[…]Έκαμα μερικά ταξίδια-πνευματικές πειρατείες, ξεσπάσματα της καρδιάς που πονούσε, απληστία του ματιού που λαχτάριζε και βιάζουνταν, προτού να σβήσει, να δει όσο μπορεί περισσότερο νερό και χώμα[..]

Στην πατρίδα του Θερβάντες και του Δον Κιχώτη ταξίδεψε νοερά χθες το βράδυ το κοινό, κάτοικοι και επισκέπτες του Ηρακλείου, με αφορμή τη δημόσια ανάγνωση επιλεγμένων αποσπασμάτων του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη «Ταξιδεύοντας.Ισπανία».

Με την εκδήλωση αυτή άνοιξε η αυλαία του 1ου Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης «Ταξιδεύοντας» που διοργανώνει έως τις 17 Ιουλίου το Μουσείο Καζαντζάκη υπό την αιγίδα της Ισπανικής Πρεσβείας με στόχο να γίνουν ευρύτερα γνωστά και τα ταξιδιωτικά βιβλία του σπουδαίου Κρητικού δημιουργού.  

Η ξεχωριστή, και στα ταξιδιωτικά κείμενα γραφή, του μεγάλου συγγραφέα, κατάφερε να συγκινήσει και να συνεπάρει το κοινό, μεταφέροντάς το, μέσα από τις ιδιαίτερες λέξεις και το ύφος του Καζαντζάκη, σε μια πολύ αγαπημένη του χώρα, που τόσο επηρέασε τη ζωή και το έργο του.

Η βραδιά άρχισε με χαιρετισμό που απεύθυναν ο Πρόεδρος του Μουσείου Καζαντζάκη Στέλιος Ματζαπετάκης, ο Πρόξενος της Ισπανίας στο Ηράκλειο Μηνάς Μελισσείδης, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης.

Ο κ. Ματζαπετάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το Μουσείο τιμά τον μεγάλο μας Καζαντζάκη καθιερώνοντας από φέτος έναν πολιτιστικό θεσμό, αναδεικνύοντας τα ταξιδιωτικά του κείμενα και θα τον συνεχίζει κάθε χρόνο μέχρι να ολοκληρώσει την παρουσίαση όλης αυτής της σειράς των βιβλίων του. Πρόσθεσε επίσης ότι «ο ποιητής της «Οδύσσειας», ο φιλόσοφος της «Ασκητικής», ο στοχαστής της «Αναφοράς στον Γκρέκο» ανέβασε σε υψηλό βαθμό και την ταξιδιωτική λογοτεχνία.

Έκανε ψυχογράφημα των Ισπανών και της κουλτούρας που τον μάγεψαν τόσο ώστε να μην κρύβει ότι εκτός της Κρήτης, ο τόπος που θα ήθελε να ζήσει θα ήταν η Ισπανία».  

Ο κ. Λαμπρινός τόνισε από την πλευρά του ότι «η σύνδεση του Νίκου Καζαντζάκη με την Ισπανία υπήρξε καθοριστική για τη ζωή και το έργο του, καθώς οι κοινές με την Ελλάδα αξίες της Μεσογείου, έδωσαν στον Κρητικό συγγραφέα –στα τρία ταξίδια που πραγματοποίησε στην χώρα αυτή, από το 1926 έως το 1937– νέες δυνατότητες και ουσιαστικές εμπειρίες».

Επισήμανε παράλληλα τον ακατάλυτο δεσμό του συγγραφέα με τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο προσθέτοντας ότι η «επικοινωνία» μεταξύ των δύο κορυφαίων δημιουργών, που γεννήθηκαν στο Ηράκλειο, θα φωτίζει πάντα και τη σχέση του Καζαντζάκη με την Ισπανία, και την παρουσία του έργου του στο μέλλον.

Την πρωτοβουλία του Μουσείου Καζαντζάκη να οργανώσει αυτό το Φεστιβάλ εξήρε ο κ. Κοκοσάλης ευχαριστώντας παράλληλα όλους τους φορείς και εθελοντές που συνέβαλαν στην πραγματοποίησή του ενώ και ο κ. Μελισσείδης εξήρε την πρωτοβουλία ενώ παράλληλα επισήμανε και τους δεσμούς με την Ισπανία σε σχέση και με τον Καζαντζάκη.

Ακολούθησε η ανάγνωση στα ελληνικά και ισπανικά του προλόγου του «Ταξιδεύοντας.Ισπανία» ενώ η βραδιά συνεχίστηκε με την ανάγνωση εξήντα τεσσάρων αποσπασμάτων, ειδικά επιλεγμένων για την εκδήλωση την οποία οργάνωσαν και επιμελήθηκαν οι Μαριλένα Μηλαθιανάκη και Μιχάλης Κουκάκης ενώ συντόνισε ο συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης.

Συνδιοργανωτές του Φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας…Ισπανία» είναι η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Αρχανών-Αστερουσίων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θερβάντες.
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook