Περισσότερο πολιτική και λιγότερο οικονομική χαρακτήρισε τη λύση που χρειάζεται για την έξοδο από την κρίση που πλήττει τις χώρες της Ευρωζώνης, ο διακεκριμένος νομπελίστας οικονομολόγος κ. Γιόζεφ Στίγκλιτς, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε), με θέμα: «Η κρίση του χρέους στην Ευρωζώνη και προτεινόμενες λύσεις».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στη real, o Στίγκλιτς σημείωσε ότι

«Το πρόβλημα της Ευρωζώνης δεν είναι οικονομικό, είναι πολιτικό. Ακόμα και τα κριτήρια του Μάαστριχ να τηρούντο, το πρόβλημα θα υπήρχε», ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το τι πρέπει να γίνει, τόνισε πως «η ίδια η Ευρώπη εν πρώτοις, πρέπει να συζητήσει για το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει στους κόλπους της».

Σε ότι αφορά στο τραπεζικό σύστημα, ο κ. Στίγκλιτς εξήρε το ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προτείνοντας να «κινήσει τις επιχειρήσεις».

«Οι τράπεζες εδώ και τώρα πρέπει να διοχετεύσουν κεφάλαια στην αγορά, δίνοντας έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάτι που δεν γίνεται ούτε στις ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λίγο αργότερα, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο «Μέγαρο Καρατζά» της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Στίγκλιτς τόνισε την αναγκαιότητα και τα πλεονεκτήματα μιας πραγματικά Ενωμένης Ευρώπης, λέγοντας: «Η Ευρώπη έχει καλύτερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ από την Αμερική και εάν θα δανειζόταν ενωμένα, θα είχε πολύ καλύτερους όρους από την Αμερική».

«Η Αγγλία κάνει λάθος που ακολουθεί αντιαναπτυξιακή πολιτική και θα μπει σε ύφεση» συνέχισε για να καταλήξει: «Ο μόνος δρόμος για να ξεφύγει μια χώρα από τα ελλείμματά της είναι η ανάπτυξη».
Ο κ. Στίγκλιτς είναι καθηγητής Οικονομικών στο φημισμένο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Διετέλεσε σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Μπίλ Κλίντον κατά την διάρκεια της δεύτερης θητείας του και το 2001 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ στις Οικονομικές Επιστήμες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στον απόηχο της ομιλίας του κ. Στίγκλιτς, ο πρόεδρος του Ι.Ο.Β.Ε και τέως πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (Σ.Ε.Β) κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, τόνισε: «Κάθε κρίση παρουσιάζει ευκαιρίες και αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε.

Μια από τις ευκαιρίες μας είναι να διορθώσουμε ότι μας έφερε ως εδώ. Να εκσυγχρονιστούμε. Να δώσουμε βάρος στην ανάπτυξη. Να καταργήσουμε ένα αδηφάγο δημόσιο και την εμπλοκή του με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

 Έως σήμερα σχεδόν το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, εμπλέκονται με το κράτος. Πρέπει λοιπόν να περιορίσουμε το κράτος. Αυτό το κράτος έχει άμεση ανάγκη πολυεπίπεδου management. Χρειάζεται τεχνοκράτες με εμπειρία το δημόσιο, ανθρώπους που ξέρουν τι σημαίνει διοίκηση».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook