπέρογκα ποσά, πρέπει να αξιοποιηθούν και να αναβαθμισθούν οι δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες, οι οποίες έχουν αποδείξει ότι όταν στηρίζονται από την πολιτεία, έχουν την δυνατότητα να επιτελέσουν το έργο τους στο ακέραιο με λιγότερο κόστος και επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό.

Επιβάλλεται, λοιπόν, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο που διανύουμε, η διαχείριση του δημοσίου χρήματος να γίνεται με τον πλέον διαφανή και αποδοτικό τρόπο στα δημόσια οικονομικά και να μη δημιουργούνται αμφιβολίες στους πολίτες.

Κύριοι Υπουργοί,

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την έμπρακτα συνεχιζόμενη απαξίωση των τεχνικών υπηρεσιών και των 150 περίπου τεχνικών υπαλλήλων, που υπηρετούν στην Περιφέρεια Κρήτης, πέραν αυτών της ΕΥΔΕ ΒΟΑΚ, με την σύσταση της «Υποδομές Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε.», η οποία αναλαμβάνει όλα τα έργα υποδομών ανεξαρτήτως προϋπολογισμού, είδους και κατηγορίας που θα εκτελούνται στην Κρήτη. Συγκεκριμένα αναλαμβάνει τα έργα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, του υπολοίπου Διευρωπαϊκού Δικτύου, του λοιπού οδικού δικτύου που άμεσα ή έμμεσα εξυπηρετεί το έργο ή συνδέεται με αυτό, καθώς και οποιοδήποτε άλλο έργο υποδομής μεταφορών ή επικοινωνιών ή δικτύων, στην Κρήτη και στη λοιπή Ελλάδα που ανατίθεται σ’ αυτήν!

Με τις πολιτικές αυτές επιδεινώνεται το κλίμα αναξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και ακόμη περισσότερο το κλίμα αβεβαιότητας και εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, η οποία με αυτού του είδους τις αποφάσεις αυτοαναιρείται, αφού τη μία στιγμή εξαγγέλλει συγχώνευση φορέων και την άλλη δημιουργεί νέα Α.Ε.

Δηλώνουμε, ότι αγωνιστήκαμε και θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για σύγχρονες και ποιοτικά αναβαθμισμένες τεχνικές υπηρεσίες, οι οποίες θα υπηρετούν με διαφάνεια το συμφέρον του Έλληνα πολίτη και θα είμαστε αντίθετοι σε κάθε ενέργεια που συμβάλλει στην αδιαφάνεια, και στην αύξηση του κόστους των παραγόμενων έργων.

Κύριοι Υπουργοί,

Σας καλούμε να τολμήσετε και να προχωρήσετε στην ανάκληση της απόφασης δημιουργίας μίας ακόμη, πολύ πιθανόν, μελλοντικά χρεοκοπημένης ΑΕ, που λειτουργεί έξω από το δημόσιο λογιστικό έλεγχο, κοστίζει πανάκριβα όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία που αναφέρουμε παραπάνω και το κόστος θα κληθεί να πληρώσει ξανά ο φτωχός πλέον Έλληνας φορολογούμενος.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία υπογραφή για την απόφαση ίδρυσης της εταιρείας \”Υποδομές Ανάπτυξης Κρήτης\” είχε μπει απο τον πρώην υπουργό Οικονομιμών Γ. Παπακωνσταντίνου δυο μέρες πριν τον ανασχηματισμό ενώ το σχετικό ΦΕΚ δημοσιεύτηκε πριν από περίπου 15 μέρες.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook