Με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, και την αιγίδα της Ισπανικής Πρεσβείας, ξεκινάει από σήμερα Τρίτη 12 Ιουλίου το 1ο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης με τίτλο «Ταξιδεύοντας …» που διοργανώνει το Μουσείο Καζαντζάκη έως τις 17 Ιουλίου. 

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο πολιτιστικό πολυθεματικό εξαήμερο, σε Ηράκλειο και Μυρτιά, βασισμένο στα ταξιδιωτικά κείμενα του μεγάλου συγγραφέα, που το φετινό καλοκαίρι εγκαινιάζεται με μία χώρα που επέδρασε καταλυτικά στη ζωή και το έργο του.

Το Φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας… Ισπανία» θα δώσει τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να συμμετάσχουν ενεργά σε ποικίλες δράσεις που έχουν σχεδιαστεί και θα τους «κοινωνήσουν» με τον ιδιαίτερο πολιτισμό (ιστορία, λόγος, μουσική, χορός, τέχνη, γαστρονομία) μιας αγαπημένης χώρας του Καζαντζάκη. Παράλληλα, θα γίνει το επίκεντρο μίας δημιουργικής συνάντησης καλλιτεχνών, τόσο μεταξύ τους όσο και με το κοινό, φιλοδοξώντας να προσφέρει μοναδικά ερεθίσματα για περαιτέρω πολιτιστικές δράσεις, με συμμετοχή και του τοπικού ανθρώπινου δυναμικού.  

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει καθημερινά ενότητες για παιδιά 6μ.μ.-8μ.μ. στο πλαίσιο των οποίων οι μικροί επισκέπτες θα διασκεδάσουν με παραδοσιακά ισπανικά παιχνίδια, εργαστήρια κεραμικής και εικαστικών, αφήγηση παραμυθιού, παιδικό θέατρο και κινηματογραφικές προβολές.

Αξίζει να τονιστεί ότι στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα λειτουργεί η υπαίθρια Έκθεση-Διαδρομή «Ταξιδεύοντας» όπου ο επισκέπτης, περιδιαβαίνοντας τα ειδικά διαμορφωμένα σοκάκια γύρω από το Μουσείο, θα γνωρίσει σημαντικές στιγμές της ισπανικής ιστορίας και κουλτούρας μέσα από ένα ταξίδι στον χρόνο και τον χώρο (Φιλόσοφοι-Τοπίο-Ισπανική ψυχή-Εμφύλιος-Ελ Γκρέκο). Στους ίδιους χώρους θα εξελίσσονται καθημερινά χοροθεατρικά δρώμενα-φλαμένκο εμπνευσμένα από τις διαφορετικές όψεις του ισπανικού εμφύλιου αλλά και χορόδραμα βασισμένο στη λατρεία του ταύρου στην ισπανική κουλτούρα. 

Στο Μουσείο Καζαντζάκη θα φιλοξενείται παράλληλα η θεματική έκθεση «Το ταξίδι, η αναζήτηση, οι ανταποκρίσεις»  με επιστολές, προσωπικά αντικείμενα και πρωτότυπο υλικό, θα γνωρίσουν τα ταξίδια του Καζαντζάκη και την πραγματικότητα της χώρας που τον ενέπνευσε στη συγγραφή του έργου «Ταξιδεύοντας. Ισπανία».

Κάθε βραδιά του Φεστιβάλ θα ολοκληρώνεται με μία μεγάλη κεντρική εκδήλωση. 

Ειδικότερα αρχής γενομένης σήμερα Τρίτη 12 Ιουλίου: θα γίνει δημόσια ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου του Καζαντζάκη «Ταξιδεύοντας. Ισπανία» στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, από τις 7.30μ.μ. με συντονιστή τον Νίκο Ψιλάκη.

Τετάρτη 13 Ιουλίου: Εσπερίδα με θέμα «Ταξιδεύοντας… Ισπανία με τον Νίκο Καζαντζάκη» στις 7μ.μ. στο Μουσείο Καζαντζάκη με ομιλητές τους: Γιώργο Στασινάκη, Δρ. Νίκο Μαθιουδάκη, Δρ. Άννα Ρόζενμπεργκ, Έφη Μπουκουβάλα-Κλώντζα, Δρ. Helena González Vaquerizo και Antonio Ramírez Almanza. Στις 9.30μ.μ. στην πλατεία του Μουσείου θα ακολουθήσει ένα οδοιπορικό στην Ισπανία του Καζαντζάκη, του Λόρκα και του Χατζιδάκι με τους Μυρτώ Γεωργιάδη, Γιάννη Ιδομενέως,  Λίλυ Δάκα και Μιχάλη Βιρβιδάκη. 

Πέμπτη 14 Ιουλίου: Στην πλατεία του Μουσείου στις 9μ.μ. μουσική θα περιμένει τους επισκέπτες με τοπικά μουσικά ιδιώματα της Μεσογείου με τους Στέλιο Πετράκη, Efren Lopez και Bijan Chemirani αλλά και ένα μουσικό πάντρεμα κρητικής και ισπανικής μουσικής με τίτλο «Ο θρήνος και το πάθος στο τραγούδι της Κρήτης και της Ανδαλουσίας» με τους Δημήτρη Σγουρό, Δημήτρη Σιδερή, Στέλιο Συκάκη, Γιάννη Παπατζανή, Jose Parrondo και Roland Hoffmann.

Παρασκευή 15 Ιουλίου: Στις 9.30μ.μ μουσικο-θεατρική παράσταση από το Κέντρο Κλασσικού Δράματος και Θεάματος Παντείου Πανεπιστημίου σε σκηνοθεσία Γιάγκου Ανδρεάδη ενώ στις 11.30μ.μ. στην πλατεία του Μουσείου θα πραγματοποιηθεί η προβολή ισπανικής ταινίας.

Σάββατο 16 Ιουλίου: Ξεχωριστή αναμένεται να είναι η μεγάλη συναυλία που θα δοθεί στις 9.30μ.μ. στην πλατεία του Μουσείου με τίτλο «Λόρκα ο Αποστολικός», με τραγούδια σε ποίηση του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα που μελοποίησαν οι: Θεοδωράκης, Χατζιδάκις Κραουνάκης, Λεοντής Γ. Γλέζος. Θα διευθύνει ο Χρήστος Λεοντής.

Κυριακή 19 Ιουλίου: Στις 6.30μ.μ. γαργαλιστικές μυρωδιές θα τσιγκλήσουν τους επισκέπτες, που θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν γαστρονομικά στην Ιβηρική χερσόνησο με τη βοήθεια του Ινστιτούτου Κρητικής Διατροφής. Το πρώτο Φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας… Ισπανία» θα κλείσει στις 9.30μ.μ. στην πλατεία του Μουσείου με καλή ισπανική μουσική, ανδαλουσιανό φλαμένγκο με τίτλο «Miradas Flamencas».

Ελεύθερη είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες. 
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook