Σε παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι, στην Επιθεώρηση Εργασίας Χανίων και στη 13:00 στην Αντιπεριφέρεια Χανίων καλεί το Σωματείο Τροφίμων – Ποτών Χανίων και το ΠΑΜΕ, με αφορμή το εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε στο ΒΙΟΠΑ, με θύμα έναν 25χρονο εργαζόμενο, χειριστή κλάρκ.

Σε ανακοίνωσή τους, μέλη του Σωματείου αλλά και το ΠΑΜΕ κάνουν λόγο για τις συνθήκες εργασίες στις οποίες αναγκάζονται πολλοί συνάδελφοί τους να εργάζονται και καλούν σε συμμετοχή στην διπλή παράσταση διαμαρτυρίας.

Η ανακοίνωση του Σωματείου:

Το Δ.Σ. του σωματείου ενημερώνει τα μέλη του και όλους τους εργαζόμενους του κλάδου ότι άλλο ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα βρέθηκε μπροστά μας και μάλιστα στον κλάδο των Τροφίμων- Ποτών. Άλλος ένας εργαζόμενος πήγε στη δουλειά του το πρωί για να βγάλει το ψωμί του και σκοτώθηκε οδηγώντας κλαρκ.

Ξεκινώντας συνάδελφοι ας σκεφτούμε ο κάθε ένας τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουμε καθημερινά και πόσο εύκολο είναι να τραυματιστούμε στο χώρο δουλειάς μας επειδή πρέπει συνεχώς να γινόμαστε πιο παραγωγικοί, να βγάζουμε το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Η εντατικοποίηση της δουλειάς είναι ένας από τους κύριους λόγους εργατικών ατυχημάτων. “άντε τελείωνε”, “μου στοιχίζεις λεφτά, κάνε γρήγορα” “θέλω αυτά να τελειώσουν σήμερα, κόψτε το λαιμό σας”, “δε θα φύγετε αν δεν τα τελειώσετε”. Αυτά και άλλα πολλά συνάδελφοι τα έχουμε ακούσει όλοι κατά καιρούς και είναι αυτά που πιέζουν τους εργαζόμενους, τους αγχώνουν, τους εκφοβίζουν, τους κάνουν να τρέχουν και να δουλεύουν όλη μέρα, φυσικά χωρίς καμία πληρωμένη υπερωρία, για να βγάλουν τη δουλειά της ημέρας και να μην χάσουν τη δουλειά τους. Πάνω σε αυτή τη βιασύνη και σαφώς την κούραση της δουλειάς οι εργαζόμενοι κάνουν λάθη και καμιά φορά θανάσιμα. Ποιός είναι αυτός που θα κατηγορήσει τον εργαζόμενο για το λάθος του;

Η έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς είναι άλλος ένας από τους κύριους λόγους εργατικών ατυχημάτων. Από ειδικά παπούτσια, γάντια, μάσκες, μέχρι σωστές εγκαταστάσεις και φυσικά έλλειψη εκπαίδευσης των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι που χειρίζονται κλαρκ συνάδελφοι πρέπει να περνάνε εκπαίδευση και να παίρνουν άδεια χειριστών κλαρκ. Και όμως κάνε τη δουλειά αλλιώς φύγε του λένε. Ποιος θα κατηγορήσει τον εργάτη που δεν θέλει να χάσει τη δουλειά του;

Και εδώ κολλάει συνάδελφοι και η κάθε κυβέρνηση που έχει περάσει και η ΕΕ που περνώντας όλα αυτά τα μέτρα από τη μία έχουν δώσει περιθώρια στους εργοδότες να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους με νόμους που λένε «ένας εργαζόμενος παραμένει στο χώρο δουλειάς όσο έχει “ανάγκη” η επιχείρηση», κατάργηση υπερωριών δηλαδή ή νόμους που επιτρέπουν τις ομαδικές απολύσεις, περιθώριο για περεταίρω εκφοβισμό. Και από την άλλη απαξιώνουν και καταργούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας ώστε οι εργαζόμενοι να μην έχουν λόγο να συσπειρωθούν και να παλέψουν όλοι μαζί, μειώνουν τις συντάξεις και τα μεροκάματα, αυξάνοντας τους φόρους κάθε λογής με αποτέλεσμα ο λαός να σκύβει περισσότερο το κεφάλι για να έχει έστω να φάει.

Η επίθεση όμως έρχεται και από αλλού. Μέσα από τους προϋπολογισμούς που περνάνε κάθε χρόνο μειώνουν τερατωδώς τα κονδύλια σε υπηρεσίες που αφορούν τους εργαζόμενους όπως η Επιθεώρηση Εργασίας και η υπηρεσία για την Ασφάλεια και την υγιεινή στους χώρους δουλειάς με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ελεγχθούν οι εργοδότες ακόμα και για τα υπόλοιπα των κανονισμών που ισχύουν ακόμα.

Όλα τα παραπάνω φυσικά που γίνονται πραγματικότητα μέσα από τα μέτρα που περνάει ακόμα και η σημερινή “φιλολαϊκή” και “αριστερή” κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συμφέρουν μόνο τους εργοδότες σε βάρος των εργαζομένων και δεν πρόκειται καμία κυβέρνηση να σώσει εμάς τους εργάτες αν δεν αποφασίσουμε εμείς να πάρουμε τη μοίρα στα δικά μας χέρια και να διεκδικήσουμε το δίκιο μας.

Το πρώτο βήμα να οργανωθούμε στο σωματείο μας. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τους εκμεταλλευτές μας, μαζί θα βγούμε στους δρόμους και θα διεκδικήσουμε Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ασφαλής συνθήκες εργασίας αλλά και τον πλούτο που παράγουμε καθημερινά.

ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ

ΟΛΟΙ ΤΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 12 ΙΟΥΛΗ ΣΤΙΣ 12 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΕ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ 13:00 ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΙΑ ΧΑΝΙΩΝ.

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ

Η γραμματεία Χανίων του ΠΑΜΕ εκφράζει την οργή της για το νέο εργατικό ατύχημα που συνέβη στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων, όταν αλλοδαπός εργάτης  καταπλακώθηκε από μηχάνημα κλαρκ με το οποίο εκτελούσε εργασίες. τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες πως ο άτυχος συνάδελφος δεν είχε την απαραίτητη άδεια για τον χειρισμό του κλάρκ.

Υπενθυμίζουμε πως τον τελευταίο καιρό τα εργατικά ατυχήματα τείνουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο στην Κρήτη. Στις αρχές Ιούνη στα Χανιά, εργάτης των ΟΤΑ εκτελώντας εργασίες τραυματίστηκε και νοσηλεύεται ακόμα στην εντατική. Την Τρίτη 28 Ιούνη κατέληξε 64χρονος οικοδόμος που έπεσε από σκαλωσιά στο Κουμ Καπί στα Χανιά ενώ νωπές είναι οι μνήμες ακόμα από το ατύχημα στις 5 Ιούλη όταν λεωφορείο που μετέφερε ξενοδοχοϋπαλλήλους τυλίχθηκε στις φλόγες ενώ κινείτο στην Εθνική Οδό Ηρακλείου – Αγίου Νικολάου, στο ύψος του αεροδρομίου Ηρακλείου, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστεί κανείς. 

Είναι φανερό πλέον πως για να διασφαλιστούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου οι εργοδότες, πέρα από τα μεροκάματα πείνας, θεωρούν πολυτέλεια και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Η εντατικοποίηση της εργασίας, το άγχος των εργαζομένων για ’’να βγει η δουλειά’’ πιο γρήγορα, οι ελλείψεις ειδικευμένου προσωπικού, οι μειωμένοι έλεγχοι για την υγεία και την ασφάλεια αλλά και η έλλειψη των απαραίτητων κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών είναι οι παράγοντες που καθημερινά εργαζόμενοι θυσιάζουν τη ζωή τους για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες τόσο για την κατάσταση στις Επιθεωρήσεις Εργασίας όσο και για το γεγονός ότι ανοίγοντας τον εργασιακό νόμο θα ξεθεμελιώσει κάθε κατάκτηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΜΕΤΟΧΟΣ                         

Η ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΑΦΟΡΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠ’ ΟΛΑ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ.

Η γραμματεία Ν. Χανίων του ΠΑΜΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους του αδικοχαμένου συναδέλφου. 

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους των Χανίων να δώσουν το παρόν αύριο 12/7 στην παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Εργασίας (Ξανθουδίδου 28) στις 12:00 και στην Αντιπεριφέρεια στη 13:00 το μεσημέρι.

Διεκδικούμε: 
• Άμεσα να γίνει διερεύνηση των αιτιών του εργατικού ατυχήματος.
• Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην επαναληφθεί κανένα ατύχημα.
• Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες του εργαζόμενου.
• Να γίνονται τακτικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς.
• Κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook