Έπειτα από επτά ώρες συνομιλιών και με τη συμμετοχή του επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κατέληξαν σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής (14:00 ώρα Ελλάδας) με στόχο την πρόληψη της μετάδοσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Συνάντηση με την Μέρκελ θα έχει το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου.

Παρίσι και Βερολίνο κατόρθωσαν να φθάσουν σε «κοινή θέση» ως προς τη στήριξη της Ελλάδας, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία και ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η συμβιβαστική πρόταση, για την οποία δεν έχουν δοθεί στοιχεία για το τι περιλαμβάνει, θα αποτελέσει βάση διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής.

Η γαλλική αντιπροσωπεία έκανε λόγο για γαλλο – γερμανική συμφωνία και όχι για μία συμβιβαστική λύση με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γεγονός που -σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων- σημαίνει ότι το περιεχόμενο της συμφωνίας δεν τυγχάνει απαραιτήτως της εγκρίσεως της ΕΚΤ.

Όπως μεταδίδουν οι New York Times, από τη γαλλική προεδρία ανακοινώθηκε πως η συμφωνία που επετεύχθη περιλαμβάνει τη συμμετοχή των τραπεζών στο νέο πακέτο διάσωσης, καθώς και ότι η πρόταση παρουσιάστηκε στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Σύμφωνα με τους Financial Times, το σχέδιο που παρουσίασε ο Γάλλος πρόεδρος στην Γερμανίδα καγκελάριο προβλέπει τη χρηματοδότηση της Ελλάδας με 71 δισ. ευρώ από ξένους πιστωτές (πιθανότατα χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ), καθώς και τη φορολόγηση των τραπεζών στις χώρες της ζώνης του ευρώ -μέτρο που θα μπορούσε να αποφέρει περί τα 50 δις. ευρώ. Τα έσοδα αυτά, τονίζει η εφημερίδα, θα χρησιμοποιηθούν για την επαναγορά του 20% του ελληνικού χρέους.

Επίσης, η γαλλική πρόταση προβλέπει την ανταλλαγή ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές με νέα ομόλογα, διάρκειας 30 ετών. Η διαδικασία αυτή εκτιμάται ότι θα μειώσει το ελληνικό χρέος κατά 90 δισ. ευρώ.

Πάντως, στελέχη των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα υποστηρίζουν ότι το σχέδιο που θα συμφωνηθεί θα περιλαμβάνει ένα από τα δύο μέτρα, δηλαδή είτε τη φορολόγηση τραπεζών είτε την ανταλλαγή ομολόγων -όχι όμως και τα δύο.

Έπειτα από εβδομάδες αναταραχής, οι αγορές περιμένουν συγκεκριμένα αποτελέσματα από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Στην αντίθετη περίπτωση, θεωρείται βέβαιο ότι θα στραφούν εναντίον χωρών που θεωρούνται ευάλωτες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και το Βέλγιο.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται η απόφαση για το δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα που θα αποτρέψει μία χρεοκοπία.

Μέχρι τελευταίας στιγμής το ακανθώδες σημείο των συνομιλιών ήταν η πολιτική απαίτηση της Γερμανίας για τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών σε αυτό το δεύτερο πακέτο στήριξης, με κίνδυνο να χαρακτηριστεί ως «επιλεκτική χρεοκοπία» από τους οίκους αξιολόγησης.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook