Σημεία και τέρατα ανακάλυψε στο ταμείο του Δήμου Μαλεβιζίου η νέα Δημοτική Αρχή, που διαπίστωσε την απώλεια περισσοτέρων από 130.000 ευρώ, από το δημοτικό ταμείο, το οποίο χάνει από το 2009 τις εισπράξεις των ενοικίων τριών ακινήτων- «φιλέτων» στο κέντρο του Ηρακλείου, που αποτελούν κληροδοτήματα της πρώην κοινότητας Φόδελε.

Το θέμα αναδεικνύεται μέσα από το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πατρίς» που αναδημοσιεύεται παρακακάτω και σύμφωνα με το οποίο,  σ’ ένα δήμο που οι οφειλές που προκύπτουν με δικαστικές αποφάσεις αγγίζουν τα 2 εκ. ευρώ, (χωρίς να συνυπολογίζουμε τα υπόλοιπα χρέη), διαπιστώνεται μια τουλάχιστον πλημμελής διεκδίκηση των εσόδων του, που έχει πυροδοτήσει καταιγιστικές αντιδράσεις.

Το ζήτημα τέθηκε και στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο οποίο η πρώην Δημοτική Αρχή δεν έδωσε καμία ερμηνεία για το πώς φτάσαμε ως εδώ. Η υπόθεση έχει μπει στο «μικροσκόπιο» της Δημοτικής Αρχής, που προσπαθεί τώρα να διαχειριστεί την κατάσταση, προκειμένου να εισπράξει τις οφειλές που εκκρεμούν.

Η ιστορία από την αρχή

Τα τρία αυτά καταστήματα τα οποία είναι ακίνητα αστρονομικής αξίας καθώς βρίσκονται στο κέντρο του Ηρακλείου, αποτελούν κληροδοτήματα του αείμνηστου δικηγόρου Εμμ. Μελισσείδη ο οποίος πέθανε το 1962 και τα κληροδότησε στην πρώην κοινότητα Φόδελε.

Πρόκειται για ένα διώροφο κατάστημα στα Λιοντάρια, και μια τριώροφη οικοδομή στη Λεωφόρο Καλοκαιρινού και ύμφωνα με τη διαθήκη, επιθυμία του διαθέτη είναι τα συγκεκριμένα ακίνητα να μείνουν αναπαλλοτρίωτα και τα εισοδήματά τους να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την κατασκευή έργων στην πρώην κοινότητα Φόδελε, η οποία έχει και την πλήρη κυριότητα τους.

Η «προίκα» της πρώην κοινότητας, μετά το 1999 λόγω της εφαρμογής του «Καποδίστρια» και της συνένωσης των πρώην κοινοτήτων μεταφέρθηκε στο Δήμο Γαζίου, που μέχρι το 2009 εισέπραττε κανονικά τα μισθώματα. Ένα χρόνο μετά από διαγωνισμό, τα ακίνητα μισθώθηκαν σε συγκεκριμένες εταιρίες, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν συνταχθεί και υπογραφεί τα αντίστοιχα μισθωτήρια συμβόλαια.

Όπως προκύπτει, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, από επίσημες μαρτυρίες δημοτικών παραγόντων, στελέχη της πρώην κοινότητας Φόδελε, το 2009 βλέποντας το θέμα που «έσκασε» με την Κορακιά, όπου δημοτική έκταση κατέληξε στα χέρια ιδιωτών, και μάλιστα με τις καταθέσεις δημοτικών παραγόντων, φοβούμενοι τα χειρότερα, έσπευσαν στην Περιφέρεια για να διασφαλίσουν τις εισπράξεις από τα μισθώματα των ακινήτων σε ειδικό κωδικό, που να μην μπορεί να πειραχτεί για κανένα λόγο.

Ωστόσο μετά από έρευνα της Δημοτικής Αρχής, διαπιστώθηκε ότι από το 2009 ο Δήμος δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ από τη μίσθωση των ακινήτων αυτών, από τα οποία έχει χάσει (με τις προσαυξήσεις των ενοικίων) ένα ποσό που ξεπερνά τα 130 χιλ. ευρώ. Πρόκειται για ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μ.Σαμόλης, ο οποίος εκφράζει τη δυσφορία του για τους χειρισμούς της πρώην Δημοτικής Αρχής. Ο ίδιος τονίζει ότι οι χειρισμοί της πρώην Δημοτικής Αρχής είναι τραγικοί και την καθιστούν υπόλογη, όπως λέει, νομικά, πολιτικά και ηθικά, γιατί διαχειρίστηκε ένα τέτοιο θέμα με ένα τρόπο που ασφαλώς προκαλεί το κοινό αίσθημα. Το ερώτημα που προκύπτει, σχολιάζει με νόημα ο κ.Σαμόλης, είναι εάν η περιουσία αυτή ήταν ιδιωτική του πρώην Δημάρχου για παράδειγμα, θα άφηνε ανεκμετάλλευτα τόσο μεγάλης αξίας ακίνητα όπως έκανε και με το Δήμο;

Σκωπτικά σχολιάζει το όλο θέμα και ο δήμαρχος Κ.Μαμουλάκης, ο οποίος σημειώνει ότι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησε εξηγήσεις, αλλά δυστυχώς δεν εισέπραξε καμία απάντηση για τους λόγους που επέτρεψε η πρώην Δημοτική Αρχή να χαθούν τόσο μεγάλα χρηματικά ποσά, την ίδια στιγμή που οι δήμοι «γονατίζουν» οικονομικά, λόγω των δραστικών περικοπών στους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους. Αντίστοιχο είναι και το σχόλιο του αντιδημάρχου Δράκου Μαρή, ο οποίος με δηλώσεις του στην «Π» σημειώνει μεταξύ άλλων ότι δυστυχώς ο πρώην Δήμαρχος δεν στήριξε σε κανένα τομέα την πρώην κοινότητα Φόδελε, – που είναι μια περιοχή με παρελθόν παρόν και μέλλον- και αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που τον εξώθησε στην ανεξαρτητοποίηση του από την παράταξη της πρώην Δημοτικής Αρχής.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook