Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι ο αποφασιστικός παράγοντας για την επανεκλογή του την επόμενη χρονιά θα είναι η ετυμηγορία των ψηφοφόρων για τις επιδόσεις του και όχι ο ρεπουμπλικανός αντίπαλός του.

«Αν τον επόμενο Νοέμβριο πιστεύουν ότι βρίσκομαι στο πλευρό τους, ότι δουλεύω σκληρά και ότι έχω καταφέρει να κινηθεί η χώρα προς τη σωστή κατεύθυνση, θα νικήσω. Αν δεν πιστεύουν κάτι τέτοιο, θα χάσω», υπογράμμισε ο Ομπάμα σε συνέντευξή του στο κανάλι KMBC 9 News του Κάνσας Σίτι.

«Δεν θέλω να πω ότι δεν έχει σημασία ποιος θα είναι ο άλλος υποψήφιος, όμως πιστεύω ότι το αν θα χάσω ή αν θα κερδίσω (τις προεδρικές εκλογές του 2012) εξαρτάται από την αποτίμηση της ηγεσίας μου», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Policy Polling, για πρώτη φορά ο πρόεδρος Ομπάμα δεν προηγείται του πιθανότερου ρεπουμπλικανού αντιπάλου του Μιτ Ρόμνεϊ, ο οποίος συγκεντρώνει το ίδιο ποσοστό (45%) με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Το 46% των ψηφοφόρων εγκρίνουν τη διακυβέρνηση της χώρας από τον Ομπάμα, ενώ το 48% όχι.

Διχασμένοι εμφανίζονται και οι ανεξάρτητοι ψηφοφόροι, οι οποίοι στις εκλογές του 2008 έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εκλογή του.

Η δημοτικότητα του Μπαράκ Ομπάμα έχει δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα εξαιτίας του ποσοστού ανεργίας στη χώρα που έφτασε το 9,2%, αλλά και της παρατεταμένης κρίσης λόγω της μη συμφωνίας με το Κογκρέσο για την αύξηση του ορίου δανεισμού.

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων επισημαίνει στην ιστοσελίδα της ότι η θέση του Ομπάμα είναι χειρότερη από ό,τι φαίνεται. «Ο Μπαράκ Ομπάμα θα μπορούσε να χάσει αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα», δήλωσε ο Ντιν Ντέμπναμ, πρόεδρος της Public Policy Polling.

«Πρόκειται για τη χειρότερη δημοσκόπηση για τον ίδιο εδώ και πολύ καιρό. Πραγματικά πρέπει να αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας», πρόσθεσε.

Δημοσκόπηση του NBC News-Wall Street Journal αυτή την εβδομάδα δείχνει ότι ο Ομπάμα προηγείται του Ρόμνεϊ με ποσοστό 48% έναντι 41%. Τέλος, σε άλλη δημοσκόπηση της Gallup, το 42% των Αμερικανών εγκρίνουν την διακυβέρνηση Ομπάμα και το 48% όχι.